Distinguished Gentleman’s Ride ponovno v Domžalah

12. dobrodelna vožnja

»Vsi mi, ki nam je mar za brate, očete, strice, prijatelje, sinove in ostale moške predstavnike, se zberemo z zloščenimi motorji in v primernih oblačilih. Podamo si roke, se objamemo, nasmejimo in zagotovo odpremo kakšno pametno, pomembno temo. Povsem upravičeno lahko rečemo, da rešujemo svet – in letos se bomo še dodatno potrudili, da bo temu res tako. Z letošnjim, 12. organiziranim DGR-jem v Sloveniji, vpeljujemo tudi nekaj novosti oziroma bomo bolj natančni in zahtevni pri upoštevanju pravil dogodka,« je ob odprtju 12. dobrodelne vožnje Distinguished Gentleman’s Ride 2024 dejal Andraž Kopitar, predsednik društva BRKonja.

12. dobrodelna vožnja Distinguished Gentleman’s Ride 2024 je potekala v nedeljo, 19. maja 2024. Dogodek je združil več kot 200 uglajenih motoristov iz vse Slovenije in je bil poklon izjemnemu namenu — ozaveščanju o duševnih stiskah moških, njihovi tesnobi, depresiji, preprečevanju moške samomorilnosti ter o pomembnosti rednega samopregleda za zgodnje odkrivanje raka na prostati. Distinguished Gentleman’s Ride je globalni dogodek, ki povezuje voznike klasičnih ter starodobnih motociklov iz več kot 120 držav in več kot 900 mest po svetu. Na ta dan se vsi udeleženci oblečejo v elegantne obleke in se odpravijo na počasno promenadno vožnjo.

V duhu svetovnega dogodka so se motoristi in motoristke iz Slovenije zbrali v Domžalah, od koder so se podali na vožnjo proti prestolnici. Ker se motoristi zavedajo, kako pomembna je varnost in odgovornost na motorju, se letos povezujejo s Pivovarno Laško, kjer so skupaj opominjali na odgovorno pitje. Le pravi gentleman vozi z 0,0. Sama vožnja z zaključnim druženjem se je končala tam, kjer se je vse začelo, v objemu Češminovega parka v Domžalah.

Andraž Kopitar, predsednik društva BRKonja, je za naš portal povedal, za kaj gre pri Distinguished Gentleman’s Ride 2024. Poleg ozaveščanja o duševnih stiskah moških, njihovi tesnobi, depresiji, preprečevanju moške samomorilnosti in o pomembnosti rednega samopregleda za zgodnje odkrivanje raka na prostati, je pomembna tudi varnost, ki je njihova največja skrb, tako za udeležence vožnje kot za tiste okoli njih. Zato upoštevajo navodila vodje vožnje, vozijo za vodjo, sledijo počasni vožnji brez pospeševanj in prehitevanj, nosijo zaščitno čelado in absolutno ne kurijo gum – saj so vendarle uglajeni gospodje in gospe. Ko so motoristke in motoristi na ploščadi Češminovega parka parkirali svoje jeklene lepotce različnih oblik in proizvajalcev, so morali podpisati dokument odgovornosti. Vsi udeleženci motorističnega shoda so bili pozvani k doslednejšemu spoštovanju pravil oblačenja – to so elegantna oblačila, s katerimi sporočajo, da spoštujejo dogodek, njegovo zgodbo in vse prisotne, s tem pa so tudi spominske slike lepše in pozornost mimoidočih večja. Vožnje se lahko udeležijo z več stili motociklov, dobrodošli pa so bili vsi, ki v srcu nosijo vrednote, ki si jih tak dogodek zasluži.

Slovenija se je dobrodelnemu gibanju pridružila leta 2013, ko se jih je v prestolnici v hladni in deževni nedelji zbralo 13. V vseh letih skupaj se je DGR Slovenija udeležilo 783 različnih voznikov motociklov, v dobrodelne namene pa so z donacijami udeležencev zbrali že veliko evrov. Hkrati so o DGR poročali na vseh glavnih televizijskih postajah in pisali v večini časopisnih in spletnih medijev.

Po vožnji do Ljubljane so se motoristi vrnili v Češminov park, kjer so organizirali koncert, ki je ponudil priložnost za sprostitev in zabavo v dobri družbi. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z Občino Domžale. Letos je bil start in cilj dobrodelnega druženja v Domžalah. Novo je to, da so tudi uradno podpisali sodelovanje in sofinanciranje dogodka s strani občine Domžale. Občino Domžale so v letu 2023 prvič obiskali in se predstavili županji mag. Renati Kosec ter podžupanu Borutu Ernestlu s postankom v Češminovem parku.

Takoj po zaključku uradnega dela DGR 2024 je sledil koncert rockabilly skupine Eight Bomb. Prosili so jih, naj bodo gentlemansko razpoloženi…. Na DGR 2024 v Domžalah so stregli hrano Primorci. Smash Burger, koprski food truck je bil z njimi, jedli so preverjeno odlične burgerje.

Distinguished Gentleman’s Ride

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas. To je pretežno bolezen starejših moških in ker v prihodnje pričakujemo nadaljnje staranje prebivalstva, bo tudi obolevnost za rakom prostate najbrž še naraščala. Po podatkih Registra raka RS je v Sloveniji leta 2013 za rakom prostate zbolelo več kot 1400 moških.

Vsako leto na svetu zaradi samomora umre okoli 800.000 ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi samomor. Leta 2020 je za posledicami samomora v Sloveniji umrlo 369 oseb, od tega 295 moških in 74 žensk. Leta 2023 je za posledicami samomora umrlo blizu 400 ljudi.

A ti podatki ne pokažejo dejanske slike, dejanskih občutkov, atmosfere, ki je na ta dan prisotna med udeleženci in tudi naključnimi mimoidočimi. Vsako leto bolj se v zraku čuti energija, ki jo težko najdemo kje drugje. Predstavljajte si popoln sončen dan. Nadenete si svojo najboljšo obleko. Motocikel se na ta dan še posebej lepo sveti. Pot vas zanese v Češminov park v Domžalah, kjer se zbere 200 enako mislečih dobrodelnih gospodov in gospá. Zloščeni čevlji, kravate in metuljčki, urejene pričeske in predvsem nasmejani obrazi so glavna atrakcija tega dne. V danem trenutku vodja vožnje da znak in zahrumi množica agregatov. Domžale se stresejo, na obrazih se odseva zanos, ki pravi: »Danes sem del dobrodelnega dogodka, ki se odvija po celem svetu, danes sem tu in sem del sporočila: moški, pazite nase, imejte se radi, pogovarjajte se, smejte se.«

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi