Slovenologija: O vzgoji otrok

Kako vzgojiti naše otroke, da bodo čimbolj veseli, samozavestni, samostojni in pridni? Na to vprašanje so poskušale odgovoriti tri izjemne ženske: Tina Deu, ki je z blogom Tina in fantje ena izmed najbolj popularnih blogerk v Sloveniji, Ivana Gradišnik, vodja FamilyLab Slovenija ter Eva Strmljan Kreslin, vodja Male ulice, mestnega igrišča v Ljubljani.

V organizaciji dr. Noah Charney in Knjižnice Domžale je v  torek, 16. aprila 2019, potekal dogodek Slovenologija, na katerem je dr. Charney  gostil  tri izjemne ženske: Tino Deu, ki je z blogom Tina in fantje ena izmed najbolj popularnih blogerk v Sloveniji, Ivano Gradišnik, vodjo FamilyLab Slovenija ter Evo Strmljan Kreslin, vodjo Male ulice, mestnega igrišča v Ljubljani. Pogovor je potekal v sproščenem vzdušju, obiskovalci pa so izvedeli marsikaj o načinu vzgoje otrok nekoč in danes. Razlika je več kot očitna, če primerjamo starejšo in zdajšnjo populacijo staršev. Nekoč si bil za »lumparijo« v šoli in doma »nažgan« po ta zadnji, kar si si zapomnil, da tega ne smeš več početi, sedaj pa mlade ujčkajo z zakonom. Učitelji in vzgojiteljice pa so nemočni, saj starši stalno grozijo z odvetniki, otroci pa so čedalje bolj »pogumni« v delanju slabega, saj takoj začutijo, da se jim nič ne bo zgodilo.

Tina Deu je spregovorila tudi nekaj besed o blogu »Tina in fantje«. To je blog o njihovem življenju, pove gostja Tina Deo o tem, kako se, kot edina punca kot mama  znajde v tej družbi štirih moških, v kateri so mož in trije sinovi, kako ji uspe ohranjati svojo žensko stran, predvsem pa o tem, kako je danes živeti v veliki družini in vzgajati tri otroke.

Tina Deu, avtorica bloga Tina in fantje.

Ivana Gradišnik, vodja FamilyLab je soustanoviteljica in vodja Inštituta za sodobno družino Manami, ki je bil ustanovljen v začetku leta 2008 in je pooblaščeni izvajalec projekta Familylab v Sloveniji. Familylab Slovenija je domači odganjek mednarodnega projekta, ki ga je na jesen svoje kariere zasnoval priznani danski družinski terapevt Jesper Juul. Familylab pomeni družinski laboratorij in je alternativa tako avtoritarnim kot permisivnim pristopom in pogledom na vzgojo otrok in življenje v družini. Tako smo od gostje Ivane Gradišnik izvedeli marsikaj o njenem pogledu in izvajanju vzgoje otrok, saj je tudi sama mama.

Ivana Gradišnik, vodja FamilyLab.

Eva Strmljan Kreslin, vodja Male ulice v pogovoru pove, da je osnovni namen Družinskega centra  Mala ulica, mestnega igrišča v Ljubljani, zagotoviti otrokom prijeten in primeren prostor za igro, staršem pa dati možnost igranja z otroki ter preživljanja prostega časa na kreativen način. Ko vstopiš vanjo, res razumeš, kaj to pomeni. Kot bi vstopil v veliko, svetlo dnevno sobo najboljšega prijatelja, kjer se lahko v miru igraš z »mulčki«, poklepetaš ter se zabavaš, zraven pa spiješ še kavico. Po vstopu skozi Mestna vrata vodi pot na Mestno ulico, ob kateri so nanizane stavbe in za njimi prava mala stanovanja, v katerih je edina omejitev le bujna otroška domišljija. Svetle barve, brezhibna čistoča in predvsem veliko prostora za igro! Malčki lahko med odkrivanjem vseh kotičkov, ki se skrivajo za zidovi mestnih hiš, preizkusijo tudi zmajev tobogan, se podajo v labirint, v mestni park ter počnejo še marsikaj zanimivega. Mamice oziroma ostali spremljevalci pa lahko ta čas obiščejo Mestno kavarno ter si privoščijo trenutek zase in si odpočijejo oči na prelepem okolju.

Eva Strmljan Kreslin, vodja Male ulice.

Lepo preživet večer z nasveti o vzgoji otrok in obnašanju odraslih do svojega naraščaja. Več pa v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi