Marelična barva v sodobnih interierjih

JUB predstavlja Barvo leta 2024 in kombinacije za bivalne prostore

Marelična barva postaja vse bolj priljubljena v modernih interierjih. Imenovana po istoimenskem sadju, ta barva prinaša osvežujoč pridih v prostor, ki lahko oživi tudi najbolj preproste bivalne prostore. Poleg tega barva asociira na himalajsko sol, cvetje v marelični barvi in jesenske sončne zahode, kar ustvarja toplo in prijetno vzdušje. 

Vpliv marelične barve na počutje 

  • Mir in harmonija:
    Marelična barva je topla, privlačna in pomirjujoča, povezana z mirom in harmonijo. Svoj pomirjujoč vpliv še posebej izrazi v sprostitvenih ambientih, kot so prostori za meditacijo. Mehkoba tega odtenka ustvarja spokojno okolje, ki spodbuja notranji mir in harmonijo.
  • Ljubezen in romantika:
    Romantičen odtenek marelice simbolizira ljubezen, naklonjenost in toplino. Spodbuja ljubeč in skrben odnos med partnerji ter je nepogrešljiv del poročnih dekoracij.
  • Nedolžnost in čistost:
    Marelično povezujemo tudi z nedolžnostjo in čistostjo. Nežen odtenek spominja na otroško nedolžnost, ustvarja pozitivno energijo in pomaga odstranjevati negativne občutke. 

Kombinacije marelične barve

  • modra in zelena:
    Marelična v kombinaciji z mornarsko modrimi ali zelenimi elementi ustvarja čudovit kontrast med svetlobo in temo, kar pritegne pozornost v vsakem prostoru, hkrati pa ustvarja globino.

  • oranžna:
    Ker je marelična v jedru oranžna, se odlično ujema s komplementarno lestvico oranžnih odtenkov. Marelična namreč v kombinaciji z oranžno vedno deluje urejeno in elegantno. Različni odtenki oranžne pa v prostoru ustvarjajo igrive kontraste, ki razbijejo monotonost.

  • skoraj beli odtenki:
    Soba z “umazano” belo barvo, z rjavim, bež in kremnim podtonom v kombinaciji z marelično barvo ustvarja svež in brezčasen ambient.

  • siva:
    Marelična je naravni partner svetlo sivih tonov, dodaja toplino in zanimivost sivim notranjostim.

  • črna:
    Kombinacija marelične barve in črnih detajlov ustvarja oster barvni kontrast, ki je priljubljen v japonskem slogu. Črni elementi pritegnejo poglede, medtem ko marelična dodaja mehkobo.

  • zlata in bakrena:
    Za ženstveno paleto marelico kombinirajte z zlato ali bakreno barvo, ki je ponovno v trendu.

Majhen prostor:

Bledo marelična barva na stenah lahko oživi majhne, temne sobe ali prostore, obrnjene proti severu, ter jim doda pridih sonca skozi vse leto.

Fotografije: AdobeStock, Anže Petkovšek

Preberite tudi prispevek Sanjska marelica – Apricot Dream je JUB-ova Barva leta 2024 in si na JUB-ovem YT kanalu oglejte še video posnetek.

 

Tagi