Slepi in slabovidni na Slovenski planinski poti

Letos bo minilo 58 let od prvega organiziranega pohoda slepih na Triglav. To je mejnik, ki nas je vzpodbudil, da stopimo skupaj in skupaj s Planinsko zvezo Slovenije – njihovim odborom za invalide/OPP ter Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih Karel Jeraj, slepim in slabovidnim ponudimo možnost prehoditi Slovensko planinsko pot.

To je velik projekt, ki bo zaradi svoje specifičnosti potreboval odlično organizacijo, veliko logistične podpore in veliko dobre volje, ki je sicer slepim in slabovidnim ne manjka. Predvsem pa bo velik finančni zalogaj za organizatorje. Projekt je planiran za tri leta in povezan z veliko sodelujočimi. K akciji bomo povabili skavte, tabornike, Karitas, gasilce, vodnike in vse ljudi, ki so pripravljeni prispevati svoj del prostega časa, dobre volje in energije, da nam projekt uspe.

Slepi, tako kakor vsi drugi zdravi ljudje, potrebujejo gibanje. Zlasti še gibanje v naravi. V znanem domačem okolju se seveda znajdejo sami, a te poti s časoma postanejo prekratke. Želeli bi doživeti več, se spoznati z novimi ljudmi in hkrati narediti nekaj za zdravje, za dušo in za telo. S tem pokazati tudi spoštovanje do tistih slepih, ki so v preteklosti že prehodili večji del te poti. Kaj je lepšega kakor prehoditi Slovensko planinsko pot (SPP)? Nekaterim je to že davna želja, drugi si želijo prehoditi le določene odseke te poti, tretjim so izziv visoke gore, ki pa so za nas varne le, če nas spremljajo izkušeni vodniki.

(Foto: PZS/PIN-OPP)

Danes, 4. januarja 2020, ko praznujemo mednarodni dan brajeve pisave, je pravi dan, da si zastavimo prve kratkoročne cilje na naši dolgi planinski poti, ter o našem projektu obvestimo še tiste, ki jih bomo na tej poti srečevali: pohodnike, planince, oskrbnike koč in ostale ljubitelje narave. Že v naprej se veselimo srečanj z vami, vas prijateljsko pozdravljamo in vam kličemo: »Kmalu na snidenje!«

Vsi pohodi bodo inkluzijski in se nam lahko vsak pridruži, skupaj vsak v svojem tempu in na svoj način pridemo na cilj. Inkluzija je proces, pri katerem se učimo živeti drug z drugim.

Začetek projekta za slepe in slabovidne planince načrtujemo 8. februarja 2020 na Pohorju, s pohodom od Bellevueja do prvega žiga SPP na Mariborski koči in na prej do Areha – Ruške koče, kjer je drugi žig.

Pridružite se nam.

Avtor: Sabina Dermota

 

Tagi