Dvig zastave ob pomniku braniteljev slovenske samostojnosti

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale so v ponedeljek zvečer, 26. decembra 2016, ob pomniku braniteljev slovenske samostojnosti in enotnosti v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale slavnostno dvignili slovensko zastavo. Veterani so v spremstvu praporščakov prinesli zastavo od paviljona do spomenika ter jo slavnostno dvignili.

Slavnostni govornik, predsednik Pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo, Janez Gregorič, je najprej zbrane pozdravil, nato pa v govoru poudaril pomen osamosvojitve in kako so že pred stoletjem potekala prizadevanja po samostojni Sloveniji. Poudaril je tudi, kako je potekalo razoroževanje teritorialne obrambe v tistih časih pred osamosvojitvijo, pa do današnjih dni, ko bi lahko bili bolj enotni, pa na žalost nismo. Beseda je nanesla tudi na osamosvojitvene težnje drugih narodov, predvsem v Afriki in bližnjem vzhodu, tudi o migrantih je nanesla beseda. V upanju na boljši jutri je zastava zaplapolala v lahni sapici, ki je od nevem od kje priplavala nad drevjem skozi park. 

Izrečene besede imajo globok pomen. Nekdanji pripadniki Teritorialne obrambe, ki so pred 26 leti skupaj s policisti sodelovali v spopadih in razoroževanju nekdanje jugoslovanske armade, so za novo domovino tvegali svoja življenja. Življenja za samostojnost, za lastno domovino po kateri so naši predniki hrepeneli več kot tisoč let. Niso razočarani nad tem v kar so pred 26. leti verjeli in tudi storili. Ponosni so na tedanje čase, ko je bila prisotna enotnost in skupna vera v zadani si cilj. Razočarani so nad politiko, ki je v vseh letih samostojnosti naredila iz države vse drugo kot pa je bilo takrat obljubljeno. Obljube, ki so jih dajali tedaj so se razblinile, kot milni mehurčki.

V upanju, da pa vendarle pridejo boljši časi, so se skupaj podali na koncert Godbe Domžale v Športno dvorano Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi