Skozi fotografski objektiv Andraža Gregoriča

Profesionalni fotograf Andraž Gregorič nam je zaupal svoje izkušnje, ki jih je pridobil kot dolgoletni ponudnik fotografskih storitev.

Kaj najraje fotografiraš in kako bi opisal svoj stil fotografiranja?

Najraje fotografiram ljudi, ustvarjam njihove portrete, pomembna so mi čustva, ki jih izražajo njihovi obrazi in neponovljivi trenutki, ki nastanejo v odnosu z drugimi ljudmi. Všeč mi je, če fotografija ponudi več informacij hkrati, ki jih opazovalec nato sam poveže v zgodbo. Stremim k drugačnosti, čistosti in umirjenosti v fotografiji. Idejo nadgradim z ustrezno svetlobo, kompozicijo in ujetim pravim trenutkom.

Kje si pridobil fotografsko znanje in izkušnje?

Umetnost fotografije me je od nekdaj privlačila. Po končanem izobraževanju na SŠOF, sem študij fotografije nadaljeval na Višji strokovni šoli v Sežani, kjer sem z diplomo pridobil naziv inženir fotografije. Od takrat sem fotografiral že za različne revije, gledališke predstave, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Zdravniško zbornico Slovenije, Občino Domžale, Krka d.d. … Svoja dela sem razstavljal na samostojnih razstavah, sodeloval pa tudi na skupinskih in kot član žirije na fotografskih natečajih. Sem prejemnik več nagrad. Kot poročni fotograf, pa sem imel v 15 letih priložnost ustvariti že več kot 200 poročnih zgodb.

Tvoja glavna dejavnost je poročno fotografiranje. Zaupaj nam kaj več o tem.

Fotografiranje poroke me je zanimalo že med študijem in odločil sem se, da bom diplomiral s področja poročna fotografija. Kot fotograf za poroko se zavedam dejstva, da je poroka edinstven dogodek, ki ga par skrbno načrtuje več mesecev vnaprej, poročne fotografije pa so ena redkih stvari, ki ostane za spomin na ta dan. Zato se trudim ustvariti fotografije, ki bodo neprecenljiv spomin na poročni dan in jih bo par vsakič znova z veseljem pregledoval. Moje lastno zadovoljstvo in zadovoljstvo para s končnim izdelkom je zame največja potrditev, da sem kot fotograf na poroki uspešno opravil svoje delo.

Marsikdo se ne fotografira rad in je pri tem nesproščen. Kako zadrego premagati?

Fotograf, ki bo sam sproščen, bo s pravimi besedami znal sprostiti tudi osebo na drugi strani fotoaparata. Dejstvo pa je, da vaja dela mojstra. To se na primer lepo vidi pri parih, ki se odločijo za predporočno fotografiranje. Ob tej priložnosti par spozna moj način dela in zadrega pred fotoaparatom mine. Na dan poroke sta tako oba, ženin in nevesta, veliko bolj sproščena pred objektivom.

V Domžalah si postal znan predvsem kot avtor fotografij, ki so več let krasile občinski koledar.

V sodelovanju z Občino Domžale so v preteklih letih nastali štirje koledarji. Prva dva sta predstavljala aktualne dogodke in prireditve, ki so se odvijali v občini, nato pa sta sledila dva koledarja, pri katerih so sodelovali tudi otroci iz domžalskih vrtcev in domžalski šolarji. Fotografiranje otrok, ki so predstavljali različne poklice, je bil še posebej zanimiv projekt. Na enem od koledarjev so upodobljeni poklici, ki si jih mladi želijo opravljati kot odrasli, na drugem pa so otroci v vlogi poklicev, ki jih skoraj ni več, ki izumirajo. Fotografije so bile z vseh strani sprejete zelo pozitivno.

S fotografiranjem se profesionalno ukvarjaš že vrsto let. Kaj vse ponujaš?

Poročno fotografiranje je moja glavna dejavnost, poleg tega pa je portretna fotografija tista, ki se ji najbolj posvečam. Pri meni nastajajo osebni, poslovni in promocijski portreti. Portretno fotografiranje poteka v naravi ali v studiu. Kot končni izdelek oddam profesionalno obdelane fotografije v digitalni obliki, po naročilu pa lahko izdelam tudi fotografije v tiskani obliki. Od jeseni dalje ponujam tudi fotografiranje za dokumente. Izdelam fotografije v klasični tiskani obliki in izdam potrdilo e-fotograf. Za vse tiste, ki želijo svoje najbližje presenetiti z zanimivim darilom, pa so na voljo tudi darilni boni za fotografiranje.

Sodeluješ tudi z različnimi podjetji.

Res je. Za poslovni portret me kontaktirajo podjetja, ki se zavedajo, da je to odličen način za vizualno predstavitev potencialnim strankam in za stik s poslovnimi partnerji. Del predstavitve podjetja je tudi fotografiranje poslovnih prostorov, proizvodnje, izdelkov in poslovnih dogodkov. Lifestyle fotografija pa je namenjena posameznikom, ki želijo poleg lastne blagovne znamke (storitev ali izdelek) predstaviti tudi svoj življenjski slog.

Katera vrsta fotografiranja je v zadnjem času najbolj priljubljena?

Skozi celotno leto je še posebej priljubljeno družinsko fotografiranje. Z njim ustvarjamo spomine na odraščanje otrok in praznovanje pomembnih družinskih dogodkov. Prav tako je priljubljeno tudi fotografiranje nosečnic in novorojenčkov. Obdobje nosečnosti in prihod novega člana, je za celotno družino nekaj prav posebnega in s pomočjo fotografij ostane v dolgotrajnem spominu.

Neprimerna oblačila lahko prevzamejo pozornost na fotografiji. Kaj obleči za portretno fotografiranje?

Za portretno fotografiranje se je dobro izogibati kombiniranju oblačil v močnih živih barvah ter oblačilom s kričečimi vzorci in potiski. Primernejša je kombinacija enobarvnih oblačil v podobnih svetlih odtenkih ali kombinacija oblačil v temnih odtenkih. Pri skupinskem portretnem fotografiranju pa svetujem, da so udeleženci oblečeni v oblačila barv, ki se lepo medsebojno usklajujejo. Tako bo skupina na fotografiji delovala bolj harmonično in povezano.

Pri projektih ti pomaga tudi tvoja partnerica, poleg tega pa se vajini poslovni dejavnosti tudi dopolnjujeta. Kaj načrtujeta v prihodnje?

Moja partnerica Urška Grošelj je vizažistka, ki se že več let profesionalno ukvarja z ličenjem. Fotografiranje in make up pa se kot dejavnosti izvrstno dopolnjujeta. Oba sva tudi ponudnika poročnih storitev – jaz kot poročni fotograf, ona pa poskrbi za poročno ličenje neveste in gostov na poroki. Delo v poklicih, ki se dopolnjujeta in izkušnje, ki sva jih oba nabrala skozi leta na različnih snemanjih, nama zelo koristijo pri izpeljavi najinih skupnih projektov. Eden izmed njih je tudi individualni tečaj ličenja (v primeru več oseb skupinski tečaj ličenja), ki ponuja ob zaključku tudi studijski portret. Udeleženke bodo na tečaju ličenja pridobile znanje o tem kako se naličiti, nato pa se bodo preizkusile še v vlogi fotomodela in doživele pravo modno fotografiranje.

Avtor: V.K; Foto: Arhiv Andraža Gregoriča

Tagi