V Mengšu bo ponovno veselo, vrača se tradicionalni sejem

28. Sejem v Mengšu - od petka 26. do nedelje 28. avgusta 2022

Z letošnjim sejmom ter dogodki v sejemskih dneh, želita organizatorja, Kulturno društvo Mihaelov sejem in podjetje TOMA Prireditve, po dveletnem premoru, uspešno nadaljevati prikaz našega bogatega kulturnega življenja in ustvarjanja, obiskovalcem pa privoščiti obilo zabave in dobrega počutja.

Na stojnicah ob Kulturnem domu in na poteh drevoreda, bo na voljo pestra ponudba izdelkov lokalnega porekla, domače in umetnostne obrti, pridelkov s kmetij in drugih kakovostnih domačih izdelkov. Seveda tudi tokrat ne bo šlo brez tekstilnih in izdelkov za ohranjanje zdravja. Svojo dejavnost, vključno z domačimi dobrotami, bodo predstavila in ponudila turistična društva ter skupine iz domače in sosednjih občin.

Tradicionalno bo bogata tudi bera spremljevalnih dogodkov, ki bodo potekali pod velikim šotorom in seveda tudi na prostem. Poleg glasbe boste deležni številnih zgodb s področja ohranjanja tradicij in ljudskega izročila. Za najmlajše obiskovalce je pripravljen zanimiv program dogodkov in ustvarjalnic.

Arhiv KD Mihaelov sejem Mengeš

Predvideni programi oz. dogodki 28. Sejma v Mengšu:

Petek, 26. avgust 2022

  • 21:00 DJ Yohny, Pop Design (vstopnina 5€)

Večerni del je namenjen zabavi mladih, za katere bosta v šotoru, od 21. ure dalje, poskrbela najprej DJ Yohny nato pa še skupina Pop Design.

Sobota, 27. avgust 2022

  • 9:00 Začetek sejma

Sejemsko dogajanje se bo pričelo ob 9. uri, po uradnem odprtju sejma ki bo ob 10. uri, bodo potekale v šotoru in na prostem aktivnosti namenjene predvsem najmlajšim izvajalcem in obiskovalcem, v okviru programa Mladi mladim.

  • 10:00 – 10:30 Slavnostno odprtje 28. Sejma v Mengšu, Mengeška godba, Sejmarji
  • 10:30 – 14:30 Program za mlade: AIA – Mladinski center Mengeš: glasbena, plesna, športna in zabavna doživetja.

AIA Mladinski centrer Mengeš, bo poskrbel za moderatorko, Moveo plesne skupine iz AIA (malčki, nekaj mladink, pionirji) plesni nastop in plesno delavnica, Balerina- baletna delavnica, predstavo za otroke ali delavnico Pravljična frtina, nastop Asje Gliha in še nekaj pevskih točk.

Arhiv KD Mihaelov sejem Mengeš

Na prostem bo potekala glasbena delavnica GŠ Vox, izmenjevalnica oblačil, poslikava obraza, strel z nogo na gol, ciljanje z diskom na gol, slackline, met obročev, mali ping pong in taborniške veščine. Sicer pa bodo imeli najmlajši obiskovalci še možnost vožnje in druženja s poni konjičkoma, ali pa preizkusiti svoje spretnosti, tokrat na napihljivih igralih. Na zelenici pri Kulturnem domu, bo v soboto postavljena galerija na prostem Likovnega društva Mengeš.

“V Mengšu je harmonika doma” – popoldanski del nastopov pod šotorom

  • 15:00 – 15:45 Učenci diatonične harmonike /šola Roberta Stoparja/
  • 15:45 – 16:30 Harmonikarski orkester KD Mihaelov sejem
  • 16:40 – 17:40 Klub harmonikarjev Stopar

Tako bodo najprej zaigrali učenci šole diatonične harmonike Robija Stoparja, sledil bo nastop društvenega Harmonikarskega orkestra, s klavirskimi harmonikami, sklop bodo zaključili članice in člani Kluba harmonikarjev Stopar.

  • 18:00 – 19:00 Vlečenje vrvi
  • 19:00 – 21:00 Tradicionalni sejemski koncert: MENGEŠKA GODBA z gostom: imitator Tilen Artač
Arhiv KD Mihaelov sejem Mengeš.

Pred osrednjim, večernim glasbenim dogodkom, se bodo na zunanjih površinah, ob šotoru, pomerile ekipe v vlečenju vrvi. Ob 19. uri pa napovedujemo tradicionalni sejemski koncert Mengeške godbe z gostom – imitatorjem Tilnom Artačem.

  • 21:30 – 02:00 Zabava z Vilijem Resnikom in skupino

S tem pa sobotnih glasbenih doživetij še ne bo konec, saj bo nastopil še Vili Resnik s skupino.

Nedelja, 28. avgust 2022

  • 10:00 – 11:00 Sveta maša za božje varstvo pri prostovoljnem delu gasilcev
  • 11:00 – 12:00 Sejmarji – glasbena sekcija KD Mihaelov sejem
  • 13:00 – 13:40 Folklorne skupine Mengeš, Tamburaška skupina Mengeš
  • 13:40 – 15:00 Veterani Mengeške godbe z gosti
  • 15:00 – 15:30 Folklorne skupine Mengeš, Tamburaška skupina Mengeš
  • 15:30 – 22:00 Veselo po domače s skupino Joker

Pod šotorom bo ob 10. uri Sv. maša za božje varstvo pri prostovoljnem delu gasilcev. V sodelovanju z Gasilsko zvezo Mengeš, predvidevamo udeležbo 70 gasilk in gasilcev, tudi iz sosednjih gasilskih društev oz. zvez. Pri izvedbi bodo sodelovali Mengeška godba, vokalno instrumentalna skupina, pevci zborov Sv. Mihaela ter društvena sekcija Pritrkovalci. Po maši bodo na odru zazvenele tudi orglice, saj bo nastopila domača skupina Sejmarji.

  • 17:00 Podelitev priznanj izvirnim stojnicam

Seveda pa moramo poleg komercialne ponudbe oz. prodaje na stojnicah, izpostaviti nedeljski prikaz ustvarjanja in izdelovanja s področja domače in umetnostne obrti kot tudi prikaz starih kmečkih opravil. Tako se bodo obiskovalci lahko seznanili s pripravo jabolčnika, klepanjem kose, kovaškimi opravili, izdelovanjem predpražnikov iz ličkanja, pletenjem kit za slamnike, izdelovanjem košar in košev iz šibovja, pripravo in peko kruha, z izdelki iz krep papirja, polstenjem volne, rezbarjenjem, izdelovanjem prtov, etc …

Arhiv KD Mihaelov sejem Mengeš.

Sicer pa bodo nedeljski popoldanski program, od 13. ure dalje, izvedle folklorne skupine ter tamburaši KD Svoboda in Veterani mengeške godbe. Podeljena bodo priznanja izvirnim stojnicam. Za veselo glasbeno vzdušje pa bo do večera skrbela Skupina Joker.

Naročnik oglasa: Kulturno društvo Mihaelov sejem Mengeš

Tagi