Povratek k zemlji na tržnici »Okusi Kamnika – Podeželje in Eko«

Tradicionalna prehrana je najmočnejši dejavnik varovanja tradicionalne krajine. In prav to nam je danes ponujala s soncem obsijana tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko, ki se je odvijala v soboto, 25. aprila 2015, od 8. do 13. ure na Glavnem trgu v Kamniku.

Petnajst okoliških kmetij in pridelovalcev je ponujalo izvrstne domače in skrbno pripravljene pridelke z domačega vrta in druge živilske proizvode kot so, kruh iz krušne peči, jogurti, suhomesni izdelki, flancati, pecivo in druge dobrote, na eni izmed stojnic je bilo že moč kupiti domače šparglje. Predstavili so se: Zelenjavni vrt Tina, Zlata ptička, mesar Anton iz Kamnik, Kmetija pr Anžič, Rokodelstvo Damjana Spruk, Kmetija Pr' Gabršk, Kmetija Pibernik, Ribogojnica Mihovc, Hiša slaščic Tarangela, Ivankini krofi, Bio Iris, Kmetija Jenko, Klavnica in domače mesnine Soud ter Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline.

Na zelenjavo in dišavnice, ki jih pridelamo na domačem vrtu ali v posodah na terasi, smo prav vsi še posebej ponosni. Zato smo na tokratno aprilsko tržnico povabili Vrtnarijo Bohinec iz Šmarce, ki je pripravila kvalitetno ponudbo vrtnin, dišavnic in balkonskega cvetja. Posebno pozornost smo na današnjem druženju namenili samooskrbi, zato smo na stojnici Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik vsakemu obiskovalcu podarili sadiko solate in tako tudi na praktičen način opozorili na pomen doma pridelane hrane.

Za pomladni vrtnarsko-sejalni utrip med najmlajšimi je z aktivno delavnico poskrbela Sabina Grošelj iz Vrta zdravilnih rastlin, ki je z najmlajšimi v cvetlične lončke sadila in sejala pomladna presenečenja, ob koncu pa jim postregla še s pravo čajanko dveh posebnih čajnih mešanic za dobro počutje in energijo ter dolgo življenje.

Nismo pa pozabili na plesne korake, ki so jih samo za obiskovalce tržnice na Glavnem trgu zaplesali člani Folklorne skupine Kamnik.

Lepo je, da Kamničani in okoličani vedno znova radi obiskujejo tržnico Okusi Kamnika – Podeželje in Eko, saj so se že navadili, da je vsaka zadnja sobota v mesecu rezervirana za druženje, užitke in nova spoznanja za bolj kakovostno življenje. Zato vas prijazno vabimo, da jo obiščete tudi v maju.

Avtor: Sabina Romšak; Foto: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Tagi