Težave tam spodaj?

Zavarujmo se pred vnetji intimnega predela

Ko se ženskam običajni izcedek iz nožnice poveča, nas doleti še zoprno srbenje in neznosen pekoč občutek med nogami, koža intimnega predela pa pordi in oteče. Takrat že vemo, da je nekaj hudo narobe: staknile smo vnetje. V še slabših primerih nas prične peči med uriniranjem in spolnim odnosom, na spolovilu opazimo drobne bunčice, koža zaradi praskanja in trenja kmalu dobi poškodbe, ki se lahko celo krvavo solzijo ali celo dobijo grde razjede in kraste.

Kaj je krivo za vnetje kože tam spodaj?

Kontaktni dermatitis je vnetna bolezen kože, ki se predvsem pri ženskah pojavi precej pogosto tudi na zunanjem spolovilu. Povzročajo ga virusi, bakterije, glivice in paraziti, lahko pa do njega pride zaradi zmanjšane odpornosti kože ali preobčutljivosti. Strokovnjaki pri tem pogosto opozarjajo, da tu veliko škodo naredijo predvsem sintetično perilo, mila, dišave in detergenti ter higienski izdelki iz umetnih materialov, pa tudi razni kemični dodatki v vložkih in tamponih, kot so barvila in parfumi.

Poznamo dva tipa kontaktnega dermatitisa, oba pa nastaneta kot posledica neposrednega stika vulve s snovjo, ki kožo razdraži in poškoduje ali pa povzroči alergijsko reakcijo.

Iritativni dermatitis je ne-alergijski odziv kože na zunanje dražeče dejavnike. Koža je prizadeta na mestih, kjer je bila izpostavljena specifični snovi. Zaradi trenja je koža zunanjega spolovila predvsem na takih mestih podvržena mehanskim poškodbam.

Alergijski kontaktni dermatitis se izrazi, ko pride koža v stik z  alergenom, na katerega je postala občutljiva. Parfumi, barvila in drugi dodatki v vložkih so najpogostejši povzročitelji alergijskih reakcij. Pretirano umivanje in/ali izpiranje lahko kožo dodatno razdraži, ravno tako mila, ki se močno penijo ali vsebujejo alkohol ali parfume.

Kaj lahko ženske naredimo same?

Vnetje vulve oz. kontaktni dermatitis je potrebno zdraviti, nujno pa je treba tudi odstraniti njegov vzrok in hkrati lajšati bolezenske znake.

Predvsem pa bodimo skrbne in zahtevne do sebe in pazljivo izbirajmo vse, kar se dotika naše kože intimnega predela:

  • Izdelki za osebno nego – mila, geli za tuširanje, pene za kopanje, intimni spreji, losjoni, deodoranti – , naj ne vsebujejo dišav, barvil in drugih potencialnih alergenov. Poiščimo takšne, ki vsebujejo kar največ naravnih sestavin. Po vsakem umivanju ali kopanju intimni predel temeljito sperimo in nežno osušimo.
  • Spodnje perilo naj bo iz naravnih materialov, za pranje pa uporabljajmo le blage, neodišavljene detergente ter se izogibajmo uporabi mehčalcev.
  • Higienski izdelki (vložki, tamponi) za uporabo med menstruacijo naj bodo neodišavljeni, hipoalergeni in narejeni iz naravnih materialov – iz bombaža.

Z izdelki blagovne znamke Natura Femina iz Tosame si bomo ženske naredile veliko uslugo in preprečile marsikatero težavo.

Vložke in ščitnike perila Natura Femina iz organskega bombaža odlikujejo mehkoba, udobje, odlična vpojnost in zračnost. Zmanjšujejo možnost vnetij in alergij ter preprečujejo draženje kože intimnega predela.

Intimna pena Natura Femina  z mlečno kislino za vsakodnevno umivanje deluje preventivno, ohranja naravno pH-vrednost kože in sluznice ter blaži draženje.

Intimna krema s probiotiki Natura Femina by ellen mehča kožo in zunanjo membrano sluznice, vlaži zunanji intimni predel in preprečuje neprijeten vonj.

Tamponi Natura Femina by ellen s probiotiki so idealna rešitev za vzpostavitev ravnovesja v času menstruacije – priporočamo 3 tampone na dan, vsaj 3 dni in 3 zaporedne menstrualne cikle. Vsebujejo mlečno-kislinske bakterije, ki so naravno prisotne v zdravi nožnici.

Naročnik oglasa: Tosama

 

Tagi