Z aktivacijo državnega načrta za poplave aktiviran tudi Rdeči križ Slovenije z območnimi združenji, bolničarji, nastanitvenimi enotami in stacionarijem

Rdeči križ Slovenije je s svojimi območnimi združenji, ki so marsikje po Sloveniji ravno tako močno prizadeta, polno aktiviran in se v koordinaciji z enotami Civilne zaščite, z razpoložljivimi kapacitetami članov in predanih prostovoljcev nemudoma odziva na pomoč.

RKS je že aktiviral Nastanitveno enoto Ljubljana, ki je vključena v pomoč v Nastanitvenem centru v Zalogu, pomagali pa so tudi pri takojšnji zagotovitvi 30 prehranskih paketov, ki jih bodo – skupaj z dvema paletama vode, zaradi včerajšnje neprevoznosti cest lahko najprej v danes zjutraj za potrebe oskrbe evakuiranega prebivalstva dostavili na štab Civilne zaščite Kamnik. Ostali pripadniki RKS še ostajajo v pripravljenosti, seveda pa je potrebno izpostaviti, da se na področju severne Primorske, Gorenjske ter Koroške tamkajšnja območna združenja borijo s strašno vodno ujmo in posledicami neurij, ki so področja prizadela v preteklih dveh tednih.

“Kolegi iz Rdečega križa Hrvaške so nam nemudoma ponudili pomoč in k nam dostavljajo kamion ustekleničene pitne vode, ki jo bomo v naslednjih dneh dostavili na področja, kjer je preskrba s pitno vodo motena oz. otežena. V pomoč pri oskrbi prebivalstva, ki je dobesedno odrezano od sveta na področju Koroške, Rdeči križ Avstrije na pomoč pošilja 6 ekip z reševalnimi vozili, v stanju polne pripravljenosti pa so tudi naše lastne ekipe bolničarjev,” so pojasnili na Rdečem križu Slovenije.

Na Zvezi združenj Rdečega križa Slovenije so vzpostavili tudi koordinacijsko skupino, ki je na elektronski naslov ops.rks@rks.si dosegljiva 24 ur na dan.

V kolikor želite pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, to najhitreje storite z SMS-om s ključno besedo UJMA 5 oz. UJMA10 in ga pošljete na številko 1919 ter tako donirate 5 oz. 10 EUR, sredstva za pomoč pa lahko nakažete tudi na TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR.

Na Rdečem križu Slovenije še opozarjajo, da domove zapuščajte le, če je to nujno potrebno, da pri delu ne ovirate intervencijskih ekip in da v prvi vrsti poskrbite za lastno varnost.

Miha Ulčar

 

Tagi