Spominska slovesnost pri spomeniku padlim borcem na Oklem nad Ihanom

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Občine Domžale in Krajevna organizacija ZB Ihan sta v soboto, 21. februarja 2015, organizirala spominsko slovesnost pri spomeniku padlim borcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklem nad Ihanom.

Že pred deseto uro so se v Dobovljah začeli zbirati praporščaki, enota častne straže Zveze slovenskih častnikov Domžale ter pohodniki iz bližnje in daljne okolice, kjer jih je pričakalo tudi sonce. Od tam so imeli ob 10.30 uri skupni odhod na Oklo. Na Oklu je že bila zbrana velika množica pohodnikov, še živečih borcev, župan Občine Domžale Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec ter nekateri občinski svetniki in praporščaki.

Sledila je Slovenska himna, ki jo je zapel kvartet Grm, zatem je vse udeležence spominske slovesnosti povezovalka programa, Dragica Jeretina Anžin lepo pozdravila ter povabila pred mikrofon Marijo Majhenič, predsednico Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, ki je vse udeležence lepo pozdravila ter predstavila slavnostnega govornika Milana Gorjanca, člana predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije, enoto častne straže Zveze slovenskih častnikov Domžale, domžalskega župana Tonija Dragarja, moravškega župana Martina Rebolja, častne občane Občine Domžale, veterane vojne za Slovenijo, praporščake ter predstavnike ZB sosednjih občin.

Slavnostni govornik je letos bil Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije, ki je zbrane nagovoril o tragediji na Oklem, izdajstvu ter poboju, dotaknil pa se je tudi aktualnih političnih dogodkov v Sloveniji (govor si lahko ogledate v zgornjem videu).

Sledilo je polaganje vencev pred spominskim obeležjem na Oklu. Vence so položili predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, Marija Majhenič, Srečo Kržan, Samo Svetlin in Janez Gregorič, predsednik KS Ihan.

V kulturnem programu so nastopili učenci Osnovne šole Ihan z učiteljicami, kvartet Grm ter Nataša Loborec Perovšek.

Več foto utrinkov s spominske slovesnosti si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi