V Vrhpoljah pri Moravčah so tekmovali s staro ročno brizgalno

V Vrhpolju pri Moravčah so v soboto, 24. junija 2023, izvedli tradicionalno gasilsko tekmovanje s staro ročno brizgalno, na katerem je sodelovalo osem ekip iz Gasilske zveze Moravče, od tega šest ekip članov in dve ekipi članic. Tekmovanje sta si ogledala tudi župan Občine Moravče dr. Milan Balažic ter častni predsednik Gasilske zveze Moravče Ivan Lebar.

Za naš portal je predsednik PGD Vrhpolje Tone Burja povedal, da gasilsko tekmovanje z ročno brizgalno organizirajo že od leta 2002, ko je njihova ročna brizgalna obeležila častitljivih sto let. Danes je brizgalna stara 121 let, pa še dela brezhibno: “To tekmovanje je po eni strani druženje gasilk in gasilcev, ki se vsako leto zberejo, malo pokramljajo, vmes pa izvedejo tekmovanje s pravim točkovanjem po pravilih, da se ne pozabi, kako se je nekoč gasilo, ko še ni bilo motornih brizgaln.”

Prve tri ekipe prejmejo pokale, najboljša ekipa pa še prehodni pokal. To tekmovanje in druženje je po besedah Burje zaključek zimske in spomladanske sezone teoretičnih in praktičnih učnih ur za gasilke in gasilce. PGD Vrhpolje letos obeležuje že štiriindevetdeseto leto obstoja, zato se že počasi začnejo pripravljati na praznovanje stote obletnice. Vsako drugo leto prirejajo veselico z živo glasbo, ki jo obiščejo mladi in stari od blizu in daleč.  V tej mirni gorski pokrajini, kjer deluje PGD Vrhpolje, so ljudje še toliko bolj složni in vedno stopijo skupaj, ko se nečesa lotijo.

Vodja tekmovanja Franc Merela iz PGD Vrhpolje je predstavil potek tekmovanja in tudi kazen za neizvrševanje nalog po pravilih. Tekmovalci se postrojijo ob brizgalni v vrstnem redu od 1-7. Po sodnikovi komandi v napad vzame gasilec številka 2 eno C cev, jo odpne in da eno spojko gasilcu številka 3, drugo spojko pripne na brizgalno. Številka 3 vzame C cev in spojko od gasilca 2 in jo razvleče. Nato pa sam odpne C cev in jo spne s prvo C cevjo, drugo spojko pa da številki 1. Številka 1 jo razvleče, pripne C cev katero je prinesel s seboj, jo razvleče in pripne še ročnik. Če tekmovalci številka 1,2 in 3 ne opravijo po opisu je nepravilno delo za vsakega tekmovalca. Ko je ročnik pripet, da komando z glasom in roko »vodo daj«, vendar mora tekmovalec stati pred ognjeno črto. Takrat pa začnejo ostali s potiskanjem vode, da čim hitreje zbije tarčo. Ko je tarča zbita, odhiti do vrvi in opravi vozel (navezava cevi z ročnikom). Po končanem delu pa se vrne na mesto, kjer so bili postrojeni na začetku vaje. Tekmovalec številka 1 se postavi na svoje prvotno mesto, šele na to ostali zapustijo svoja mesta in se pravilno postavijo po številkah na mesta, kjer so bili pred pričetkom vaje. Vsak predčasni odhod se točkuje nepravilno. Ob koncu vaje morajo biti vsi cevni nosilci v posodi, ki je ob ročni brizgalni. Vsak manjkajoči cevni nosilec se oceni kot nepravilno delo. Če cevni nosilec visi iz posode in se dotika tal, se prav tako oceni kot nepravilno delo. Opomba: Vsak tekmovalec tekmuje le enkrat! Tekmovanje sta budno spremljala in točkovala sodnika Janez Klopčič in Tonček Lukan.

Rezultati (prva tri mesta):

  • Članice: 1. PGD PEČE A, 2. PGD VRHPOLJE
  • Člani: 1. PGD MORAVČE, 2. PGD VRHPOLJE, 3. PGD PEČE 2

Ob koncu tekmovanja je zbrane nagovoril tudi župan dr. Milan Balažice, ki je povedal, da se je z veseljem udeležil tega tradicionalnega tekmovanja, ki je za gasilce res en velik preizkus, saj s takšno tehniko ni potrebno več delati, saj je na na voljo sodobna tehnika. “Glede na to, da ne vemo, kaj vse nas čaka v prihodnosti, je dobro, da skrbite, da ste v dobri formi. Me pa fascinira to, da so rezultati ekip članic že zelo primerljivi s tistimi od članov. Gasilke so postale tako dobre kot gasilci. Pazite fantje, lovijo vas za rep, samo še par sekund vas loči, da vas ujamejo. Čestitam vsem, da se borite in znate doseči dobre rezultate. Ob tej priložnosti vam povem, da jeseni na Občini Moravče sprejemamo proračun za prihodnje dve leti. Poskrbeli bomo, da boste gasilci dobili dovolj finančnih sredstev za vse kar potrebujete pri vašem delu, tako da ne bo skrbi, da se gasilstvo ne bi razvijalo še naprej. Vi skrbite za našo varnost, naše premoženje in kar je najvažnejše, naše življenje. Zato moj poklon vsem. Na pomoč!”, je s temi besedami svoj govor zaključil dr. Balažic.

Vse zbrane je pozdravil tudi častni predsednik Gasilske zveze Moravče Ivan Lebar, predsednik PGD Vrhpolje Tone Burja pa se je ob zaključku zahvalil Gasilski zvezi Moravče za donacijo lepih pokalov, ki so jih prejele ekipe.

Na pomoč!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi