Vabilo župana Občine Moravče na Evropsko prvenstvo v ročni košnji

V imenu Občine Moravče in v svojem imenu vas prisrčno vabim na letošnje Evropskega prvenstva v ročni košnji, ki se bo v Moravčah odvijalo od petka, 28. julija, do nedelje, 30. julija. Vsem izrekam toplo dobrodošlico v Moravški dolini, v enem od najlepših kotičkov našega predalpskega sveta.

Vrednote sonaravnega življenja naših dedov in babic so tudi naše vodilo, zato tradicijo, ki je omogočila preživetja tolikim rodovom, globoko spoštujemo. V to nedvomno spada tudi ročna košnja trave. Ročna košnja trave je bilo nekoč pomembno opravilo na vsaki kmetiji. Namesto strojev so to delo opravljali na roke z navadnimi kosami. Še pred nekaj desetletji je bila večina dela pri košnji in žetvi opravljena ročno, zato so vsakdanja kmečka opravila potekala dlje časa. Najboljši kosci so uživali še poseben ugled. Seveda se je z uporabo strojev to delo olajšalo in skrajšalo, toda hkrati je s tem začela zamirati bogata dediščina običajev kmečkega življenja, ki so ga spremljale številne šege in navade. Toda številčna mednarodna udeležba na tem tekmovanju je brez dvoma dokaz, da tradicija in običaji posameznih dežel ne bodo izumrli. Ne pri nas na Moravškem in Sloveniji ne po Evropi.

Ob vseh spremljevalnih dejavnostih (Moravška noč z ansamblom Veseli svatje, Kmečki praznik z ansambloma Jureta Zajca in Big Foot Mama, zaključni večer Evropskega prvenstva z ansamblom Saše Avsenika), moravški kulinariki in žlahtni kapljici, pesmi in plesu vsem želim dobro počutje v najbolj jugovzhodnem delu Gorenjske, v Moravški dolini pod Limbarsko goro.

Dobrodošli v Moravčah.

Dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče

 

Tagi