V Lukovici zagorele decembrske luči, ki jih je županja prižgala z Miklavžem

Dobrotnik, škof sveti Miklavž je tudi tokrat na večer pred svojim godom, obiskal otroke iz župnije Brdo. Kako velika je ta župnije, bolje koliko otrok šteje, smo se lahko prepričali na dveh predstavah, ki so jih pripravili in zaigrali animatorji, zaključile pa so se z obiskom svetega Miklavža.

Pred začetkom predstave nam je združeni otroški pevski zbor pod taktirko Petre Avbelj zapel dve pesmi o svetem Miklavžu ter še eno po koncu predstave. Igrica, ki so jo odigrali animatorji, je govorila o medsebojnih odnosih, ki naj ne bodo nestrpni, ampak prijateljski. Da znamo povedati “oprosti, ne bom več.” Bodimo prijatelji je nauk, ki smo ga tokrat izluščili iz predstave.

Igralci so ob pomoči vseh otrok in njihovih staršev, ki so dodobra napolnili dvorano Janka Kersnika v Lukovici priklicali tudi svetega Miklavža, a so zaradi njegovega spremstva, ki ni na najboljšem glasu, hitro pobegnili z odra. Sveti Miklavž je najprej zbrane povprašal po molitvi in kaj hitro ugotovil, da mladi zanjo še kako dobro moliti. Nato pa je pričel klicati otroke po razredih. Darilo je prinesel tudi za župnika Bernarda, še prej pa ga je seveda pobaral o duhovnem utripu v župniji. Tudi za duhovnega pomočnika Gregorja je prinesel darilo. Povedal je, da sta pač pridna in da si tudi onadva zaslužita darili.

Potem, ko je Miklavž obdaril vse otroke, ga je čakalo še pomembno opravilo. Skupaj z županjo mag. Olgo Vrankar sta namreč prižgala decembrske luči na Starem trgu v Lukovici. Prižig luči je naznanila Godba Lukovica z veselimi koračnicami, nato pa je sledilo odštevanje pred prižigom.

A tokratni prižig luči, ki ga je motilo deževje, zato je odpadel kulturni program, so vseeno popestrile številne stojnice z najrazličnejšimi dobrotami. Tudi blagovna znamka Zakladi Črni graben je našla svoj prostor na stojnicah.

Sveti Miklavž je po prižigu luči odšel, nas pa lepo razsvetljeno središče Lukovice spominja, da smo v veselem decembru, v katerem se spomnimo tudi osamljenih in bolnih ter jim namenimo kakšno minuto svojega časa. S tem bo za njih in pa tudi nas svet veliko lepši, mi pa bomo srečnejši.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi