Spominska slovesnost ob 77-letnici tragedije borcev in aktivistov OF v Rudniku pri Radomljah

Pri spomeniku padlim borcem v Rudniku pri Radomljah je v soboto, 8. januarja 2022, potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin na dogodke, ki so se v bližini odvijali 6. januarja 1945, ko je skoraj na pragu svobode zaradi izdaje izgubilo življenje več kot 30 partizanskih borcev. Na slovesnosti, ki je potekala v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Domžale in Kamnik, Občine Kamnik in Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Duplica, so zbrani skupaj s praporščaki počastili spomin na narodno osvobodilni boj ter se s tem spomnili na padle borce za svobodo, ki so se odločno uprli okupatorski vojski.

Spominske slovesnosti so se poleg podžupana Občine Kamnik Bogdana Pogačarja, udeležili tudi  slavnostni govornik Dušan Božičnik, predsednik Združenja za vrednote NOB Občine Kamnik, Tone Žibert, predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Duplica, Marija Majhenič, predsednica Združenja za vrednote NOB Občine Domžale, Roman Rovanšek, predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Radomlje, praporščaki in obiskovalci ter svojci padlih. Delegaciji iz obeh občin sta k spomeniku padlim ob začetku spominske slovesnosti položili venca.

Pozdravni nagovor je imel podžupan Občine Kamnik Bogdan Pogačar, slavnostni govornik Dušan Božičnik, predsednik Združenja za vrednote NOB občine Kamnik, pa je prebral nekaj dejstev iz  brošure o partizanu Vinku Žebovcu, ter orisal dogodke tistega časa: “Spomenik je posvečen borcem NOV, ki so med leti 1941 in 1945 darovali svoja življenja. Na njem so zapisana imena 30 bork in borcev, ki so v začetku januarja 1945 izgubili življenje v boju s sovražnikom, v boju, ki je potekal v bližini mesta, kjer smo se danes zbrali. Po novem letu 1945 se je v štirih bunkerjih nekdanje okrožne tiskarne zbralo nekaj več kot 30 okrožnih političnih delavcev. 6. januarja istega leta so v visokem snegu Nemci obkolili bunkerje. Pred nemškimi kroglami je ušlo le nekaj borcev. 13 so jih ujeli in naslednji dan postrelili v Vrhovljah pri Lukovici, ostali so padli med begom ali pa so si sodili z lastnimi kroglami. 30 imen žrtev je zapisanih na tem spomeniku. 30 izdanih. 30 tistih, ki so svoje življenje dali za narodnoosvobodilni boj. 30 tistih, ki niso dočakali, v kar so verjeli – da bo sovražnik premagan, slovenski narod pa svoboden. Vinko Žebovec je žal pred kratkim preminil.”

Spominsko slovesnost je povezovala Dragica Požek, v kulturnem programu pa so sodelovali člani Moškega pevskega zbora Radomlje pod vodstvom zborovodje Primoža Leskovca. Poseben značaj prireditvi so s svojo prisotnostjo dodali praporščaki.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi