Odprtje obnovljenega kamnitega mostu v Loki pri Mengšu

Natančna letnica gradnje kamnitega mostu v Loki pri Mengšu ni znana. Glede na način gradnje in same arhitekture pa je datiran v 16. ali 17. stoletje. Lani jeseni je Občina Mengeš pristopila k obnovi tega mostu, pri obnovi pa so sodelovali z Zavodom za varstvo kulturne dediščino, območne enote Kranj, saj je ta kamniti most vpisan v zbirni register kulturne dediščine.

Slavnostno odprtje prenovljenega kamnitega mostu v Loki pri Mengšu je potekalo v četrtek, 2. aprila 2015. Na odprtju, ki je obsegal tudi kulturni program, so se zbrali številni ločani in mengšani, ki so si prišli ogledati zgodovinsko lepoto, ki je z obnovo dobila svoj prvotni kamniti sijaj. Most je namreč z obnovo ponovno dobil kamnito ograjo, ki so jo leta 1893 zamenjali s kovinsko. Celotna investicija, ki je obsegala obnovo mostu, razsvetljavo in še nekatera druga dela je ocenjena na okoli 50.000 evrov, brez DDV. Izvajalec del je bila Gorenjska gradbena družba d.d. iz Kranja, razvetljavo je postavilo podjetje EL-TT d.o.o. iz Suhadol pri Komendi, razpelo pa je naredilo Mizarstvo Štempelj, Potočnik Marija s.p. iz Mengša. Projekt je pripravilo podjetje Giri d.o.o., sam nadzor pa je izvajalo podjetje GNS, Barbara Anžin s.p. iz Mengša.

Župan Občine Mengeš Franc Jerič je na odprtju obnovljenega kamnitega mostu povedal, da danes lahko s ponosom gledamo na ta most, ki je bil potreben obnove, kljub temu, da je bilo na začetku obnove lani jeseni kar nekaj opazk, zakaj je to potrebno. Prepričan je tudi, da bo most postal neko stičišče, ki bo povezoval ljudi. »Prepričan sem, da ste ločani, ki ste opazovali to obnovo, danes veseli, da se je obnova zaključila in da bomo most oddali uporabi. Da se bomo na tem mostu srečevali, ki so mu včasih ločani dejali most ljubezni. Naj bo ta most še naprej most ljubezni«, je dejal Jerič in dodal: »Želim vam lep dan ter da bi se ob tem mostu čim večkrat srečali in kakšno rekli.« Zahvalil se je tudi izvajalcu, nadzoru in krajanu Jožetu Brojanu, ki je bil kot poznavalec Loke in zgodovine tega mostu, tvoren sodelavec pri obnovi tega mostu.

Maja Avguštin iz Zavoda za varstvo kulturno dediščino, območne enote Kranj, je dejala, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine ta kamniti most vpisal v zbirni register kulturne dediščine leta 1998. Sam most je datiran v 16. oziroma 17. stoletje. Natančne letnice ne poznajo. Glede na način gradnje in same arhitekture ga lahko umeščajo v to obdobje. Sam most je omenjen tudi v monografiji Staneta Stražarja, kot most, ki je bil prvotno veliko višji, kot danes. 1893 so lok znižali, da so lažje vozili čezenj. Takrat je bila odstranjena tudi kamnita ograja, da sta se lažje srečala dva vozova. Ograja je bila nadomeščena s kovinsko.

»Ko se je most obnavljal je prišlo do polemik v zvezi s razpelom na mostu. Razpelo kaže na starost mostu, ker so bili mostovi od srednjega veka vezani na svetnika škofa Janeza Nepomuka, ki je bil zaradi svoje spovedni molčečnosti vržen v Vltavo. Zaradi tega je postal svetnik in zavetnik mostov. Prav zaradi tega na najstarejših mostovih, predvsem kamnitih srečujemo njegov kip. Na manjših mostovih podobnih starosti, pa se srečujemo z njegovim atributom, to je samim razpelom. Tudi v tem našem primeru je tako. Če imamo na sredini razpelo, kaže na starost mostu samega«, je povedala Avguštinova in dodala: »Razpelo je bilo pri obnovi vrnjeno na originalno mesto. Gre za upoštevanje kulturne dediščine, zato smo izdali tudi kulturno varstveno soglasje.«

»Prenova mostu se je začela v jeseni 2014 in je potekala razmeroma složno in skladno z vsemi pravili, ki jih zahteva naša stroka. Ob tem bi se zahvalila za izjemno podporo in občutek za kulturno dediščino županu Francu Jeriču in njegovi ekipi z gospodom Dolinškom na čelu, arhitektoma Roku in Antonu Bendi, ki sta poskrbela, da je kamniti most v takšni obliki. Hvala za razumevanje in skrb za kulturno dediščino. Hvala tudi vsem krajanom za razumevanje«, je zaključila Avguštinova.

V kulturnem programu so sodelovali: Godba Mengeš, pevci Pevske skupine RŽ, pod umetniškim vodstvom Andreja Ropasa, mlada recitatorja Miha in Jan ter Harmonikarski orkester Stopar. Program je povezovala Maruša Loboda. Most je blagoslovil mengeški župnik Janez Avsenik. Župan Franc Jerič, Maja Avguštin in Jože Brojan pa so s simboličnim prerezom traku, most predali svojemu namenu.

Po uradnem delu je sledila še pogostitev za katero je poskrbela Občina Mengeš, pridne loške gospodinje so za to priložnost napekle marsikaj sladkega. Loški gasilci pa so poskrbeli, da je prireditev potekala varno.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi