Zavarovanje ali ovitek za telefon – kaj izbrati?

Telefoni so naši nepogrešljivi sopotniki, ki jih imamo vedno s seboj. Zaradi zelo pogoste uporabe je zato velika verjetnost, da se poškodujejo. In na tem mestu se mnogi sprašujejo, ali za zaščito telefona uporabiti ovitek za telefon ali ga zavarovati?

O prednostih ovitkov za telefon je že veliko napisanega. Vemo, da so nam na voljo v različnih barvah, potiskih in dizajnih, poleg tega pa si jih lahko oblikujemo tudi sami. Postali so že pravi modni dodatek, vendar bolj kot to je pomembna njihova zaščitna funkcija.

Ovitki so tisti, ki v primeru padca, preprečijo hujše poškodbe. Kako pa je z zavarovanjem za telefon?

Zakaj je pametno zavarovati telefon?

Nekateri za telefon odštejejo le toliko, kolikor je potrebno, da dobijo najbolj primerno napravo za svoje potrebe, medtem ko drugi za telefon odštejejo tudi po več 100 ali celo 1.000€. Ne glede na to je telefon nepogrešljiv v našem vsakdanjem življenju, zato je verjetnost nezgod zelo velika.

Zato ni nič presenetljivega, da so raziskave o najbolj pogostih poškodbah pametnih telefonov pokazale, da je:

  • 37 % uporabnikov imelo poškodovano steklo,
  • 29 % uporabnikov po telefonu polilo pijačo,
  • 29 % uporabnikom telefon padel na tla,
  • 20 % uporabnikom telefon padel celo v straniščno školjko.

Telefoni že dolgo niso več naprave zgolj za klicanje ali pošiljanje sporočil. So pravi računalniki v malem, s katerimi lahko počnemo marsikaj. To pa pomeni, da so v primeru poškodb tudi stroški popravila večji. Ker pa so telefoni dragocen plen, je proti poškodbam in tatvinam smiselno skleniti zavarovanje.

Kako zavarovati telefon?

Če je bilo leta nazaj zavarovanje telefona dokaj neobičajno, pa je danes to postala stalna praksa mnogih uporabnikov. Zavedati se moramo, da je nakup telefona za marsikoga precejšen izdatek, še posebej zmogljivejših modelov, ki jih uporabljamo tudi v poslovne namene.

V takšnih primerih je zavarovanje popolnoma na mestu, pri čemer imamo različne možnosti:

  • V sklopu zavarovanja stanovanjskih nepremičnin lahko telefon zavarujemo kot stanovanjsko premičnino. Vendar je potrebno kritje v tem primeru razširiti tudi na mehanske poškodbe telefona.
  • Zavarovanje elektronske opreme pomeni celovitejšo rešitev. Na ta način lahko zavarujemo tudi vso drugo elektronsko opremo, ko pa gre za zavarovanje telefona, ta ne sme biti starejši od enega leta. Takšno zavarovanje krije krajo, uničenje in poškodovanje.
  • Zavarovanje pri ponudnikih mobilnih storitev je zelo pogosta rešitev za zavarovanje telefona. Vendar je potrebno vedeti, da mobilni operaterji nudijo zavarovanje le ob sklenitvi naročniškega razmerja.
  • Zavarovanje pri prodajalcih telefona pa nam pride prav, ko kupujemo telefon v prosti prodaji. Tudi v tem primeru zavarovalno kritje vključuje poškodovanje, uničenje in krajo.

Koliko stane zavarovanje za telefon?

Zavarovanje lahko sklenemo za obdobje 2 do 5 let, odvisno od ponudnika zavarovanja. Višina zavarovalne premije je v največji meri odvisna od vrednosti telefona – dražji kot je, višja je premija.

Za telefon v vrednosti okoli 150 EUR bomo morali za zavarovanje vsak mesec odšteti približno 1,5 EUR, za telefon v vrednosti okoli 1.000 EUR pa okoli 10 EUR. Pri tem je potrebno upoštevati, da se cene razlikujejo tudi od ponudnikov zavarovanj.

Pri sklenitvi zavarovanja pa je potrebno vedeti tudi to, da vsa zavarovanja ne zagotavljajo enakega kritja. Nekateri ponudniki nam ponujajo paketna zavarovanja, kjer lahko izbiramo med osnovnim zavarovanjem telefona ali pa večjim zavarovalnim kritjem. Vse te podrobnosti je potrebno natančno preveriti predno sklenemo zavarovanje za telefon, saj se na ta način izognemo slabi volji v primeru poškodbe.

Zavarovanje za telefon ali ovitek za telefon?

Zavarovanje za telefon je vsekakor pametna rešitev, saj nam prihrani stroške v primeru poškodb, uničenja ali kraje. V primeru popolnega uničenja ali celo kraje nam je nova naprava tako praktično na dosegu rok. Njegova sklenitev je preprosta, a je potrebno zanj mesečno odšteti nekaj denarja.

Vendar pa se moramo zavedati, da zavarovanje za telefon ščiti predvsem uporabnika pred finančno izgubo, medtem ko ne predstavlja zaščite za telefon. Za to pa najbolje poskrbijo kakovostni ovitki za telefon (skupaj s steklom za telefon), ki poleg zaščite pred mehanski poškodbami nudijo številne druge prednosti:

  • zaščita pred vročino in vlago,
  • zaščita notranjih delov telefona,
  • privlačen izgled,
  • ohranjanje vrednosti telefona,
  • odpornost proti zdrsu,
  • večfunkcionalnost.

Ponudba ovitkov za telefon je danes resnično zelo pestra. Na voljo so nam ovitki za iPhone, ovitki za Samsung in tudi ovitki za telefon Huawei, zato lahko z njimi zaščitimo prav vse modele mobilnih telefonov. Za še boljšo zaščito pa poskrbi etui za telefon, ki učinkovito zaščiti tudi steklo telefona.

Kaj torej izbrati?

Kot vidimo, nam zavarovanje za telefon močno olajša nakup novega telefona v primeru uničenja ali kraje ter prihrani stroške v primeru njegovega popravila. Zato je še posebej primerno za vse tiste, ki za telefon dolgo časa varčujejo in si lahko zato privoščijo zmogljivejše in dražje modele.

Ker pa zavarovanje ne ščiti samega telefona, je poleg zavarovanja smiselno uporabiti tudi ovitek za telefon. Še posebej, ker je to cenovno dostopna in praktična rešitev, ki najbolje poskrbi za zaščito telefona.

Naročnik oglasa: Charly d.o.o.

 

Tagi