Športni park Hrastje Depala vas – nov prostor za aktivno preživljanje prostega časa

Depala vas je bogatejša za novo pridobitev – športni park Hrastje, ki je namenjen preživljanju prostega časa različnim starostnim skupinam. Na svoj račun bodo prišli najmlajši, katerim je namenjeno otroško igrišče z igrali, nekoliko starejši bodo svoje kolesarske veščine lahko nabirali na kolesarskem poligonu, željnim telovadbe pa je namenjen priljubljen street-workout. Seveda bodo na ploščadi na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji ekipnih športov. Poskrbljeno je tudi za prijetno preživljanje prostega časa v objemu hrastov.

Nov športni park Hrastje je bil dokončan v drugi polovici meseca marca, že takoj po tem pa je zaživel na polno, saj že od takrat aktivno služi svojemu namenu. Nove pridobitve so se najbolj razveselili krajani Depale vasi, saj imajo sedaj v svoji neposredni bližini prostor za aktivno preživljanje prostega časa, ali pa za oddih v objemu hrastov.

Uradno odprtje novega športnega parka Hrastje je potekalo v četrtek, 25. aprila 2019. V ta namen so pripravili krajši športno-kulturni program, ki so ga popestrili kolesarji iz Kolesarskega društva Energija, rolkarji iz Športnega društva EZ3X ter Janež Matko Juvančič iz Akademije za glas Domžale, pod vodstvom Nataše Nahtigal. Športni park so s simboličnim prerezom traku odprli župan Toni Dragar, predsednik KS Venclja Perka Janez Ulčar in direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič. Program je povezoval Kristjan Vreček, ki je tudi predstavil pravila uporabe igrišča.

Janez Ulčar, predsednik Krajevne skupnosti Venclja Perka je v svojem govoru dejal, da je bilo športno igrišče zgrajeno za krajane in da želi, da ga bodo z veseljem uporabljali ter da bo služilo svojemu namenu. Predvsem pa je pomembno, da otroci ne bodo samo za računalniki ampak, da se bodo tudi razgibavali.

Župan Občine Domžale Toni Dragar je dejal, da je bila pot do takšnega športnega poligona kar dolga, predvsem zaradi urbanizma ter pridobitvijo vseh soglasij pristojnih institucij, da se na tem zemljišču lahko postavi takšno športno ploščad. Lani je Občina Domžale pridobila zemljišče v obsegu cca. 3.500 kvadratnih metrov, kjer sedaj stoji novi športni park, ki se po nahaja izven strogega centra Depale vasi: »Upam, da boste z omenjeno pridobitvijo zadovoljni in da boste športno ploščad z veseljem koristili.« V nadaljevanju je še povedal, da si bo Občina Domžale še naprej trudila, da bo v vseh krajih občine zgradila takšne športne ploščadi. Trenutno je po njegovih besedah v gradnji podoben poligon na Krtini. »Veselje mi je, da smo danes tukaj. Veselimo se današnjega praznika, praznika Depale vasi. Srečno vsem skupaj in uporabljajte športni poligon brez poškodb,« je še dejal župan.

K novi pridobitvi je čestital tudi Uroš Križanič, direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale, ki je dejal, da se zahvaljuje županu in tudi vsem pobudnikom, ki so skrbeli, da se je dosegel ta projekt in da so se lahko zbrali na odprtju nove pridobitve: »Zelo sem ponosen na vse ljudi in Občino Domžale, ki podpira takšne projekte in razvija medgeneracijski prostor. Predvsem pa, da se takšni prostori gradijo tudi izven strogega centra, da se s tem razvija tudi periferija in da se ljudje počutijo enakovredno.«

Spregovoril je tudi krajan Maks, ki je dejal, da se v prvi vrsti zahvaljuje Občini Domžale in županu Toniju Dragarju, da so držali obljubo, saj se je na koncu izkazalo, da je bila več kot samo obljuba. Zahvalil se je tudi vsem izvajalcem za trud, ki so po njegovih besedah res izvrstno opravilo svoje delo. Prav tako se je zahvalil vsem lastnikom zemljišč, ki so omogočili služnost ali pa na kakšen drug način omogočili, da se je vsa stvar izpeljala. Ob koncu pa se je zahvalil še vsem, ki so poskrbeli za pogostitev po zaključku uradnega dela in sicer Krajevni skupnosti Venclja Perka, Baru Jurček in Pekarni Jurček.

V športnem parku Hrastje je za najmlajše poskrbljeno na otroškem igrišču, ki obsega štiri enostavna ter eno kompleksno igralo (z obilico proda za lopatke in kanglice). Nekoliko starejši bodo svoje kolesarske veščine brusili na novem asfaltnem kolesarskem poligonu. Poskrbljeno je tudi za ekipne športe; skupine se bodo lahko pomerile v košarki ali nogometu, posameznikom, željnim telovadbe, pa je namenjen otok vedno bolj priljubljenega street-workouta. Tudi ostala postavljena urbana oprema je namenjena prijetnemu preživljanju časa v objemu hrastov.

Gradbena dela povezana s postavitvijo parka ter dostopom ceste je izvedlo podjetje Elicom d.o.o. iz Domžale, postavitev otroškega igrišča in street-workouta je izvedlo podjetje Lesnina MG oprema d.o.o., Ljubljana, medtem ko je izvedbo kolesarskega poligona izvedlo podjetje BATT Crew d.o.o. iz Domžal. Vrednost navedenih del je znašala skupaj 194.489,64 EUR z DDV.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar

Tagi