Vse, kar morate vedeti o sončnih elektrarnah!

Sončne elektrarne predstavljajo ključen element prehoda k trajnostni in obnovljivi energetiki. V zadnjih letih je njihova priljubljenost eksponentno rasla, saj postajajo vse bolj dostopne in učinkovite. Čeprav mnogi že poznajo osnovne informacije o sončnih elektrarnah, je znanje o njihovem delovanju, vrstah in prednostih ključno za celovito razumevanje njihove vloge v sodobnem energetskem sistemu.

Sončno energijo je mogoče izkoriščati na različne načine, npr. za ogrevanje tehnične in sanitarne vode v sončnih kolektorjih ali pa s pomočjo fotonapetostnega efekta poli ali monokristalnega silicija oziroma njegovih celic.

Te sestavljajo fotonapetostne module, ki so ključni elementi sončne elektrarne. Zagotavljajo neslišno proizvodnjo elektrike – brez izpusta neželenih emisij.

Ste vedeli, da dnevno na Zemljo pade več sončne energije kot je človeštvo porabi v enem letu? Energija sonca na naš planet pada že pet milijard let in verjetno bo tako še vsaj enkrat toliko.

Ker sonce za svojo energijo ne izstavlja računov in je na razpolago v neomejenih količinah, je dobro razmisliti o tem, ali bi bila sončna elektrarna morda primerna odločitev tudi za vas.

Da se boste lahko lažje odločili, si v nadaljevanju preberite vse, kar bi morali za začetek vedeti o takšni investiciji.

Kaj je domača sončna elektrarna in kako deluje?

Domača sončna elektrarna je izvrstna energetska rešitev, ki nudi prihranke pri električni energiji, skrbi za okolje, ponuja boljšo in čistejšo prihodnost.

Omogoča proizvodnjo energije, s katero se pokrije lastno porabo električne energije, s tem pa se zmanjša mesečni strošek za elektriko – do te mere, da se plačuje zgolj strošek obračunske moči in prispevke, ki so vezani na priključno moč.

Sončno elektrarno sestavljajo:

  • sončne celice vgrajene v,
  • sončnih modulih,
  • nosilna konstrukcija,
  • razsmernik,
  • DC in AC kabli.

Za najoptimalnejši izkoristek energije sonca je ključno, da pri njeni izgradnji uporabite kakovostne module. Na delovanje naprave prav tako vpliva moč sončne energije, ki je odvisna od lokacije, letnega časa in vremenskih pogojev.

Fotonapetostni moduli sončno energijo neposredno pretvarjajo v električno energijo. Moduli so torej najpomembnejši del sončne elektrarne. Med seboj so povezani v serije modulov.

Ti se s DC kablom povežejo na razmernik, ki pretvarja enosmerno napetost v izmenično, in sicer s pomočjo elektronskih stikal.

Razsmernik je preko zaščitnih elementov vezan na števec električne energije. Ta meri energijo, ki je proizvedena s fotonapetostnim sistemom.

Vrste sončnih elektrarn

Najpogostejša je sončna elektrarna na strehi. V tem primeru gre za klasično postavitev fotonapetostnih modulov na strehi. Njena postavitev je zelo preprosta, obenem pa modul tudi dobro zaščiti kritino strehe pred UV sevanjem.

Poleg najosnovnejše sončne elektrarne so na voljo še:

  • prostostoječa sončna elektrarna, ki je primerna za neizkoriščena zemljišča.
  • integrirana sončna elektrarna, ki lahko povsem pokrije strešno kritino, moduli pa so kos vsem vremenskim razmeram.
  • otočni sistemi, ki niso priključeni v omrežje in so zato dobrodošla izbira za planinske koče, prikolice, kampe, počitniške hišice, vikende.

Kaj je industrijska sončna elektrarna?

Velika komercialna ali industrijska sončna elektrarna predstavlja pomemben del prehoda na obnovljive vire energije ter na zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. Ima izjemno veliko gospodarsko korist.

Ustvarja namreč delovna mesta v industriji obnovljivih virov energije, znižuje stroške energije za industrijske obrate in spodbuja lokalno gospodarstvo.

Velike sončne elektrarne so namenjene pravnim osebam ali poslovnim odjemalcem, ki imajo na razpolago dovolj veliko strešno površino in z elektro priključkom priključne moči večje od 43 kW.

Investicija v sončno elektrarno

Investicija v sončno elektrarno zaradi spremembe na področju zakonodaje in razmer na trgu postaja vse bolj smiselna pa tudi finančno zanimiva. V ospredju sta zlasti izjemno dober finančni učinek in letni donos na vložena sredstva.

Če na primer investirate v 6 kW sončno elektrarno, se vam investicija vanjo povrne v približno desetih letih. Ob tem pa ne smemo pozabiti dodati, da življenjska doba sončne elektrarne znaša vsaj 30 let.

Postavljena sončna elektrarna na strehi vašega doma prav tako poviša vašo finančno varnost – tudi zato, ker zvišuje vrednost vaše nepremičnine. V povprečju se nepremičnine s sončno elektrarno prodajajo po približno 5 % višji ceni.

Subvencije za sončne elektrarne

Naložbo v samooskrbno sončno elektrarno subvencionira Eko sklad. Prav tako se lahko odločite za ugodno kreditiranje. Nov poziv Eko sklada je bil objavljen konec leta 2022.

Višina subvencije znaša 500 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije, toda ne več kot četrtino upravičenih stroškov naložbe, in 50 evrov za 1 kW inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije, toda ne več kot četrtino upravičenih stroškov naložbe.

Za pridobitev subvencije za sončno elektrarno morate pridobiti predračun za svojo naložbo, postaviti sončno elektrarno in dosledno zbirati vso dokumentacijo k vlogi za subvencijo.

Ta vključuje račun za nakup in montažo, dokazilo o plačilu celotnega računa, kopijo soglasja za priključitev, kopijo pogodbe o uporabi sistema, fotografijo vgrajene naprave, iz katere so dobro razvidni vsi nameščeni moduli, fotografijo vgrajenega baterijskega hranilnika, izjavo o že prejetih ‘de minimis’ pomočeh in dodatna dokazila – v primeru skupnostne samooskrbe.

Izberi sončne elektrarne podjetja Enerson

Na trgu obnovljive energije izstopa podjetje Enerson d.o.o., ki se uveljavlja kot vodilno inovativno podjetje na področju sončnih elektrarn.

Enerson je znano po svojem zavezništvu z naprednimi tehnologijami in trajnostno usmerjenimi rešitvami, kar ga postavlja v ospredje konkurence.

  • Tehnološka vrhunskost – Enerson se ponaša z najnovejšimi tehnološkimi inovacijami v industriji sončnih elektrarn. Njihovi sistemi so zasnovani z uporabo najboljših fotovoltaičnih modulov, ki zagotavljajo izjemno učinkovitost pretvorbe sončne energije v električno energijo.
  • Celovite rešitve – Enerson ne ponuja zgolj sončnih modulov, temveč celovite rešitve za sončne elektrarne. Njihov pristop zajema načrtovanje, namestitev in vzdrževanje, kar zagotavlja strankam brezskrbno izkušnjo od začetka do konca.
  • Trajnostna vrednota – podjetje Enerson si prizadeva za zmanjšanje ogljičnega odtisa in spodbuja trajnostne prakse. Nakup sončne elektrarne pri Enerson ne pomeni le naložbe v zanesljiv vir energije, temveč tudi korak k okolju prijaznejšemu načinu življenja.
  • Finančne ugodnosti: Enerson strankam ponuja finančne rešitve, ki olajšajo vlaganje v sončne elektrarne. S subvencijami, davčnimi olajšavami in drugimi finančnimi spodbudami poskrbijo, da je investicija v sončno energijo privlačna in donosna.

Nakup sončne elektrarne je smiseln korak za tiste, ki si želite kakovostne in trajnostne energetske rešitve. S svojo predanostjo in inovativnim pristopom k obnovljivim virom energije Enerson d.o.o. ne le izpolnjuje, temveč presega pričakovanja strank, hkrati pa prispeva k bolj trajnostni energetski prihodnosti.

Naročnik oglasa: ENERSON

 

Tagi