Svetovni teden dojenja in festival Dojiva se v Domžalah

Dojenje je naravno, a hkrati ne vedno preprosto. V namen podpore mladim staršem se v Sloveniji organizira festival Dojiva se in tokrat je prvič prišel tudi v Domžale.

V soboto, 1. avgusta 2020 ob začetku svetovnega tedna dojenja je potekal že 7. festival Dojiva se na kar dvajsetih lokacijah po Sloveniji. Festival in podporno skupino na Facebooku Dojiva se, ki ima že več kot dvajset tisoč članic, je pred šestimi leti ustanovila doula in svetovalka za dojenje Marina P. Frangež. Letos pa so ga organizatorke Ana, Romana, Nataša in Simona pripeljale tudi v Domžale, kjer je bil odziv mamic po njihovih besedah več kot odličen.

Cilj festivala Dojiva se je nudenje prostora in opore ženskam in družinam v obdobju nosečnosti in v prvih korakih starševstva. Festival je tako namenjen opogumljanju žensk, da ponovno odkrijejo in prisluhnejo svoji intuiciji. V poplavi informacij in dobronamernih nasvetov je pomembno, da se ženska zanese na svojo presojo in svoj občutek, ter da preko znanja raste tudi njeno zaupanje vase.

Na festivalu v Domžalah se je zbralo več deset znanja željnih staršev in bodočih staršev. Nasmejane organizatorke so zanje delile brezplačen vodnik Zaupam si, ki ga je izdala Veva, spletna šola za starše ter lepe misli namenjene podpori dojenja in materinstva. Ob tem je bila organizirana nagradna igra z izdelki lokalnih ponudnikov in ustvarjalcev, tako da je prav vsak obiskovalec bil tudi nagrajen.

Organizatorka Ana Lap, sicer vodja centra aktivnega preživljanja porodniškega dopusta Mini Svet v Domžalah, je nad odzivom domžalskih in okoliških mamic navdušena: »Ko v nek kraj prvič pripelješ tak dogodek težko predvidiš, kašen bo odziv. Resnično sem vesela, da so Domžale z okolico festival tako dobro sprejele, med udeleženkami je bila super energija, mamice so se sprostile ob prebiranju lepih misli, se povezale, pridobile želeno podporo, se pomirile in odšle s potrditvijo, da delajo prav, ko si zaupajo in se poslušajo, kar je bil glavni cilj festivala.«

Organizatorke veseli tudi dejstvo, da je bilo na festivalu prisotno res veliko očetov. Vloga teh je v prvih korakih starševstva pogosto spregledana in njihovo prebujanje v aktivni vlogi očeta je več kot spodbudno in dobrodošlo.

Da je organizacija takšnih dogodkov tudi na lokalni ravni potrebna in zaželena nam pove ena izmed udeleženk festivala Manca L.: »Vesele sem, da je bil festival v Domžalah. Zdi se mi pomembno, da se mamice seznanimo s kakšnimi informacijami, da se povezujemo in podpiramo v vseh trenutkih.«

Mamica Katja T. doda, »Odlično je, da se tovrstni dogodki organizirajo tudi na lokalni ravni. Z dojenčki se tako lažje udeležimo prireditev in podpora mamicam je zagotovo ena od stvari, ki jo potrebujemo. Veliko tega nam sicer na lokalni ravni omogoča tudi Mini Svet, tako da imamo mamice v Domžalah veliko možnosti, da porodniški dopust preživimo kvalitetno in v njem uživamo.«

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje, ki pa ga podpirata Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in UNICEF ter ob letošnjem dogodku dodajata, da dojenje vsakemu otroku omogoča najboljši možni začetek življenja, tako otroku kot materi pa prinaša zdravstvene, čustvene in prehranske koristi.  Sporočilo letošnjega svetovanega tedna se tako glasi: Podprimo dojenje za zdravje planeta.

Poudarjajo tudi, da čeprav je dojenje naraven proces, le-to ni vedno preprosto, ter da matere pri vzpostavitvi in vzdrževanju dojenja potrebujejo podporo, ki jo lahko zagotovijo usposobljene svetovalne službe.

Ob tem nas veseli dejstvo, da imamo tudi v Domžalah usposobljeno svetovalko za dojenje Sandro Bogataj, ki je diplomirana babica in svetovalka za dojenje IBCLC, ki deluje za pomoč in svetovanje pri dojenju v okrilju centra Mini Svet in je vedno in kadarkoli tukaj, da vama prisluhne in pomaga, da bo dojenje steklo.

Organizatorka Ana Lap dodaja še, da je vodnike Zaupam si možno dobiti tudi pri njih v centru Mini Svet in se zahvaljuje krovnim organizatorkam festivala kot tudi Veva, spletni šoli za starše, da so omogočili, da smo festival letos imeli tudi v Domžalah. Ob tem vabi vse starše, da se pridružijo brezplačnim predavanjem na aktualne teme nosečnosti in starševstva, ki so letos zaradi izrednih razmer prestavljeni online. Te bodo potekali na Veva, spletni šoli za starše v tednu dojenja in bodo mamicam dosegljivi še 14 dni, tako da vam priložnosti za nova znanja letos ne zmanjkalo.

Hkrati pa vse mamice in očke vabijo na poletno branje literature, ki jim bo v pomoč in podporo. S tem namenom ima knjižnica Domžale v sodelovanju s festivalom Dojiva se organiziran knjižni kotiček, kjer so izpostavljene priporočene knjige o materinstvu, starševstvu in dojenju.

Avtor: Saša Perovič; Foto: Mini Svet

Tagi