Sanjska marelica – Apricot Dream – je JUB-ova Barva leta 2024

Barva marelice, imenovana »Apricot Dream 370C«, je izbrana kot JUB-ova Barva leta 2024. Osnovna tema te barve je nostalgija, ki jo čustveno doživljamo s prijetnimi in melanholičnimi spomini na preteklost, pomešanimi z občutki topline, ljubezni, zadovoljstva in hrepenenja. Z marelično barvo leta tako družba JUB že šesto leto zapored napoveduje najnovejše modne barvne trende, ki tokrat v naše domove prinašajo najlepše spomine in sanje iz preteklosti, bogatijo trenutke sedanjosti in navdihujejo naše želje za prihodnost.

Marelična barva, nekdaj izjemno priljubljena tako v modni industriji, kot v notranjem oblikovanju, nam za leto 2024 že ponuja poetično in sugestivno inspiracijo za oblikovanje ambientov. Vse to ob domiselni in koristni uporabi kakovostnih materialov in opreme, zlasti pohištva, stenskih oblog in dekorativnih elementov. Prefinjene odtenke bomo opazili tudi na pročeljih hiš ali izbranih elementih na fasadah. JUB-ova barva leta 2024 – Sanjska marelica (Apricot Dream) – slikovito označuje nekaj lepega in nežnega ter odraža željo po vračanju k preprostejšim časom, ko je bilo naše vsakdanje življenje bistveno bolj umirjeno. Ti spomini skozi oblikovanje sodobnih prostorov obenem spodbujajo še izbiro trajnostnih in kakovostnih izdelkov, ki jih barva in z njo povezane teme prinašajo v naš prostor.

Z barvo marelice bomo ob nostalgičnih občutkih stenskim površinam v naših bivalnih prostorih dodali mehkobo, spokojnost in prijetnost, ki bo imela ugoden vpliv na naše počutje. Pri oblikovanju notranjih prostorov ima ključen pomen tudi barva pohištva, saj vpliva na celoten videz in vzdušje prostora. Ob tem je potreben skrben premislek o kombinacijah barv, da se bodo harmonično ujemale ter intimno in s toplino dopolnjevale z barvno shemo celotnega prostora, odtenkih na stenah, tleh, stropih in drugih elementih. Odločite se za kombinacijo, ki ustvarja privlačno atmosfero, ravnotežje, vizualno udobje in skladnost z oblikovalskim konceptom celotnega prostora.

Vsak od nas si tako lahko z izborom barve leta »Apricot Dream 370C« ponovno vzbudi  spomine na čase, ko smo se pogosteje družili ter imeli več časa za družino in prijatelje, ko smo jedli doma pripravljene jedi in uživali v sezonski hrani ter kupovali kakovostnejše izdelke in tako trošili manj, kot nam to uspeva danes.

Dodatno nas bo v tej barvi v vazah razveseljevalo tudi rezano cvetje, kot so lilije in astere, ob zajtrkih pa sveže, sezonsko sadje ter slastna domača marelična marmelada, ki smo jo nekdaj pripravljali vsako poletje. Tradicija, ki spodbuja zdrav življenjski slog in vzbuja željo po organsko pridelanem sadju in domačih izdelkih, nas tako praktično osvobaja, sprošča in nam z lahkotnostjo našega vsakdana daje še poseben navdih. Tudi posteljnina, blazine, zavese in tepihi v tej barvi bodo popestrili prostor in nam z izbranimi dekorativnimi elementi vzbujali prijetne spomine na čase, ki se jih spominjamo z nostalgijo. Kot del identitete, ki bogati izkušnjo prostora, so tu še vezenine, okvirjeni posterji in umetniška dela, ki z barvami prostoru dajejo še konceptualno vsebino ter estetski in čustveni naboj. Velika platna, skulpture ali druge umetniške instalacije lahko postanejo vizualno središče prostora, ki spodbujajo razmišljanje in ustvarjalnost, s svojo subtilnostjo pa prispevajo k občutku miru in harmonije.

Poseben čar s ponovno uporabo nekdaj popularnih modnih smernic z inspiracijami prinaša tudi retro moda, ki pa ni le način ali slog oblačenja, temveč zlasti izraz kreativnosti in želje po združevanju preteklosti s sedanjostjo. Z njo lahko izrazimo svojo edinstvenost in trendovsko združimo elemente preteklosti z modernimi interpretacijami, tako pri klasičnih krojih kot tudi uporabljenih materialih, modnih dodatkih, vzorcih in drugih značilnih motivih iz preteklih desetletij.

Preberite še prispevek Marelična barva v sodobnih interierjih – JUB predstavlja Barvo leta 2024 in kombinacije za bivalne prostore.

Foto: AdobeStock, Anže Petkovšek

Tagi