Živel 1. pika maj tudi letos z Godbo Domžale, narodnimi nošami ter s Kebrovim golažem in zelenim

Živel 1. pika maj so z velikim veseljem ljudje vzklikali v tistih časih, ko je bilo dela na voljo za prav vsakega. To je bil res praznik dela. Danes je zgodba malo drugačna. Iz dneva v dan poslušamo zgodbe o zapiranju tovarn in o številu brezposelnih, kljub temu, da so nam naši vrli osamosvojitelji svoje dni obljubljali, da bomo postali druga Švica. No, vendarle delno ta obljuba drži. Seveda za peščico izbrancev ….

Kljub vsemu, da ne živimo v rožnatih časih, pa tradicija prvega maja še vedno živi. Kresovanja, budnice, golaž, zeleni … Če ne drugega, je to dan, ko večina ljudi obuja spomine na tiste zlate čase, ko je bil praznik dela, res pravi praznik dela.

Za pravi prvomajski utrip v Domžalah vsako leto poskrbi Godba Domžale, ki se natanko ob 6.00 uri zjutraj, v spremstvu narodnih noš iz Društva narodnih noš Domžale, izpred Avtoservisa odpravi po domžalskih ulicah. Že tradicionalno jih pred Gostilno Keber pričaka družina Kovač ter številni obiskovalci, ki dajo veliko na tradicijo. Vse zbrano združbo pričakata zeleni in golaž, za kar že več kot osemdeset let poskrbijo v tamkajšnji gostilni. Kebrov – Kovačev Stane nam zaupa, da se še iz zelo rosnih mladih let spominja, da je njegov oče zjutraj za prvi maj s konjsko vprego peljal golaž na Šumberk. Takrat so namreč praznik dela praznovali tam.

Po obedu je godba zaigrala še nekaj skladb, nekateri so se tudi zavrteli, je druščina budničarjev krenila naprej po domžalskih ulicah. Treba je bilo namreč zbuditi še tiste, ki so zaspali … Seveda niso manjkali nageljčki, za katere so poskrbele članice Društva narodnih noš. Da je delo budničarjev na poti varno, pa že številna leta skrbijo gasilke in gasilci PGD Stob – Depala vas.

Jutranjo budnico si je s svojo družino ogledala tudi domžalska podžupanja mag. Renata Kosec. Tako kot velja tradicija pa na prireditvi niso manjkali legendarni fotografi iz družine Majhenič in seveda Vido Repanšek, ki je letos s seboj pripeljal tudi svojo soprogo. In seveda sta se ob zvokih domžalskih godbenikov tudi zavrtela.

Več foto utrinkov iz budnice si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi