Vodi vračamo njeno vrednost – Dan odprtih vrat na Centrali čistilni napravi Domžale-Kamnik

Obveščamo vas, da bo v soboto, 7. oktobra 2023, med 9. in 13. uro na lokaciji naše Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik na Študljanski 91 v Domžalah potekal dan odprtih vrat, kjer bomo vsem obiskovalcem podrobno predstavili procese čiščenja odpadne vode.  

Ob 9.30 bomo udeležence povabili na posebno prizorišče, kjer se bodo ekipi CČN s kratkimi nagovori pridružili tudi županja in župani, predstavniki naših občin lastnic.

Med gosti bomo pozdravili predstavnike Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP), Direkcije RS za vode (DRSV), Agencije RS za okolje (ARSO), Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Instituta Jožef Stefan (IJS), Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), komunalnih podjetij, krajevnih skupnosti ter društev, s katerimi uspešno sodelujemo. Program bodo s pevskim nastopom popestrili še učenci OŠ Domžale.

K udeležbi vljudno vabimo vse uporabnike naših storitev čiščenja komunalne in industrijske odpadne vode iz občin Domžale, Kamnik, Trzin, Mengeš, Komenda in Cerklje na Gorenjskem, prevozna podjetja, ki na čistilno napravo dovažajo tekoče odpadke, predstavnike medijev in ostalo zainteresirano javnost.

Za udeležence smo pripravili zloženko o pomembni vlogi naše čistilne naprave, ki skozi zahtevne tehnološke postopke odpadni vodi in tekočim odpadkom skozi proces čiščenja postopoma vrača njeno vrednost, iz odpadne vode pa pridobiva energijo. Predstavili vam bomo koncept prihodnje čistilne naprave, ki se bo spremenila v tovarno virov novih strateških surovin, kot je voda za ponovno uporabo, gorivo in fosfor.

Tudi občani imajo pri tem pomembno vlogo, zlasti pri ravnanju s tistimi odpadki, ki ne sodijo v hišne odtoke in WC-školjke ter močno obremenjujejo kanalizacijski sistem. Ozaveščeni prebivalci vseh generacij nam tako pomagajo pri našem delu vračanja vrednosti vodi. Udeleženci bodo ob obisku prejeli tudi priložnostno darilo – kantico za zbiranje odpadnega jedilnega olja v gospodinjstvih, saj ga bomo odslej zbirali tudi na naši CČN.

Ogledi obratovanja naše čistilne naprave bodo potekali po skupinah po pripravljenem urniku od 10.00 do 13.00. Informacije o dnevu odprtih vrat so na voljo tudi na naši spletni strani www.ccn-domzale.si.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

dr. Marjetka Levstek, direktorica

 

Tagi