Kolesarska dirka: 1. Velika nagrada Občine Domžale

Jutri, v nedeljo, 14. aprila 2024, bo v skupni organizaciji KD Rog in Občina Domžale potekala cestna kolesarska dirka za 1. Velika nagrado Občine Domžale, ki je namenjena mlajšim in starejšim mladinkam in mladincem ter ženskam elite. S tem dogodkom želijo organizatorji dvigniti prepoznavnost cestnega kolesarstva med mladimi v občini Domžale.

V občini Domžale je cestno kolesarstvo v zadnjih letih postalo zelo prepoznavno, državno prvenstvo v vožnji na čas, ki vsako leto poteka v okviru Maratona Franje, družinsko šolski maraton iz Ljubljane, do Domžal, ter cestno državno prvenstvo leta 2016, so prireditve, ki so Domžale ponesle na seznam priljubljenih in prepoznavnih kolesarskih tekmovanj.

Jutri bo v sklopu tekmovanj organizirana tudi dirka za rekreativne kolesarje, kjer se bodo za naslove občinskih prvakov pomerili tudi občani Domžal. Organizatorji si želijo, da bi se čim več otrok zavedalo, da je kolesarstvo zdrav in zelo prijeten šport, zato bodo veliko pozornost namenili promocijskemu tekmovanju za predšolske in šolske otroke, ki niso v kolesarskih klubih. K sodelovanju so povabili vse otroke iz domžalskih vrtcev ter osnovnošolce, ki se radi vozijo s kolesi, a ne tekmujejo na uradnih tekmovanjih. Za vse udeležence pa bo prijavnina brezplačna.

»1. Velika nagrada Občine Domžale«

Leta 2016 je bil Ihanu oz. na cestah v občini Domžale zelo uspešno organizirano kolesarsko tekmovanje – državno prvenstvo v cestni vožnji, zato so se tokrat organizatorji skupaj z Občino Domžale odločili, da na zelo atraktivni progi v okolici Ihana tudi v letu 2024 organizirajo kolesarsko tekmovanje. Dirka bo mednarodnega značaja, štela bo tudi za pokal Slovenije. Nastopile bodo naslednje kategorije: ženske elite, starejši mladinci, starejše mladinke in mlajši mladinci. Dolžine tekmovalnih proge so različne glede na kategorijo tekmovalcev (med 15km pa vse do 80 km). Organizirana bo tudi kolesarska dirka za rekreativne kolesarje, kjer se bodo za naslove občinskih prvakov merili tudi občani in občanke občine Domžale.

Posebnost trase je, da bodo kolesarji vozili na 13 kilometrov dolgem krogu s startom in ciljem v Ihanu. Ker je je na trasi kar nekaj vzponov in tehničnih zavojev, bo dirka zelo zanimiva tako za gledalce kot kolesarje. Proga ima tudi makadamski odsek med Dobovljami in Žejami, dolg slab kilometer.

Cestne zapore v času kolesarske dirke

Zaradi kolesarske prireditve bodo jutri, v nedeljo, 14. aprila 2024, med 10. in 17.30 uro kratkotrajne popolne zapore na cestah Ihan – Goričica pri Ihanu – Dobovlje – Sv. Trojica – Krumperk – Prelog – Ihan.

Organizatorji vas prosijo, da upoštevate prometno signalizacijo ter navodila policistov in redarjev. Dirko bodo varovali tudi PGD Ihan in PGD Žeje sv. Trojica.

Obenem smo vsi lepo vabljeni, da skupaj spodbujamo najboljše kolesarke in kolesarje.

POGI TEAM

Kolesarsko društvo Rog Ljubljana je v leto 2021 vstopilo z novo zgodbo, zgodbo pod imenom POGI TEAM, kjer se združujejo vse mladinske ekipe Kolesarskega društva Rog, od najmlajših, ki kolesarijo v kolesarski šoli, dečkov ter mlajših in starejših mladincev. Njihov cilj je, da jih nadalje vzgajajo v športnike kot je Tadej Pogačar, da jih naučijo kolesarskih veščin, predvsem pa, da vsem nudijo pogoje, da lahko pokažejo svoj potencial. V ekipi Pogi Team, tekmuje preko 200 perspektivnih kolesarjev in kolesark v mladinskih kategorijah starih med 10 do 18 let. Kolesarji trenirajo štiri do šestkrat na teden (tudi po več ur) pod vodstvom trenerjev Martina Cundra, Mateja Merčuna, Blaža Debevca, Jana Jovana, Krištofa Kogovška, Jakoba Teržana, Luke Muhe, Miha Koncilija, Martina Kraška in Luka Pibernika.

Karin Božič Zupančič; Foto: Kolesarsko društvo Rog Ljubljana

 

Tagi