Spominska slovesnost pri spomeniku za Šumberkom ob 75-letnici usmrtitve aktivistov Osvobodilne fronte

Združenje borcev za vrednote NOB Občine Domžale in Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Slavka Šlandra sta v soboto, 21. septembra 2019, pri spomeniku za Šumberkom pripravila spominsko slovesnost ob 75-letnici usmrtitve aktivistov Osvobodilne fronte Venclja Perka, Franca Chvatala in Ignaca Hribarja. Slavnostna govornica je bila mag. Jožica Polanc, podpredsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale.

Spominske slovesnosti se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med drugim tudi Marjan Ravnikar, podžupan Občine Domžale, praporščaki, domžalski taborniki ter ravnateljica Osnovne šole Venclja Perka Domžale Petra Korošec, ki je prinesla šopek, saj je bil tu ustreljen tudi Vencelj Perko, čigar ime nosi njihova osnovna šola. Program je povezovala Nataša Bele, predsednica KO ZB za vrednote NOB Slavka Šlandra. V kulturnem programu so nastopile članice Ženskega pevskega zbora DU Domžale Stane Habe, pod vodstvom zborovodkinje Marike Haler, Tomaž Smole (harmonika) iz Glasbene šole Domžale in recitator Črtomir Kaplja, pod vodstvom mentorice Štefka Zore iz OŠ Venclja Perka Domžale.

V uvodu spominske slovesnosti je delegacija, ki so jo sestavljali Davorina Govekar, članica KO ZB Slavka Šlandra Domžale, Franci Gerbec, predsednik KO ZB Venclja Perka Domžale ter Marjan Ravnikar, podžupan Občine Domžale, k spomeniku položila venec. Sledil je slavnostni govor mag. Jožice Polanc, podpredsednice Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, ki je v uvodu vse zbrane lepo pozdravila, v nadaljevanju pa opisala dogodke, ki so se pripetili na tem mestu.

Spomenik za Šumberkom, kjer so domači izdajalci usmrtili Venclja Perka, Franca Chvatala in Ignaca Hribarja.

Venclja Perka in hčerko Jelo so v noči iz 14. na 15. avgust, odpeljali domobranci pod vodstvom Ivana Rodeta iz Ihana, ki je mesec dni prej deloval v OF. V postojanki so ju mučili. Jelo so gestapovci odpeljali v Kamnik, jo obsodili na prisilno delo v Nemčiji, od koder je pobegnila v domovino in se pridružila partizanom. Očeta so odpeljali proti Šumberku in ga tam ustrelili. V noči pred ustrelitvijo je na steno zapora napisal: “Smrt nedolžnega očeta naj bo otrokom sveta”.

Učitelj je bil tudi Franc Chvatal, ki je bil v času službovanja v Krtini dejaven v društvih, učence je učil sadjarstva in čebelarstva. Po prihodu okupatorjev je bil odpuščen, postal pa je tajnik na občini, kjer je vodil oddelek za preskrbo živil in oblačil za občane. Domobranci so ga zaprli 2. septembra 1944. Ustrelili so ga na Podrečju, 20. septembra. Njegova hčerka Ljudmila je bila takrat že partizanka.

Spominska slovesnost ob 75-letnici usmrtitve aktivistov Osvobodilne fronte.

Ignac Hribar je bil doma v Ihanu, po poklicu kovač in cerkveni pevec. Že pred vojno je izdelal velike gibljive jaslice; sedaj so obnovljene in na ogled v domači hiši. Domobranci so ga zaprli avgusta 1944, da bi prisilili njegovega sina Ivana, naj se vrne iz partizanov in se pridruži domobrancem. Ker se jim to ni posrečilo, so Ignaca ustrelili na Podrečju, kjer je nekdaj stala hiša, ki so ji rekli »vila satan«.

Slavnostna govornica na spominski slovesnosti je bila mag. Jožica Polanec, podpredsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale.

Ob koncu govora je slavnostna govornica še dodala: «Nikoli ne bomo pozabili krutega dogodka pred 75. leti, ko so 20. septembra 1944 za Šumberkom pod streli domobrancev umrli trije aktivisti OF: dva sta bila učitelja, steber takratne inteligence. Nemci so vse učitelje odpustili in namestili nemške, slovenski jezik pa v šolah prepovedali. Prav tako so storili Italijani na Primorskem že takoj po prvi svetovni vojni in nadaljevali leta 1941 na vsem zasedenem slovenskem ozemlju. V letu 1944 je Hitlerjeva vojaška moč že pešala. Takrat so nastajale domobranske postojanke, ki so jo ustanovili tudi v Domžalah in je bila prva na domžalsko-kamniškem območju. Več partizanov v domžalskem okolišu je pristopilo k domobrancem in skupaj z gestapovci ali pa sami delali grozodejstva nad civilnim prebivalcem in partizani. Domobranci so takoj po ustanovitvi postojanke začeli s hudodelstvi. V Podgorici so ustrelil tri partizane, štiri ženske pa vrgli v gorečo hišo. Uboj treh aktivistov, ki so jih ustrelili na Viru pri Dobu naj bi bilo maščevanje, ker so partizani v Biščah ubili gospodarja Čada. Pred tem je Čad na svoji domačiji organiziral domobransko zasedo, kjer so ubili tri partizane. Komandant domobrancev je na pogrebu izjavil: “Preden bo sonce trikrat zašlo, bo tvoja smrt maščevana”«.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi