Slovesno ob prazniku Krajevne skupnosti Dob

V gozdu Hrastje med vasema Brezovica in Laze je spomenik z napisom: »Na tem mestu je četa Kamniškega bataljona napadla nemškega okupatorja in mu prizadejala velike izgube, sama pa izšla iz borbe kot zmagovalec brez žrtve.«  Dogodek je bil 7. avgusta 1941 in skupaj z odhodom radomeljske bojne skupine 27. julija 1941, ki smo ga praznovali pred tednom dni, pomeni začetek narodnoosvobodilnega boja na našem območju.    

V spomin na ta dogodek Krajevna skupnost Dob že vrsto let praznuje svoj krajevni praznik. V njegovo počastitev organizira vrsto prireditev z različnih področij, v katerih sodelujejo številna društva, saj je Krajevna skupnost Dob ena tistih, v kateri aktivno dela vrsta društev in organizacij z različnih področij.

Potem, ko so se posamezne ekipe iz KS Dob pomerile v metanju podkve, balinanju in nogometu, je bila v soboto, 4. avgusta 2018, na Hrastovcu slovesnost, ki sta jo pripravili Krajevna skupnost Dob in Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB Dob, Krtina. Med številnimi udeleženci je bilo veliko praporov vseh veteranskih organizacij, ki so bile posebej pozdravljene, med prisotnimi pa tudi Marija Majhenič, predsednica Območnega združenja borcev za vrednote NOB Domžale, Marija Ravnikar, predsednica Sveta KS Dob in predstavniki borcev za vrednote NOB sosednjih občin.

Slavnostna govornica Marija Ravnikar, predsednica KS Dob.

Slavnostna govornica Marija Ravnikar, predsednica Sveta KS Dob, je na kratko predstavila uspešno delovanje ter prijetno življenje v KS Dob, povabila prisotne, da se tudi v prihodnje v čim večji meri pridružujejo aktivnostim ter vsem prisotnim čestitala ob prazniku KS. V kulturnem programu so sodelovali Mešani pevski zbor Turistično rekreativnega društva Turnše Češenik pod vodstvom Aleša Fariča, Domžalski rogisti, harmonikar Domen Kosič ter recitatorji Maks Jeran, Jože Lončar in Vera Vojska, ki je slovesnost tudi povezovala. Recitatorji so se s Cankarjevimi deli spomnili tudi 100-letnice njegove smrti.

Na slovesnosti je bilo opozorjeno tudi na aktualno problematiko vrednotenja narodnoosvobodilnega boja, prisotni so bili povabljeni na slovesnost na Šipku, kjer se bodo 5. avgusta 2018 spomnili obletnice ustanovitve Šlandrove brigade, vsi pa so bili tudi povabljeni na ogled razstave o partizanski PTT na Pošti Domžale, kjer je mogoče dobiti tudi spominski žig.

Spomenik na Hrastovcu.

Prijetna slovesnost se je zaključila s tovariškim druženjem in obujanjem spominov, pa tudi aktualno mislijo: »Ljudje so velikokrat osamljeni, ker gradijo zidove namesto, da bi gladili mostove. Ob tem lahko rečemo, da je bila slovesnost ob prazniku KS Dob priložnost za zidanje mostov, ki so jo udeleženci tudi izkoristili.«

Avtor: V. V.; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi