Slavnostna parada ob 100 letnici PGD Vir

Gasilci PGD Vir v letošnjem letu obeležujejo jubilejnih 100 let delovanja. Zgodba gasilstva na Viru se je pričela na ustanovnem občnem zboru 11. junija 1922, pobudo za ustanovitev pa je dal Franc Majdič leta 1921, ko je zagorelo v njegovi strojnici, kotlarni in žagi. Vsa ta leta brez prestanka vestno in odgovorno opravljajo gasilsko dejavnost, skrbijo za požarno varnost in so vsak trenutek pripravljeni priskočiti na pomoč sočloveku v nesreči. Virski gasilci so že 100 let so nepogrešljiv in pomemben člen kraja, v vseh teh letih pa se je nabralo veliko spominov in stkanih prijateljstev.

100-letnico bogatega delovanja društva, ki je nastalo leta 1922, so virski gasilci najprej obeležili v petek, 3. junija 2022, s slavnostnim Občnim zborom, na katerem so se sprehodili skozi 100 letnico delovanja društva, v nedeljo, 19. junija 2022, pa so jubilej obeležili še z veličastno parado, katere so se udeležil gasilci iz prostovoljni gasilskih društev Gasilske zveze Domžale ter Moravče in Mengša. Na paradi so sodelovali tudi konjeniki iz Ranča Pr´Osolet, Godba Domžale, narodne noše, z zvonika cerkve sv. Jožefa na Viru pa je zazvenelo slavnostno pritrkavanje.

Ogled parade in uradnega dela, ki je po paradi potekal pod šotorom za gasilskim domom na Viru, si je ogledalo lepo število krajanov. V paradi so sodelovali tudi gasilci pionirji, mladinci, operativni gasilci, gasilci veterani, praporščaki gasilskih društev ter gasilska vozila, najbolj so bili pa ponosni, da je lahko na paradi sodeloval obnovljeni gasilski voz, ki so ga obnovili Veterani PGD Vir.

Na uradnem delu, ki ga je vodil Rober Pečnik Pečo, so sodelovali poveljnik PGD Vir Boštjan Merela, ki je tudi poveljeval paradi, predsednica PGD Vir Alenka Paternost Pirc, predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, poveljnik Gasilske zveze Domžale Matjaž Merkužič, predsednik regije Ljubljana III Slavko Jalovec, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik, član Uprave Republike Slovenije za Zaščito in Reševanje Branko Sojer in podžupan Občine Domžale mag. Tomaž Deželak.

Po govorih predsednice PGD Vir Alenke Paternost Pirc, ki je orisala sto let PGD Vir, predsednika Gasilske zveze Domžale Matjaža Korošca in predsednika regije Ljubljana III Slavka Jalovca, so podelili priznanja za sodelovanje in podporo, nato pa sta predsednik regije Ljubljana III Slavko Jalovec in predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec podelila odlikovanja Gasilske zveze Slovenije. Gasilsko plamenico druge stopnje je prejel Tomaž Zalokar, gasilsko plamenico prve stopnje Alojz Limoni, priznanje za posebne zasluge je prejel Matjaž Hribar, odlikovanje Gasilske zveze Slovenije pa je dobilo Prostovoljno gasilsko društvo Vir za posebne zasluge ob sto letnici delovanja društva.

Ob koncu so se še zahvalili Obrtni zbornici Domžale in podjetju Prodnik ter Janezu Kepcu, Mertenu Horvatu in Franciju Kerču za obnovo gasilskega.

Parado in slavnostno prireditev si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi