Župani so si končno oddahnili: Naši polizdelki se bodo sedaj predelovali v prenovljeni centralni čistilni napravi

V sredo, 26. oktobra 2016, je bilo v Javnem podjetju Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik veselo, kot že dolgo ne. Župani šestih sodelujočih občin, ki so sodelovale na projektu: Toni Dragar, Marjan Šarec, Franc Jerič, Peter Ložar, Stanislav Poglajen, Peter Ložar in Franc Čebulj ter direktorica JP Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik dr. Marjeta Stražar, so odvrgli z ramen bremena večletnega garanja in prizadevanja za čistejši sistem odpadnih voda ter lahkotno zadihali ob odprtju, tega po zmogljivosti četrtega največjega sistema za čiščenje odpadne vode v Republiki Sloveniji ter s prerezom traku slovesno odprli nadgrajeno čistilno napravo. Gre za enega največjih ekoloških projektov šestih občin lastnic, ki so z odličnim medsebojnim sodelovanjem izkazale svojo ozaveščenost in odgovoren odnos do socialnega in naravnega okolja. Odprtja se je udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter poslanca Kamal Izidor Shaker in Alenka Bratušek.

Skupna vrednost projekta nadgradnje je znašala 15,5 milijonov evrov, finančna sredstva za izvedbo pa so črpali iz kohezijskega sklada Evropske Unije, sredstev Republike Slovenije in iz občinskih proračunov. Izvajalce so izbrali na javnem razpisu, ti pa so dela zatem izvajali po rumeni FIDIC knjigi. Projekt nadgradnje je bil v pristojnosti občin, ki so tudi lastnice infrastrukturnih objektov ter naprav CČN in obenem tudi javnega podjetja CČN. Glavnino finančnih sredstev za izvedbo je prispevala Evropska unija iz kohezijskega sklada, 15 odstotkov upravičenih stroškov za sofinanciranje je prispevala Republika Slovenija, preostala sredstva pa občine lastnice iz občinskih proračunov.

Skupna vrednost projekta nadgradnje je znašala 15,5 milijonov evrov. (Foto: Blaž Oman)

Moderator Boštjan Romih je v uvodu h govoru povabil direktorico JP CČN Domžale-Kamnik dr. Marjeto Stražar, ki je orisala pomen CČN, kako je potekala nadgradnja; od dokumentov, načrtov do zmogljivosti nadgrajene CČN, kaj vse CČN zmore, da ima v CČN deamonifikacijo samo deset čistilnih naprav v Evropi, med njimi tudi naša. »Centralno čistilno napravo na lokaciji v Domžalah že od leta 1980 upravlja Javno podjetje Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik, ki s ciljem doseganja visokih ekoloških standardov in vsestranske sprejemljivosti v okolju sledi trajnostnemu razvoju na vseh področjih delovanja. Nadgradnja Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik je bila vključena v skupni projekt Odvajanje in čiščenje na območju Domžale – Kamnik, ki se je operativno začela izvajati junija 2014, ko so občine lastnice podpisale pogodbo z izvajalci,« je povedala dr. Stražarjeva in poudarila, da kot celota ta nadgradnja predstavlja zadnje stanje tehnike čiščenja odpadnih voda v svetu … »Vodilna pri izvedbi projekta nadgradnje je bila Občina Kamnik, vodenje gradbenega odbora pa je prevzela Občina Domžale. Projekt je izdelal mariborski Inštitut za ekološki inženiring, odgovorni projektant je bil Radoslav Vodopivec, izvajalki pa podjetji Pomgrad iz Murske Sobote in GH Holding iz Ljubljane. Inženirski nadzor je opravilo podjetje Proplus iz Maribora«, je dejala dr. Stražarjeva in se na koncu zahvalila tudi vsem njenim sedemnajstim sodelavcem, ki so ji vseskozi stali ob strani in da so bili zaradi projekta velikokrat odtrgani od družinskega okolja. »Skupaj smo zmogli. Hvala vam še enkrat za vse«

Direktorica CČN Domžale – Kamnik dr. Marjeta Stražar. (Foto: Miro Pivar)

»S svojo kapaciteto bo tako lahko CČN zagotavljala visoko kakovost čiščenja komunalnih in industrijskih odpadnih voda, kar je za preko 30.000 gospodinjstev in tukajšnje industrijske obrate velikega pomena. Nadgrajena čistilna naprava bo tako nedvomno prispevala k izboljšanju ekološkega stanja reke Kamniške Bistrice, s tem pa tudi k varovanju vodnih virov in ohranjanju podtalnice vsaj naslednjih trideset let …«, je zbranim povedala slavnostna govornica, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Občina Kamnik kot vodilna občina, je imela veliko vlogo pri tem projektu. »Bilo je mnogo negotovosti, bilo je celo težje pridobivati sredstva, kot pa potem sama izvedba projekta. Odkar sem župan Občine Kamnik bo minilo že šest let in moram priznati, da je danes padlo z mene težko breme. Kdor ni sodeloval, ne bo nikoli razumel pomembnosti projekta pa tudi, kako blizu neuspeha smo se gibali. Danes lahko ponosno rečemo, da nam je uspelo«, je povedal Marjan Šarec. Govorom so se pridružili še ostali župani občin, ki so sodelovali na projektu.

Za uvodne udarne ritme je poskrbela Godba Domžale, za glasbeni predah Vokalna skupina Basseless, navdušila pa je plesna predstava otrok zaposlenih CČN pod vodstvom plesalca in koreografa Jurija Konjarja, ki je v družbi Borisa Magdalenca na hang bobnu pripravil zanimivo plesno-umetniško točko. Z gibi je poskušal predstaviti pretočnost in gibkost vode, ki vedno najde pot. Sledil je prerez traku vseh šestih županov, zatem pa je Godba Domžale zaigrala še nekaj pesmi. Po končanem uradnem delu pa so se odvijali vodeni ogledi novih kapacitet in video predstavitev gradnje od začetka do danes.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Blaž Oman (iz zraka); Video: Miro Pivar
Tagi