Sprehodili so se za spomin

Mesec september je mesec osveščanja javnosti o Alzheimerjevi bolezni

21. septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Alzheimerjeva bolezen predstavlja najbolj pogosto obliko demence, in sicer več kot dve tretjini oblik demenc. Demenca je ena izmed najbolj pogostih bolezenskih stanj možganov. Gre za sindrom oziroma skupek različnih simptomov, ki praviloma prizadenejo starejšo populacijo (starejši od 65 let) in se pojavijo kot posledica odmiranja ali okvare možganskih celic, ki so odgovorne za spomin, mišljenje, razumevanje, orientacijo ter sposobnosti za učenje, računanje in govornega izražanja.

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni je Dom upokojencev Domžale danes pripravil tradicionalni sprehod za spomin. Zaposleni so se skupaj s svojimi varovanci podali od doma upokojencev pa do Slamnikarskega parka. Namen pohoda je ozaveščanje ljudi o demenci – bolezni, ki ne izbira spola, starosti, izobrazbe. Izbere pa naše najdragocenejše imetje – naš spomin.

Pohodu se je pridružila tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je zbrane v Slamnikarskem parku lepo sprejela in pozdravila. »Trenutno se na Občini veliko ukvarjamo s starejšo populacijo, predvsem, kaj potrebujete za prijetno in kvalitetno oskrbo za starejše. Zato smo občankam in občanom razdelili vprašalnike, s katerimi želimo ugotoviti, kako razširjene in dostopne so trenutno storitve za starejšo populacijo v vaši občini ter predvsem, kaj občani na tem področju želite v prihodnje. Ta projekt izvajamo skupaj z Domom upokojencev Domžale in Inštitutom RS za socialno varstvo.«

S posebnim dogodkom bo danes ob 19.uri v Kulturnem domu Franca Bernika obeležen svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Predvajana bo projekcija prvega slovenskega filma, ki govori o bolezni in preživljanju običajnega dne v domu starejših, na oddelku za dementne bolnike v Tržiču. Po projekciji bo sledil pogovor, ki ga bo vodila Cveta Zalokar in za katerem bodo sodelovali: režiser filma Sanjin Švajger, dr. Anamarija Kejžar, strokovnjakinja s področja bolezni demence; mag. Renata Kosec, nosilka projekta priprave analize potreb starejših občanov v Občini Domžale; Estera Bartulac, predsednica domžalskega društva Spominčica, mag. Nataša Zalokar, direktorica Doma upokojencev Domžale.

Tekst in foto: Občina Domžale, Urad župana

Tagi