Slavnostno odprtje prenovljene poti ob vznožju Šumberka v Domžalah

Danes popoldne je ob plezalni steni ob vznožju Šumberka, potekalo slavnostno odprtje prenovljene sprehajalne poti. Gre za naložbo, ki bo polepšala in vplivala na kakovostnejše življenje občank in občanov Domžal. Več kot očitno je, da so jo Domžalke in Domžalci zelo hitro vzeli za svojo, kar se vidi po vsakodnevnem številnem obisku te poti.

Po novem Šumberk obkrožajo urejene poti ob Kamniški Bistrici in Rači, med brvjo v Zaborštu in mostom na Podrečju. Ozko stezico je tako zamenjala 1,6 metra široka peščena pot, ki je na pogosto poplavljenih predelih utrjena s pohodnimi kamnitimi bloki. Dostopi do vodotokov so urejeni s kombinacijo betona,skalnih blokov in lesa. Ob urejeni plezalni steni so postavili počivališča z igrali, uredili piknik prostor ob Rači, točen čas pa bo kmalu ob sončnem vremenu kazala sončna ura na vstopnem platoju ob brvi v Zaborštu. Izvajalec del je bil podjetje ELICOM d.o.o., investicija pa je bila izvedena tudi s pomočjo evropskih sredstev.

Predsednik KS Slavka Šlandra, dr. Franc Habe je ob uvodu slovesnosti povedal, da je danes poseben dan, saj odpirajo prenovljeno sprehajalno pot ob vznožju Šumberka. Šumberk, 35 hektarov velik gozdni hrib in okras Domžal, so po njegovih besedah domžalska pljuča, ki nas ločijo od hrupa in onesnaževanja, ki ga predstavlja bližnja avtocesta. To je športno rekreativna cona za športnike in rekreativce ter naravni učni poligon za našo mladino, kakor tudi kotiček narave, kamor se le nekaj korakov čez Kamniško Bistrico, umaknemo v svoj mir in samoto. Po besedah dr. Habeta je Šumberk domžalski Tivoli, saj so ga znali ceniti že stari Domžalčani, ki hranijo nanj mnoge lepe mladostne spomine. Tega so se zavedali tudi župan in občinski svetniki, ki so na osnovi javnega razpisa dodelili Katedri za krajinsko arhitekturo, Biotehnične Fakultete, Univerze v Ljubljani, nalogo izdelati projekt za celovito ureditev Šumberka.

»Pot, ki jo danes odpiramo, predstavlja večji del realizacije projekta Šumberk in odpira za vse občane, sprehode ob severnem vznožju hriba in ob sotočju Kamniške Bistrice in Rače. Ob tem delu je ponovno urejeno nekdanje kopališče na Bistrici, kot so ga imenovali stari Domžalčani. Urejena je pot ob plezalni steni s počivališči. Očiščena in urejena je tudi plezalna stena in okolica, pri kateri so sodelovali člani alpinističnega odseka Planinskega društva Domžale in prostovoljni gasilci PGD Ihan. Urejeno je novo počivališče z nadstreškom in piknik prostorom z ognjiščem. Na sredi te poti so urejene tudi stopnice z vstopom do gladine Rače. Na začetku sprehajalne poti s strani Podrečja je urejeno tudi primerno parkirišče za avtomobile. Lahko rečemo, da je bilo veliko narejenega na teh dobrih 670 metrov sprehajalne poti. Ljudem je nova pot takoj postala všeč, kar se vidi že po vsakodnevnem obisku te poti«, je povedal dr. Habe.

V nadaljevanju je še povedal, da tako na krajevni skupnosti, kot na občini, že gledajo v prihodnost in v nadaljevanje realizacije tega projekta. Želijo si urediti stopnišče do vrha Šumberka in postavitev razglednega stolpa, ter ureditev steze za gorske kolesarje. »Vsem vam želim, da bi še dolgo uživali na sprehodih, po tej naši lepi sprehajalni poti pod Šumberkom ter tudi sodelovali pri kreiranju nadaljnje podobe Šumberka v bodoče«, je zaključil dr. Habe.

Župan Občine Domžale, Toni Dragar je povedal, da danes zaključujejo ciklus investicij v letu 2013, tisto kar so nameravali narediti v tem letu, so po njegovih besedah več ali manj naredili. Z današnjim odprtjem prenovljene poti pod vznožjem Šumberka, zaključujejo ureditev 21 kilometrov dolgega kroga okrog Kamniške Bistrice ter zaključujejo tudi investicije okrog Šumberka. Zahvalil se je vsem trem krajevnim skupnostim, dr. Habetu, izvajalcem del, ki so v roku uredili pot ter svojim sodelavcem in svetnikom, ki so projekt prenove poti pod vznožjem Šumberka, podprli.

»Verjamem, da bo ta nova sprehajalna pot v korist vsem tistim, ki si želijo obkrožiti Šumberk. Seveda si želim, da bi dobili na vrhu Šumberka tudi razgledni stolp. Verjamem, da nam bo to tudi uspelo, ker skupaj zmoremo. Uživajte na rekreaciji, ob tej res naši čudoviti oazi miru in zelenja ob Kamniški Bistrici«, je zaključil Dragar.

V programu so sodelovali člani Alpinističnega odseka Planinskega društva Domžale, ki so ob začetku slovesnosti iz plezalne stene ponesli občinsko, slovensko in evropsko zastavo. Za glasbeno točko pa so poskrbeli člani tolkalne skupine Cascara in pevka Eva Černe, ki je med drugim zapela tudi zmagovalno skladbo po izboru poslušalcev na Slovenski popevki, Vrti se v ritmu.

Župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupana Občine Domžale, Andreja Pogačnik Jarc in mag. Lovro Lončar, predsednik KS Slavka Šlandra, dr. Franc Habe ter častni občan Občine Domžale, dr. Miroslav Stiplovšek,  so na koncu simbolično s prerezom traku, predali prenovljeno sprehajalno pot ob vznožju Šumberka svojemu namenu. Sledila je še pogostitev na novem piknik prostoru, za katero so poskrbele vse tri mestne krajevne skupnosti.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi