15. tekmovanje za Žar mojstra postreglo z novimi obrazi in odličnimi specialitetami

Zaključile so se tradicionalne ihanske veselice, ki vsako leto potekajo drugi vikend v mesecu juliju pod velikim šotorom pred gasilskim domom v Ihanu. Poleg tradicionalnih veselic je tudi letos potekalo tekmovanje, kjer so izbirali Žar mojstra v amaterski in profi verziji in sicer že 15. zapovrstjo.

Tudi letos so ihanski gasilci v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pripravili tekmovanje za Žar mojstra 2017, na katerem so se tekmovalci pomerili v profesionalni in amaterski kategoriji in sicer je tekmovanje potekalo v soboto, 8. julija 2017. Na tem prestižnem tekmovanju je moral tekmovalec pripraviti 5 porcij na običajen ali izviren način priprave žar jedi s prilogo. Jedi z žara so tekmovalci pripravljali pred komisijo in gledalci pod posebnimi pogoji. Letos so se za naziv Žar mojster 2017 pomerili: Grega Rozman (profi), Martin Saksida iz Dornberga (profi), Stanko Ramšak iz Oplotnice (profi), Milko Podrgajs iz Mengša (amater), Bojan Kresnik iz Ihana (amater), Blaž Smolnikar iz Črnuč (amater), Darko Krstev iz Ljubljane (profi), Tilen Bukšek iz Šempetra v Savinjski dolini (profi), Jure Dretnik iz Slovenj Gradca (profi), Anton Kunej iz Ljubljane (amater), Marjan Pohlin iz Radomelj (amater), Janez Kržišnik iz Poljan nad Škofjo Loko (profi), Andraž Malnar iz Ihana (amater), Žiga Dolenec iz Poljan nad Škofjo Loko (amater), Jožef Halas iz PGD Srednja Bistrica v Prekmurju (amater), Anton Sedeljšak iz Preloga (amater), Vida Taškovič iz Kamnice (amater). Pohvalno, da se je žarijade udeležila tudi amaterka in kar nekaj novih obrazov se je predstavilo ter nam postreglo s svojimi zamislicami in specialitetami. Tako se je letos zvrstilo 17 borcev za naziv Žar mojster 2017.

Tekmovanje za naziv Žar mojster 2017 je potekalo v skladu s pravili in pod budnim očesom ocenjevalne komisije, katere člani so bili iz vrst Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Vodja in glavni organizator peke na žaru za Žar mojster v Ihanu je že od vsega začetka Tomaž Vozelj. Vsi tekmovalci so morali v 60 minutah iz svinjskega mesa Mesar Anton iz Kamnika in začimb KOTANYI, na slasten in izviren način pripraviti jed z žara, ki je ali pa ni prepričala komisijo, da si prav oni zaslužijo lovoriko Žar mojster 2016. Kot že povedano, po eno porcijo vsakega tekmovalca je vzela in poskusila ocenjevalna ekipa, ostale štiri porcije pa so prodali na dražbi. Boris Kopitar, ki je spretno vodil prireditev Žar mojster je bil tudi dober licitator, saj so z licitatorjema uspešno prodali vse krožnike naložene z dobrotami žar mojstrov. Vse mojstrovine so bile ocenjene in nagrajene z bogatimi nagradami. Poleg tekmovanja v peki na žaru za naziv Žar mojster Ihan 2017, pa so potekale tudi tradicionalne ihanske veselice. Ihanski gasilci so pripravili sveže pečene odojke in druge mesne dobrote ter poskrbeli za pestro izbiro osvežilnih pijač. Po prvi rundi igranja Gamsov je nato potekala še razglasitev rezultatov. Najprej so vsem Žar mojstrom podelili priznanja, zatem pa so razglasili še prve tri najboljše iz skupine profi in amater.

Žar mojstri iz vrst amaterjev:
1. Žiga Dolenec iz Poljan (nagrada: pujs pitanec)
2. Anton Kunej iz Ljubljane (nagrada: odojek)
3. Milko Podrgajs iz Mengša (nagrada: darilni paket Antona iz Kamnika)

Žar mojstri iz vrst profijev:
1. Darko Krstev iz Ljubljane je prejel (nagrada: 500 evrov)
2. Grega Rozman iz Škofje Loke (nagrada: pujs pitanec)
3. Jure Dretnik iz Slovenj Gradca (nagrada: odojek)

Več fotoutrinkov s tekmovanja Žar mojster 2017 si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi