Premiera filma Zajeti v izviru – slovenski otroci Lebensborna v Domžalah

Kino Domžale

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna pripoveduje življenjske zgodbe štirih 80-letnikov, ki živijo na različnih koncih sveta: Hayma Henryja Heyderja iz Kostarike, Ingrid von Oelhafen iz Nemčije, Franca Zagožna iz Belgije in Ivana Acmana iz Slovenije. Film je nadaljevanje tematike o slovenskih ukradenih otrocih dokumentarca Banditenkinder – Slovenskemu narodu ukradeni otroci (2014), vendar je povsem samostojen in izviren. Teme se je pred 12-imi leti lotila režiserka Maja Weiss na pobudo Društva taboriščnikov – ukradenih otrok in posnela kar 35 ur pogovorov s svojo kamero, ki jih je zrežirala v dokumentarec.

Pisateljica Nataša Konc Lorenzutti se je z zgodbo o ukradenih otrocih prvič seznanila ob prebiranju avtobiografske izpovedi v knjigi Ingrid von Oelhafen. Leta 2019 je na TV Slovenija videla film Banditenkinder – Slovenskemu narodu ukradeni otroci. Dala je pobudo, da z Weissovo raziščeta usode dojenčkov iz programa Lebensborn. Na temo ukradenih otrok je spisala roman Beseda, ki je nimam (Miš založba, 2021). Sočasno z nastajanjem filma je spisala tudi dokumentarni roman Senca brez človeka (Slovenska matica, 2023), ki ga je podnaslovila kot Film v prozi, saj sočasno ob pripovedovanju zgodbe otrok iz Lebenborna sledi tudi nastajanju filma.

V ponedeljek, 18. marca, bo v Kinu KD Domžale premierno predvajan dokumentarni film Maje Weiss Zajeti v izviru – slovenski otroci Lebensborna. Weissova je scenarij spisala skupaj z Natašo Konc Lorenzutti, produkcija filma pa je potekala pod taktirko Ide Weiss.
Tudi v ponedeljek, 18. marca, bo v Domžalah na projekciji ob 20. uri prisotna filmska ekipa, ki bo po filmu odgovarjala na vprašanja publike, na voljo pa bo tudi vam za morebitne izjave in intervjuje.
Vljudno vabljeni na ponedeljkovo domžalsko premiero.
Tagi