Letos mineva 76 let od tragedije v Rudniku pri Radomljah

Pri spomeniku padlim borcem v Rudniku pri Radomljah sta danes, 9. januarja 2021, domžalski in kamniški delegaciji Združenja borcev za vrednote NOB položili vence v spomina na tragične dogodke, ki so se v bližini odvijali 6. januarja 1945, ko je zaradi izdaje izgubilo življenje več kot 30 partizanskih borcev in aktivistov OF.

Vsako leto v začetku januarja pri spomeniku padlim v Rudniku pri Radomljah poteka spominska slovesnost v počastitev več kot 30 padlim borcem in aktivistom OF, ki so skoraj na pragu svobode izgubili življenje. Letos zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije slovesnosti ni potekala, sta pa domžalski in kamniški delegaciji ZB za vrednote NOB po priporočilih NIJZ pri spomeniku položili vence ter na ta način počastili spomin na narodno osvobodilni boj ter na padle borce in aktiviste OF, ki so se odločno uprli okupatorju v času druge svetovne vojne. Delegaciji so sestavljali Marija Majhenič, predsednica ZB za vrednote NOB Občine Domžale, Roman Rovanšek, predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote Radomlje, Dušan Božičnik, predsednik ZB za vrednote NOB Občine Kamnik, Tone Žibert, predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Duplica ter praporščaki delegacij.

Kaj se je zgodilo 6. januarja 1945 v Rudniku pri Radomljah

Spomenik v Rudniku pri Radomljah je posvečen borcem narodnoosvobodilnega boja in aktivistom OF, ki so za svobodo darovali svoja življenja. Na njem so zapisana imena 30 bork in borcev ter aktivistov OF, ki so v začetku januarja 1945 izgubili življenje v boju s sovražnikom, v boju, ki je potekal v bližini mesta, kjer stoji spomenik. V tistem času je namreč potekala močna nemška ofenziva, ki je močno prizadela to območje. Zato so bili v Rudnik sklicani vsi okrožni aktivisti OF z namenom, da bi se pogovorili za nadaljnjo delo in akcije. Takrat je v Rudnik prišlo okrog 30 aktivistov OF, ki so se porazdelili po bunkerjih nekdanje okrožne tiskarne. Toda njihov prihod je moral nekdo izdati, ker so Nemci ob štirih popoldan obkolili bunkerje in jih napadli. Iz sklenjenega obroča je uspelo pobegniti le nekaj aktivistom. Sovražnik je ujel 13 ljudi, vsi drugi pa so padli, ali pa so si vzeli sami življenje, da ne bi prišli živi v roke ubijalcev. Ujete moške so drugi dan postrelili v Vrhovljah, ženske pa odvedli v Lukovico in pozneje v kamniške zapore.

“30 imen žrtev je zapisanih na tem spomeniku. 30 tistih, ki so svoje življenje dali za narodnoosvobodilni boj. 30 tistih, ki niso dočakali, v kar so verjeli – da bo sovražnik premagan, slovenski narod pa svoboden.”

Avtor; Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi