Za nami je šest uspešnih podjetniških zajtrkov »Za vas, podjetniki«, brezplačna podjetniška akademija pa odpira svoja vrata

Partnerji v projektu Cene Štupar – CILJ,  GZS Zbornica osrednjeslovenske regije in  Društvo AIA – Mladinski center Mengeš smo v  času od 8. februarja do 24. marca, na spletni platformi ZOOM,  organizirali  šest brezplačnih podjetniških zajtrkov »Za vas, podjetniki«, ki so se odvijali v sklopu operacij LAS Za mesto in vas. V aprilu pa vrata odpira brezplačna podjetniška akademija, na kateri bodo udeleženci še poglobili svoje  znanje.

Prvi iz niza šestih zajtrkov,  z naslovom »Poslovno načrtovanje je ključ do najboljših rezultatov«, se je odvijal v sredo, 10. februarja.  V uvodu je udeležence pozdravil župan Občine Domžale, Toni Dragar, ki je poudaril, da je sodelovanje v podjetniškem ekosistemu ključnega pomena. Poleg župana smo gostili še g. Vinka Juharta,  mag. Mojco Šimnic Šolinc,  ga. Vesno Goršek  in dr. Matejo Drnovšek. Gostje so delili svoje zgodbe in se strinjali, da uspešne podjetnike povezuje strast do njihovega dela, ki preraste v osebno poslanstvo. Poleg tega je nujno, da so v podjetju jasno opredeljene in razmejene funkcije  in cilji,  ki predstavljajo zemljevid za razvoj  organizacije.  Poznati moramo sami sebe, svojo organizacijo, segmentacijo kupcev kakor tudi trga. Izpostavili so tudi disciplino, srčnost,  ter  pomembnost gradnje  dobrih  odnosov znotraj svojih podjetij in z našimi partnerji.

Na drugem podjetniškem zajtrku smo se posvetili temi »Postavite tarčo na trg in merite rezultate«. V uvodnem delu nas je pozdravil župan Občine Trzin, Peter Ložar, ki je poudaril, da si je tudi sam zamislil delovanje občinske uprave po vzoru podjetja.  Poleg župana smo gostili ga. Urško Jež, g. Jureta Tomca, g.  Ninoslava Pavkova in dr. Majo Konečnik. Poudarili so, da je pomembno, če želimo uspeti, da smo pripravljeni slišati konstruktivno kritiko in nenehno preverjati stanje na trgu. Postaviti si je potrebno jasne cilje ter jih zasledovati, hkrati pa biti pozoren na konkurenco. Pomembno je tudi spremljati svetovne trende, da se pravočasno prilagodimo in se tudi zavedati, da kljub vsej digitalizaciji  še vedno posel gradimo ljudje. Zato je potrebno v prvi vrsti poskrbeti za svoje zaposlene, mrežo svojih partnerjev in kupcev.

Na  tretjem  podjetniškem zajtrku smo se dotaknili teme »Učinkovitost v  prodaji – različna orodja«. V uvodu nas je pozdravil župan Občine Mengeš, Franc Jerič, ki je poudaril da je povezovanje pomembno tudi v novi realnosti, v kateri smo se znašli zaradi pandemije. Izpostavil pa je tudi pomembnost dolgoročnega in strateškega pogleda na razvoj celotne družbe, pri čemer je posameznikov ego velikokrat  potrebno odriniti na stran ter hkrati izrazil svojo podporo projektu. Poleg župana smo gostili g. Matevža Vrhovnika,  g. Urbana Ropotarja,  mag. Dragana Simeunovića in dr. Roka Stritarja. Gostje so se skupno  strinjali, da je pri prodaji ključno poznati svoje kupce, saj je uspešen prodajnik tisti, ki je  fokusiran na reševanje njihovih težav ter da je potrebno učinke prodaje nenehno meriti in  optimiziratiprodajni proces,  ki mora biti  sistematiziran, da je lahko uspešen.

Četrti podjetniški zajtrk je  bil namenjen trendom v marketingu in komuniciranju. Tokrat smo gostili župana Občine Medvode, Nejca Smoleta. Kot ključno nalogo občine je poudaril pomagati gospodarstvu pomaga na poti k rasti. Poleg župana smo gostili g. Jureta Jezerška, g. Jaka Vukoviča, g. Črta Podlogarja in ga. Aleksandro Janežič.  Gostje so izpostavili, da je pri uspešnem marketingu potrebno biti agilen, poznati svoj potencialni trg, ciljne skupine ter tudi ustrezno testirati platforme in posledično graditi svojo prisotnost v digitalnem okolju.

Na petem podjetniškem zajtrku smo se  posvetili temi z naslovom »Finančni prijemi za vsakogar. Udeležence je v uvodnem delu pozdravil župan Občine Komenda, Stanislav Poglajen. Poudaril je,  da je pomembno, da občine podpirajo podjetništvo in da je pri tem potrebno zagotoviti dobro infrastrukturo in kvalitetno  zastavljeno industrijsko cono. Na srečanju smo gostili dr. Miomirja Kneževiča,  dr. Aleša Ahčana, ga. Martino Božič in ga Ksenjo Prosen. Gostje so podali mnenja, da pandemija samih osnov s področja financ ni spremenila  veliko, saj so postopki za pridobitev sredstev ostali isti. Za podjetnike je pomembno, da si pridobijo vsaj osnovno znanje tudi s tega področja, saj morajo pri vodenju podjetja razumeti izkaze, hkrati pa neprestano spremljati finančno stanje lastnega podjetja, da se lahko pravilno odločajo in hkrati prilagajajo razmeram na trgu.

Na zadnjem podjetniškem zajtrku, 24. marca, nas je pozdravil Aco Franc Šuštar, župan Občine Vodice, ki je tudi predsednik LAS Za mesto in vas. Tema zadnjega srečanja je bila »Podporno okolje za podjetnike«.  Poleg župana so na zadnjem srečanju spregovorili še dr. Aleš Pustovrh, ga. Anja Bordon, ga. Vera Nunić, mag. Marjana Majerič, ga. Blanka Tomšič in ga. Sanda Jermen. Na srečanju so gostje osvetlili pomen podpornega okolja in njegove prednosti, od tega, da s pomočjo podpornega okolja podjetniki brezplačno pridobivajo znanja, spoznavajo dobre prakse, pletejo socialno mrežo, se povezujejo, si na ta način odpirajo nove poti in priložnosti, hkrati pa si z vključevanjem v reprezentativne zbornice omogočijo, da  so njihovi problemi slišani in upoštevani in imajo s tem posredno možnost vplivanja na  globalni ravni. Povezovanje, to je dobra  socialna mreža,  je poleg kakovostnega produkta ali storitve, ključen faktor za uspeh.

Vabimo vas da se prijavite na brezplačno Podjetniško akademijo in Podjetniški inkubator, v okviru katere  boste lahko skupaj s strani izkušenih podjetnikov in mentorjev, ki se dnevno srečujejo s podjetniškimi izzivi, nadgradili svoje podjetniško znanje in poslovanje.

Obvezna predhodna prijava na akademijio. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Naložbo sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas. Za več informacij obiščite spletni mesti Strukturnih skladov: www.eu-skladi.si ter spletno stran LAS Za mesto in vas: www.las-mestoinvas.si

Pripravila Blanka Tomšič, Društvo AIA – Mladinski center Mengeš

 

Tagi