Srečanje braniteljev ob 31. obletnici raketiranja Radio oddajnika Domžale

2. julij je pomembno zapisan v zgodovino oddajnikov RTV Slovenija. Da se pred enaintridesetimi leti informacija o vojaškem napadu Jugoslovanske ljudske armade ne bi širila po Evropi in svetu, je le-ta z dvema letaloma mig ob 11.35 napadla in za nekaj časa onesposobila domžalski oddajnik. 28. junija 1991, sta bila napadena oddajna centra na Kumu in Nanosu, za tem pa so letala 2. junija 1991, napadla kar šest oddajnikov, med drugim tudi tistega v Domžalah. S tem niso hoteli onesposobiti samo obveščanja prebivalstva, ampak so takrat preko teh oddajnih centrov potekale tudi zveze s tujino. Prek Italije in Avstrije so bili povezani z Evropo. Tako so hoteli prekiniti pošiljanje informacij v tujino.

Obletnico letalskega napada na Oddajni center Domžale so vojaški veterani iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale počastili s srečanjem, ki je potekala na kraju, kjer so pred 31. leti varovali domžalski oddajni center. Srečanja so se udeležili pripadniki tedanjega protidiverzantskega voda in zaščitne čete 55. območnega štaba Domžale ter tudi nekateri poveljujoči tedanjim enotam; Janez Gregorič, tedanji poveljnik zaščitne čete 55. območnega štaba Domžale, Bojan Končan, takratni načelnik pokrajinskega odbora TO Domžale, Emil Gorjan, takratni vodja oddajniškega centra, stotnik Marko Trampuž, predsednik OOZVVS Mengeš, nadporočnik Miran Stopar, član predsedstva ZSČ Republike Slovenije in regijski koordinator, Andrej Jamnik, takratni namestnik poveljnika oddelka lahkih minometov ter nekdanji in zdajšnji zaposleni na oddajniku Domžale. Za kulturni program je z igranjem na harmoniko poskrbel Tone Habjanič.

Med vojno za samostojno Slovenijo je bil 2. julija 1991 s strani Jugoslovanske ljudske armade raketiran Oddajni center Domžale, na območju oddajnika so v tem času delovale zaščitna četa OŠTO Domžale, lahka topniška baterija PZO, protidiverzantski vod TO Domžale in oddelek LRM 128 mm. Žrtev ali ranjenih k sreči ni bilo, oddajnik pa je bil delno uničen, vendar je prizadevna skupina zaposlenih zelo hitro usposobila stari oddajnik, da se je lahko poročanje po svetu nemoteno nadaljevalo. Škoda ob bombardiranju je bila velika, dva oddajnika in del antenskega sistema so bili povsem uničeni. Kljub nevarnosti novega napada so tehniki po nekaj več kot 40 minutah oddajnik znova usposobili in spet oddajali na srednjem valu 918 kHz.

V Oddajnem centru Domžale RTV Slovenija je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Domžale 2. julija 2019, postavil spominsko obeležje o raketiranju RTV – oddajnika Domžale. Sedaj, na enaintrideseto obletnico, so ob tem spominskem obeležju pripravili srečanje, ki se ga je udeležilo lepo število takratnih braniteljev tega oddajnika. Ob spominskem obeležju je bila postavljena častna straža OZSČ Domžale ter praporščaki OZVVS Domžale. Vse zbrane je nagovoril Janez Gregorič, predsednik OZVVS Domžale ter podal nekaj informacij o dogodku izpred enaintridesetih let. Na oddajnem centru Domžale raketa, ki je priletela v kletne prostore, ni zadela nobenega od oddajničarjev. Zadeli so anteno in še kletni prostor, ki je takrat služil kot zaklonišče. Raketa pa je priletela skozi okno. V tem prostoru se je prej nahajalo vsaj dvajset naših vojakov. In če bi se to pripetilo, bi imeli v Domžalah velik vojaški pogreb. Prostor je bil popolnoma prestreljen od šrapnelov. Cevi od centralne kurjave so bile preluknjane. Vse skupaj je bilo videti grozljivo, sploh če pomisliš, da bi se takrat notri nahajali ljudje. Poškodovana pa je bila radijska antena, žice bližnjega daljnovoda in žice, ki so držale stolp.

V nadaljevanju so spregovorili tudi Miran Stopar, takratni poveljnik protidiverzantskega voda na oddajniku Domžale, Bojan Končan, takratni načelnik pokrajinskega odbora TO Domžale, Emil Gorjan, takratni vodja oddajniškega centra ter Andrej Jamnik, takratni namestnik poveljnika oddelka lahkih minometov ter nekdanji in zdajšnji zaposleni na oddajniku Domžale.

Druženje je bilo prijetno, zbrani pa so se zavezali, da se bodo ob obletnicah srečevali in obujali spomine še naprej. Kot je dejal Janez Gregorič: “Vsako leto nas je manj, zato je lepo, da se družimo in kakšno rečemo na to temo. In naj ne bo nikoli pozabljeno.”

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi