90 let PGD Študa – slavnostno odprli nov Dom krajanov – gasilski dom Študa

V Študi je ta teden potekalo veliko slavje. V četrtek, 13. oktobra 2022, je potekala slavnostna seja ob 90 letnici PGD Študa, v soboto, 15. oktobra 2022, so z veliko gasilsko parado počastili svojih devetdeset let prostovoljstva za ljudi, obenem pa so prevzeli novo vozilo GVM 1 in odprli povsem nov Dom krajanov – gasilski dom Študa. Obe pridobitvi je, da bi dobro služili svojemu namenu, blagoslovil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Velike parade ob 90. letnici Prostovoljnega gasilskega društva, prevzem novega vozila ter odprtje novega gasilskega doma se je udeležilo čez šestdeset gasilk in gasilcev, študljanska gasilska mladina, praporščaki in vozni park različnih gasilskih društev.

Vodja parade je bil višji gasilec Matevž Lipovšek. Gostje na častni tribuni so bili: predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednik regije Ljubljana III Slavko Jalovec, namestnik predsednika gasilske zveze Domžale Tone Pavlič, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik, podžupan Občine Domžale mag. Tomaž Deželak, predsednik PGD Študa Boštjan Narobe, župan Občine Domžale Toni Dragar pa je ešalon pričakal na prireditvenem prostoru.

V paradi so sodelovali: na čelu v starodobnem »hrošču« so peljali zastavo Republike Slovenije, sledile so narodne noše Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale, kipec zavetnika gasilcev sv. Florjana, ki ga je nosila mladina PGD Študa, Godba Domžale, gasilski znak, ki ga je nosila mladina PGD Študa, vodja parade višji gasilec Matevž Lipovšek, ob njem sta se v starodobnem džipu peljala še častni poveljnik PGD Študa Janez Mejak in predsednik gradbenega odbora novega gasilskega doma in doma krajanov Borut Ernestl. Za njimi so bili gasilski prapori, gasilska mladina, gasilci ter čisto na koncu gasilska vozila.

Na prireditvenem prostoru se je zbralo lepo število gasilcev, narodnih noš, predvsem pa Študljanov, ki so ponosno zrli v svoji dve novi pridobitvi. Zbrane so nagovorili predsednik PGD Študa Boštjan Narobe, podpredsednik Gasilske zveze Domžale Anže Korošec, predsednik regije Ljubljana III Slavko Jalovec, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, župan Občine Domžale Toni Dragar ter predsednik gradbenega odbora novega gasilskega doma in doma krajanov Borut Ernestl.

V kulturnem programu so sodelovale Študljanske dečve in Godba Domžale. Prireditev je povezoval Matej Primožič.

Ob koncu je obe pridobitvi, vozilo GVM 1 ter povsem nov Dom krajanov – gasilski dom Študa blagoslovil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Sledil je prerez traku za uradno predajo svojemu namenu Doma krajanov – gasilskega doma Študa.

Trak so prerezali podžupan Občine Domžale mag. Tomaž Deželak, predsednik PGD Študa Boštjan Narobe in predsednik gradbenega odbora novega Doma krajanov – gasilskega doma Študa Borut Ernestl.

Naj vam obe pridobitvi služita vrsto let.

Na pomoč!

Dom krajanov – gasilski dom Študa

Dom krajanov – gasilski dom Študa, katerega investitor je Občina Domžale, stoji na jugovzhodnem robu Štude, v bližini avtoceste. Objekt je grajen klasično, obsega tri etaže, pritličje ter dve nadstropji z zaključeno ravno streho. Na vzhodni strani objekta je izvedeno zunanje stopnišče. V pritličnem delu je skupni vhod s stopniščem in dvigalom, garažnim delom, sanitarijami, sejno sobo, pisarno in shrambo. V 1. etaži so pisarne, sejna soba in čajna kuhinja. V 2. etaži pa je dvorana za cca. 60 obiskovalcev, sanitarije, čajna kuhinja, shramba in prostor za čistila. Vsi prostori so namenjeni lokalnim skupnostim in uporabnikom. V objektu je manjše dvigalo za zagotavljanje dostopa vsem osebam. Okolica objekta je asfaltirana, tlakovana in zazelenjena. Na parceli je 12 parkirnih mest – 4 v garaži, 8 na terenu, od tega 1 za funkcionalno ovirane osebe. Na Občini so projekt, ki ga je projektirala arhitektka Sonja Oblak Burnik, pripeljali do konca, izvajalec SGP Graditelj d.d. je začel z uvedbo v delo že konec leta 2021. Nadzor je izvajal Biro Veritas, Peter Guzelj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi