Prisluhnili smo klicu srca

Dobrodelni gasilski koncert Gasilske zveze Slovenije “Klic srca“, ki je v četrtek, 12. decembra 2019, potekal v Športni dvorani Domžale je uspel v vseh pogledih. Za to so poskrbeli številni obiskovalci, ki so napolnili domžalsko športno dvorano, piko na i pa so dodali odlični glasbeniki in humoristi, ki so poskrbeli, da je bil večer nepozaben. Seveda ne smemo pozabiti omeniti, da je koncert dosegel svoj namen, saj je organizator vsa zbrana sredstva od prodanih kart namenil Ustanovi Metoda Rotarja za družine poškodovanih ali umrlih gasilcev v intervencijah.

Tako izjemno vojsko gasilcev kot jo ima Slovenija nam zavida cel svet. Toliko podmladka kot ga imajo slovenski gasilci, pa lahko po svetu samo sanjajo. To pomeni, da že 150 let delamo prav. Letos namreč praznujemo 150 let organiziranega gasilstva na slovenskem in 70 let od ustanovitve Gasilske zveze Slovenije, na kar smo lahko upravičeno ponosni.

Gasilci so ljudje z veliko začetnico, saj se, ko slišijo klic na pomoč, takoj odzovejo in pomagajo. Pri svojem delu se srečujejo z zelo raznolikimi intervencijami, ki od njih v prvi vrsti zahtevajo strokovno usposobljenost, predanost in požrtvovalnost. Delo gasilcev ni samo gašenje travniških požarov, niso samo vaje, ampak tudi reševanje v izjemno nevarnih situacijah v katerih se pogosto tudi poškodujejo ali pa celo tragično umrejo.

Z namenom, da se pomaga družinam poškodovanih ali umrlih gasilcev v intervencijah, so na Gasilski zvezi Slovenije po vzoru domžalskega dobrodelnega gasilskega koncerta letos organizirali prvi dobrodelni koncert na nacionalni ravni. Domžalam pa je pripadla ta čast, da prva gosti ta dobrodelni koncert.

Da imajo gasilci med ljudmi veliko spoštovanje, ni potrebno razlagati posebej, saj vsi dobro vemo, da so vedno prvi, ki se odzovejo klicu na pomoč. Da jih spoštujemo in da smo jim pripravljeni tudi sami pomagati, veliko pove že to, da se je koncerta udeležilo veliko število ljudi, nastopu na koncertu pa so se odzvali številni glasbeniki, ki so poskrbeli, da je bil večer nepozaben in s pridihom prihajajočih praznikov. Za to so poskrbeli Modrijani, Čuki, Elda Viler, Ansambel Spev, Ansambel Poljanšek, Zaka pa ne, Dejan Vunjak, Godba Domžale ter humorista Mama Manka in Gasilec Sašo. Za rdečo nit, ki se je prepletala med posameznimi nastopi glasbenikov, sta skrbela voditelja koncerta Janja Ulaga, voditeljica radia Veseljak in Grega Javornik, voditelj radia Aktual.

Poleg številnih obiskovalcev od blizu in daleč, so se koncerta udeležili Darko But, direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Milan Antolin, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije, Anton Koren, predsednik Ustanove Metoda Rotarja, Marjeta Kristan, predsednica Gasilske zveze Domžale in župan Občine Domžale Toni Dragar.

Zbrane je v uvodu nagovoril Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, ki je dejal, da gasilci v prvi vrsti skrbijo za to, da lahko živimo varno. To pa pomeni, da nam stojijo ob strani. “Na dobrodelnem koncertu smo se zbrali za tiste posameznike, ki na intervencijah doživijo kakšne nesreče. Da jim ob tej priložnosti pokažemo, da jim tudi mi stojimo ob strani. Ustanova Metoda Rotarja je namenjena vsem tistim, ki so na reševanju našega premoženja, ljudi in živali utrpeli kakšne poškodbe, da lahko funkcionirajo v nadaljevanju gasilske kariere,” je dejal Cerkvenik, ki je spomnil tudi na predpraznični čas ter vsem zbranim ob tej priložnosti čestital in jim zaželel vse dobro v prihajajočem letu 2020. Prav tako se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri organizaciji dobrodelnega koncerta, nastopajočim glasbenikom in obiskovalcem, ki so se udeležili koncerta: “Naj spregovori glasba in naši glasbeniki. Želim vam prijeten večer in lahko noč ter varno pot domov.” 

Ob zaključku koncerta je zbrane nagovoril tudi Anton Koren, nekdanji predsednik Gasilske zveze Slovenije in predsednik Ustanove Metoda Rotarja, ki je najprej opisal slogan dobrodelnega koncerta – Klic srca, in sicer je po njegovih besedah to klic, s katerim želimo povedati, da se srečujemo z ljudmi v stiski in iskanju rešitev: “Vedno jo najdemo! Poleg tega, da pomagamo materialno, je pomemben predvsem tisti del pomoči, ki posamezniku dviguje samozavest, ki mu pripoveduje, da nekaj pomeni in da je sleherni posameznik velika dragocenost za veliko slovensko družino – družino slovenskih gasilcev.”

Koren se je še zahvalil za prijeten večer, ki je uspel zelo lepo. To pa predvsem po zaslugi podarjenim besedam in skladbam nastopajočih glasbenikov in posameznikov ter po zaslugi vseh prisotnih. Ob koncu se je zahvalil vsem, ki so jim pomagali pri organizaciji in izvedbi večera in jim skupaj z Jankom Cerkvenikom, predsednikom Gasilske zveze Slovenije in Francijem Petkom, poveljnikom Gasilske zveze Slovenije podelil zahvale. Te so prejeli župan Občine Domžale Toni Dragar, predsednica GZ Domžale Marjeta Kristan, Radio Veseljak ter voditelja Janja Sluga in Grega Javornik.

Ustanova za pomoč družinam ponesrečenih gasilcev Metoda Rotarja, ki jo v okviru Gasilske zveze Slovenije vodi njen nekdanji predsednik Anton Koren, nudi pomoč tako poškodovanim gasilcem kot gasilcem, ki so se znašli v socialni stiski. Gasilci so sicer v času intervencije ali vaje nezgodno zavarovani, a imajo lahko intervencije tudi dolgotrajnejše posledice. Gre predvsem za psihične, lahko pa tudi fizične težave.

Ustanova za pomoč gasilcem in njihovim družinam je poimenovana po drugem predsedniku Gasilske zveze Slovenije Metodu Rotarju, ki je organizacijo vodil med letoma 1963 in 1976. V času predsednikovanja je eno leto vodil tudi Gasilsko zvezo Jugoslavije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar; Video: Miro Pivar

Tagi