Domžalski Zeleni dan v znamenju veselja otrok in starejših

V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka pod geslom “Udoben javni prostor za vse”, je v petek, 20. septembra 2024, v središču Domžal potekal poseben dogodek – Zeleni dan. Ljubljanska cesta je za en dan zaprla vrata avtomobilom in se spremenila v živahen prostor, poln zabave, izobraževalnih vsebin in aktivnosti, ki so obiskovalce vseh starosti vabile k raziskovanju novih načinov uporabe mestnega prostora.

Ljubljanska cesta, ki je običajno namenjena vsakodnevnemu prometu, je ta dan postala srce dogajanja. Organizatorji so poskrbeli za pester program, ki se je pričel že ob 10. uri z nastopom mažoretk Domžale, sledil pa je tudi pozdrav županje, ki je simbolično odprla dogodek in izpostavila pomen trajnostne mobilnosti za prihodnost občine.

Glavni oder je v dopoldanskih urah ponudil razgiban program za vse generacije. Šola zdravja je poskrbela za aktivno jutro z vodenimi vadbami, ki so privabile tako mlade kot starejše, medtem ko je plesna šola Miki pripravila animacijo, kjer so obiskovalci zaplesali na ritme popularne glasbe. Atmosfera je bila sproščena, nasmehi pa so prevladovali na obrazih udeležencev, ki so uživali v sončnem dnevu.

Poleg dogajanja na odru je bila Ljubljanska cesta prizorišče številnih drugih aktivnosti. Na kolesarskem poligonu so se preizkušali tako otroci kot odrasli, na stojnicah pa so lokalne organizacije, kot so Zdravstveni dom Domžale ter Policijska postaja Domžale, ponujale koristne informacije o zdravju, varnosti in pomenu trajnostne mobilnosti. Gasilci iz Centra za zaščito in reševanje so poskrbeli, da so se otroci lahko prelevili v prave gasilce med tem, ko je Center za mlade poskrbel za zanimiv ribolov. Poseben poudarek je bil na predstavitvi sistema izposoje koles DBajk, ki postaja vse bolj priljubljen med prebivalci občine. Na stojnici našega spletnega portala Domžalec.si je bil prava uspešnica kolesarski izziv, v katerem so se pomerili tako otroci kot odrasli.

Glasbeni nastopi so prav tako popestrili vzdušje. Društvo Lipa in Pihalni orkester Glasbene šole Domžale sta s svojimi nastopi poskrbela za pravo ulično vzdušje, ki je na cesto privabilo številne radovedne obiskovalce. Ob premični kavarni so obiskovalci ob jutranji kavi uživali v sproščenem klepetu, medtem ko so se otroci zabavali ob poslikavi obraza z motivi trajnostne mobilnosti.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi knjižnici pod krošnjami, kjer so ljubitelji knjig lahko brskali po literaturi, se sprostili in uživali v javnem branju. Otroci so se zabavali ob družabnih igrah, kot so Giga Jenga in Giga Scrabble, ustvarjalna delavnica pa je pritegnila najmlajše, ki so s pomočjo mentorjev ustvarjali prav posebne umetnine.

Vrhunec dogajanja je predstavljala otvoritev razstave fotografij na temo trajnostne mobilnosti, kjer so ob 14. uri razglasili nagrajence fotografskega natečaja. Ploščad pred Vele je bila polna obiskovalcev, ki so z zanimanjem občudovali izvirne posnetke, ki so prikazovali, kako si posamezniki predstavljajo bolj trajnostno prihodnost Domžal.

Zvečer bo dogajanje doseglo svoj vrhunec s Kuhno na plac, kjer lokalni ponudniki hrane predstavijo svoje kulinarične specialitete. Poseben gost Zelenega dneva je bil Kavalir, električno vozilo, ki je brezplačno prevažalo obiskovalce po centru in na simboličen način pokazalo prihodnost trajnostnega mestnega prevoza.

Popolna zapora Ljubljanske ceste je mnoge presenetila, a je hitro postalo jasno, da je to ključni element, ki je omogočil tako uspešen in dobro obiskan dogodek. Brez avtomobilov je cesta oživela in postala prostor, kjer so se ljudje lahko srečevali, družili in sodelovali v različnih aktivnostih.

Zeleni dan je bil pravi uspeh, saj je obiskovalcem omogočil, da na nov način doživijo svoj mestni prostor, obenem pa je opozoril na pomembnost trajnostnih načinov prevoza in prijaznih javnih površin. Domžale so s tem dogodkom pokazale, da lahko tudi majhna občina naredi velike korake k bolj trajnostni in vključujoči prihodnosti.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič; Video: Miro Pivar

Tagi