Izberimo naj drevo naše občine

V Ljubljani že vrsto let izbirajo drevo leta. Ideja se mi je zdela zanimiva in opažam, da je dobila sledilce tudi v drugih krajih Slovenije.

Zakaj so drevesa naši prijatelji in ali smo tudi mi njihovi? Drevesa so pomemben del okolja, saj prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Drevesa proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo in vlažijo ozračje ter tako v mestih povečujejo kakovost bivanja. Zato si prizadevajmo, da ohranimo prav vsako drevo v mestu, nenehno pa zasajajmo nova.

Četudi so bile letošnje pomladanske temperature kar prijetne, se nam obeta vroče poletje. Druženje v parkih nam prinaša nekaj prepotrebnega miru in sproščenosti. Predlagam, da se tudi mi, Domžalčanke in Domžalčani, vključimo v vsakoletni izbor najlepšega, najbolj zdravega drevesa, saj njihov obstoj ni samoumeven.

S portalom domžalec.si začenjamo z akcijo »Naše naj drevo«: opazujte okoliška drevesa, ocenite v kakšnem stanju so in predlagajte svoje naj drevo! Napišite, zakaj vas je navdušilo in ga tudi poslikajte ter napišite lokacijo, kje raste in katere vrste je! V kolikor poznate njegovo zgodbo, jo napišite v nekaj stavkih: kdo ga je in zakaj zasadil. Fotografije in zapise o naj drevesu pošljite na naslov fotonatecaj@domzalec.si. Svoj prispevek podpišite z imenom in priimkom (ali psevdonimom). Tri najbolj izvirne zgodbe bomo nagradili s promo izdelki Domžalca.

Ob koncu poletja (31.8.2023) bomo razglasili naše naj drevo za leto 2023!

Miomira Šegina

 

Tagi