Z novoletnim koncertom Godbe Lukovica obeležili dan samostojnosti in enotnosti

Prazničen december tradicionalno v občini Lukovica postreže z godbenim božično-novoletnim koncertom, ki je bil letos že dvaindvajseti po vrsti. Kot se za takšen koncert ob koncu leta spodobi, so godbeniki in godbenice pripravili kar nekaj novosti in presenečenj. Datum je bil že tradicionalen, 26. december, koncert pa se je dogajal v Sončni dvorani na Brdu pri Lukovici. Uradni del koncerta je pripadal Godbi Lukovica z gosti, se jim pa že vrsto let pridružuje Občina Lukovica, saj je omenjen koncert hkrati tudi občinska proslava ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti.

Uvod v uradni del koncerta so godbeniki začeli s Slovensko himno, zatem pa je Dejan Krajnc, povezovalec in glasbeni gost, povabil na govorniški oder mag. Olgo Vrankar, županjo Občine Lukovica, da je spregovorila nekaj besed o dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostna govornica zbrane spomnila na nekaj zgodovinskih trenutkov osamosvajanja, kako smo pred dvaintridesetimi leti izglasovali svojo državo: “Takšno enotnost, kot smo jo dosegli pred dvaintridesetimi leti, nismo dosegli nikoli prej, pa tudi nikoli do sedaj. Takrat smo imeli veliko priložnost, da si izborimo lastno državo. Enotno smo sklenili, da jo bomo imeli. Takšne odločnosti in enotnosti, ki smo jo premogli takrat, ko smo uresničili naše tisoč letne sanje, danes ni več. Danes je situacija povsem drugačna. Žal nismo uresničili enotnosti izpred dvaintridesetih let. Po eni strani razumljivo, saj pred nami ni več tako velikega in močnega cilja, kot imeti samostojno državo, po drugi strani pa so med nami na dan prihajati različni pogledi, kar je tudi prav saj nas raznolikost bogati. Pri tem pa bi se morali pogovarjati med seboj in poslušati drug drugega. Pri pomembnih vprašanjih bi na ta način naše različne poglede lahko poenotili, če bi bila prisotna politična volja, ki jo je na državni ravni iz leta v leto manj. V ospredju so žal vse preveč pogoste teme, ki razdvajajo in delijo. Zdi se, da smo prišli tako daleč, da ne moremo več iz tega začaranega kroga. Prepričana sem, da večina ljudi, ki v srcu ponosno nosi svojo državo, moti takšen odnos politike. Za dosego naših skupnih ciljev, to je boljše življenje za vse, bi se morala politika večkrat poenotiti in skupaj iskati najboljše rešitve. S tem bi pokazali, da enotnost ni napisana samo v imenu državnega praznika, ampak je to osamosvojitvena vrednota, ki še kako živi in kroji našo prihodnost.”

V nadaljevanju govora je županja izpostavila, da je za dosego ciljev možno povezovanje in sodelovanje, kar dokazujejo na lokalnem nivoju. Da je možno narediti premike, je potrebna pripadnost lokalni skupnosti, poslušati občanke in občane s kakšnimi težavami in potrebami se srečujejo v vsakdanjem življenju, videti številne priložnosti za nadaljnji razvoj občine ter se zavedati, da smo skupaj močnejši in uspešnejši. “Prav zaradi tega je potrebno dajati prednost povezovanju pred izključevanjem. Pri tem ni pomembno, kakšne politične barve in pogledov je posameznik. Pomembno je to, da želi sodelovati ter s svojim aktivnim angažmajem snovati in izvajati projekte, ki bodo plemenitili našo družbo in okolje v katerem živimo. Na ta način se uresničujejo načrti in dosegajo želeni rezultati. Kjer je volja, je tudi pot. Ovire na poti pa lahko presežemo, če se poenotimo,” je poudarila županja.

Ob koncu govora je še povedala, da v teh božično-novoletnih praznikih smemo pozabiti na naš osnovni dom – družino: “Naj bo vaš družinski dom topel in prijazen in to ne samo v prazničnih dneh, ampak tudi v prihajajočem letu. Toplina vašega doma pa naj vas spremlja na vseh vaših poteh. Želim vam prijetno poslušanje nocojšnjega koncerta, ki ga je pripravila naša godba. Srečno v novem letu 2023.”

Sledil je glasbeni del prireditve s koncertom Godbe Lukovica pod taktirko novega dirigenta Daniela Leskovica. Godbeniki so postregli s pestrim in raznolikim izborom glasbenih zvrsti. Za vsakega se je kaj našlo. Tako so zaigrali nekaj filmskih uspešnic, pa tudi tradicionalne slovenske Božič za dva, Silvestrski poljub in Zemlja pleše. Kot gostje so nastopila dekleta iz ansambla Skrivnost, ki so zaigrale nekaj poskočnih narodnozabavnih viž, ob spremljavi Godbe Lukovica pa so zapele tudi skupaj voditeljem koncerta Dejanom Krajncem.

Ob koncu koncerta so sledile pohvale, ki so jo bili deležni vsi, ki so v minulem letu kakor koli pomagali godbi pri njenem delovanju. Ob tem je predsednik Godbe Lukovica Sandi Oražem podelil plakete novim, mladim članom orkestra. V minulem letu so se Godbi Lukovica namreč pridružili štirje mladi glasbeniki, kar je zagotovilo, da se za prihodnost godbe v Lukovici ni bati. Kljub temu jim manjka še kakšna trobenta in flavta, zato vsi, ki igrate te instrumente, vabljeni v njihove vrste.

Lukoviški godbeniki pa imajo poleg glasbe tudi druge talente. Božo Stupica je namreč odličen oblikovalec, saj je v svoji delavni karieri poklicno in ljubiteljsko ustvaril nepozabne zgodbe in izdelke. Tako je izdelal tudi maskoto Godbe Lukovica, katero je predsednik Sandi Oražem podaril Občini Lukovica za dolgoletno podporo, ki jo občina nudi godbenikom. Maskoto je prevzela županja mag. Olga Vrankar.

Seveda je sledil še dodatek h koncertu, saj je dolg aplavz godbenikom preprečil zapustiti oder. Tako so morali še dvakrat zaigrati še dodatne skladbe. Za končni zaključek pa je sledil še obvezni Radetzky marš, s katerim so godbeniki obiskovalce popeljali v novo leto 2023.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi