Svoja vrata odprl tradicionalni jesenski sejem v Komendi

V Komendi se je danes začel 23. Jesenski kmetijsko obrtni sejem, ki bo potekal vse do nedelje, 14. oktobra 2018. Po običaju se je tradicionalni jesenski sejem, na katerem letos razstavlja preko 600 razstavljavcev, poskrbljeno pa je tudi za pester in zanimiv program, začel s slavnostnim odprtjem, ki ga je povezoval Franci Peternel. Za popestritev programa so poskrbeli godbeniki KD Godba Komenda, mažorete Twirling in mažoretnega kluba Komenda, folkloristi Folklorne skupine Društva upokojencev Komenda in Kvartet Fantje iz treh vasi.

Tradicionalni sejem, ki ga organizira Konjeniški klub Komenda, vedno postreže z bogatim razstavnim programom številnih razstavljavcev, ter z obveznimi spremljevalnimi dogodki. Zanimanje za letošnji jesenski sejem se je ponovno potrdilo. Tudi sama udeležba na odprtju sejma je to potrdila, saj so se je udeležili številni gostje iz sveta politike, gospodarstva, obrtništva, kmetijstva in drugih panog.

Po besedah slavnostnega govornika Lojzeta Laha, predsednika Konjeniškega kluba Komenda in častnega občana Občine Komende, je sejem v Komendi privlačen, zanimiv in poslovno pomemben za domače in tuje razstavljavce, a ne samo s poudarkom na kmetijstvo, ampak tudi na različne druge poslovne vsebine: »Sejem se je v teh letih iz razstave na 500 kvadratnih metrih razvil v sejemsko prireditev z mednarodno udeležbo razstavljavcev na okrog 50 tisoč kvadratnih metrih urejenega prostora. Prav letos je prostor dobil še zadnje kvadratne metre asfaltne prevleke na še ne asfaltiranem zadnjem delu. V prihodnje na tem prostoru tudi načrtujemo postavitve okviru programa nadaljnjega razvoja sejma.«

Sejem so odprli (od leve proti desni): dr. Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Lojze Lah, predsednik Konjeniškega kluba Komenda, dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Stanislav Poglajen, župan Občine Komenda.

Župan Občine Komenda Stanislav Poglajen je dejal, da je prepričan, da bo tudi tokratna sejemska prireditev, kot vse dosedanje, privabila v njihovo občino v teh treh dneh, od 12. do 14. oktobra, mnogo obiskovalcev in sejmarjev. Poznano je, da v času sejmov v Komendi vse poti vodijo v Komendo, od blizu in daleč, z območja cele naše države in tudi iz tujine. »Naši, Komendski sejmi so tako postali svojevrstna ikona sejemskih prireditev in vse bolj celo zanimiva in uspešna, kot pravimo moderno, turistična destinacija kmetijsko-poslovnega in prijaznega druženja. Zato lahko ponovno povem, sem tako kot občan in kot župan Občine Komenda ponosen, da imamo takšno prireditev z ogledalom dela, življenja, znanja in razvoja v tem delu naše države Slovenije,« je s ponosom povedal župan.

Organizatorje in obiskovalce sta pozdravila tudi dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter dr. Zdravko Počivalšek, minister za  gospodarski razvoj in tehnologijo. Oba sta organizatorjem jesenskega sejma v Komendi izrekla iskrene čestitke ter jim zaželela še veliko uspehov pri delu v prihodnje. Ob tem je dr. Aleksandra Pivec vse še povabila, da skupaj sodelujejo pri zahtevni nalogi – ohranjanju slovenskega podeželja, kmetijstva ter bogate ponudbe lokalne, slovenske hrane.

Na letošnjem jesenskem sejmu v Komendi se predstavlja preko 600 razstavljavcev.

Že prvi dan pred odprtjem je v okviru jesenskega sejma potekalo zanimivo strokovno predavanje o Izbiri bikov za osemenjevanje. Zavod za gozdove Slovenije bo imel v času sejma predstavitev varnega dela z motorno žago, zanimiva bo tudi razstava in strokovna predstavitev konj različnih pasem, med katerimi bodo tudi lipicanci. Na sejmu v Komendi ob raznovrstni ponudbi različnih vsebin ne manjka tudi primerne postrežbe, zabave, druženj, srečevanj ter nenazadnje spoznavanja prostora po različnih vrednotah. In prav slednjih – vrednot v svoji in širši, gorenjski okolici, ima Komenda kar nekaj.

Tudi tokrat za obisk in ogled sejma ni vstopnine ob urejenem brezplačnem parkiranju. To pa je tudi tista posebnost komendskega sejma, zaradi katere se je prijel izrek, da vse poti vodijo v Komendo, takrat ko je sejem.

PROGRAM NA JESENSKEM SEJMU KOMENDA 2018

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi