Prenosni ali stacionarni računalnik – katerega kupiti?

Nakup računalnika je pomembna odločitev, ki lahko bistveno vpliva na vašo vsakodnevno produktivnost, zabavo in komunikacijo. Eden ključnih izzivov pri tej odločitvi je izbira med prenosnim in stacionarnim računalnikom. Oba tipa imata svoje prednosti in slabosti, ki jih je treba skrbno pretehtati glede na vaše potrebe, življenjski slog in proračun.

Računalnik nedvomno sodi med osnovna delovna orodja, ki nam marsikatero opravilo še kako olajša in pohitri, a da bi to držalo, mora biti izpolnjen ključen pogoj: izbrani računalnik mora ustrezati našim potrebam in nalogam, ki jih nameravamo na njem opravljati. Zato je vprašanje, ali kupiti namizni ali prenosni računalnik, odvisno od komponent naprave, njene zmogljivosti, možnosti nadgradnje in kapacitete za razširljivost programske opreme, poleg tega pa od narave vašega dela, življenjskega sloga, pa tudi prostorskih omejitev.

Za lažjo izbiro v nadaljevanju podrobneje predstavljamo stacionarni in prenosni računalnik, ob vsakem pa navajamo njegove prednosti, ki vam bodo olajšale odločitev. Da bi vam zagotovili najboljše možne nasvete, smo pomoč poiskali pri prodajalcih spletne trgovine Markoshop.

Namizni računalnik

Obstajajo različni tipi stacionarnih računalnikov (namizni računalniki), ki so namenjeni za različna opravila. Pred nakupom je pomembno natančno razumeti, za kakšen namen boste računalnik uporabljali. Pri izbiri je potrebno upoštevati procesor, pomnilnik, grafično kartico, prostor za shranjevanje, priključke in razširitve, operacijski sistem ter ceno oziroma proračun, predviden za nakup novega namiznega računalnika.

  • SEBNI RAČUNALNIK (PC) podpira enostavno osebno uporabo, denimo urejanje dokumentov, elektronsko pošto, brskanje po spletu in igranje osnovnih iger.
  • POSLOVNI RAČUNALNIK je primeren za uporabo v pisarnah, je izjemno zanesljiv in opremljen z najnaprednejšo varnostno opremo, medtem ko je upravljanje z njim kar se da enostavno.
  • MINI RAČUNALNIK je precej podoben osebnemu računalniku, a ima majhno ohišje z osnovnimi komponentami. Za razliko od večine ostalih tipov namiznega računalnika je mini računalnik prenosljiv, vendar kljub temu ne gre za prenosni računalnik.
  • IGRIČARSKI (GAMING) RAČUNALNIK je namenjen igranju zahtevnejših video iger in se od ostalih razlikuje po tem, da je opremljen z izredno močnim procesorjem, grafično kartico, ki omogoča visoko ločljivost in visoko slikovno hitrost, obsežnim pomnilnikom RAM za večopravilnost in hitro nalaganje iger, naprednim hladilnim sistemom ter LED osvetljavo. Poleg tega ga je možno kadarkoli nadgraditi z dodatnimi komponentami, kar ga dela izjemno prilagodljivega in zanesljivega.
  • BAREBONE RAČUNALNIK je poseben, saj gre za osnovno računalniško napravo, pri kateri komponente vanj vstavi uporabnik sam. Vključuje osnovno matično ploščo, hladilni sistem in napajalno enoto, manjkajo pa trdi disk, pomnilnik RAM, grafična kartica in procesor.
  • DELOVNA POSTAJA je razvita za zahtevne naloge in aplikacije profesionalnih uporabnikov (3D oblikovanje, video urejanje, znanstveni izračuni, programiranje, medicina, arhitektura itn.). Vsebuje močne strojne komponente, certificirano profesionalno programsko opremo in grafično zmogljivost, omogoča priklop več monitorjev ter podpira stalno nadgrajevanje.
  • SPLETNI STREŽNIK oziroma močan računalnik, katerega naloga je zagotavljati gostovanje spletnih strani in aplikacij je optimiziran za strateško delovanje, zato grafične kartice nima, je pa izjemno zanesljiv ter zmogljiv in omogoča hiter dostop do spletnih vsebin, česar tudi najboljši prenosni računalnik ne bi zmogel.

Prednosti stacionarnega računalnika v primerjavi s prenosnim računalnikom

Čeprav individualni uporabniki že vrsto let veliko raje kakor po namiznem posegajo po prenosnem računalniku, ima v primerjavi s slednjim stacionarni računalnik vrsto prednosti.

Je namreč:

  • zmogljiv (vgrajene ima boljše komponente in grafično kartico ter močnejši procesor, v njem je več prostora za hladilne sisteme),
  • naklonjen nadgradnji (grafično kartico, procesor, trdi disk in pomnilnik RAM je mogoče kadarkoli zamenjati ali nadgraditi),
  • ergonomsko prilagojen (za razliko od prenosnega računalnika stacionarni omogoča boljšo ergonomsko postavitev),
  • povezljiv (z denimo dodatnimi napravami),
  • prijeten za uporabo (stacionarni računalnik je tih in ima boljše hlajenje kot prenosi računalnik) in tudi
  • cenejši (glede na razmerje med kakovostjo in ceno).

Prenosni računalnik

Tudi prenosni računalniki so na voljo v več različicah, pri izbiri pa je, kot pri stacionarnem računalniku, treba upoštevati namen, za katerega se bo računalnik uporabljal, velikost zaslona, procesor, pomnilnik, grafično kartico in prostor za shranjevanje, v določenih primerih še znamko.

Spletna trgovina Markoshop ima v redni ponudbi prenosnike vseh vodilnih proizvajalcev, kot so Asus, HP, Lenovo, Acer, Dell, Gigabyte, MSI, Razer in Microsoft.

  • OSNOVNI PRENOSNI RAČUNALNIK je namenjen vsakodnevni uporabi in služi urejanju dokumentov, elektronski pošti, brskanju po spletu ter drugim nezahtevnim nalogam.
  • POSLOVNI PRENOSNI RAČUNALNIK premore dodatno opremo, ki ponuja večjo mero varnosti in produktivnosti.
  • MULTIMEDIJSKI PRENOSNI RAČUNALNIK je prilagojen ustvarjanju in predvajanju zabavnih ter multimedijskih vsebin.
  • ULTRABOOK odlikuje izredna prenosljivost, in sicer brez kompromisov v pogledu zmogljivosti.
  • 2 v 1 PRENOSNI RAČUNALNIK združuje prednosti prenosnikov in tablic.
  • GAMING PRENOSNI RAČUNALNIK združuje zmogljivo strojno opremo, prenosljivost, visokokakovosten zaslon, vrhunski zvok in možnost igranja najnovejših iger kjerkoli in kadarkoli.
  • MOBILNE DELOVNE POSTAJE združujejo vse, kar potrebujejo profesionalni uporabniki.

Prednosti prenosnega računalnika v primerjavi z namiznim

Prenosni računalnik združuje bistvene lastnosti stacionarnega računalnika, a s to razliko, da je prenosni računalnik prenosljiv, kar uporabniku omogoča mobilnost in prilagodljivost.

Zanj značilna vsestranskost. V večini primerov več kakor zadovolji vsakega povprečnega uporabnika, pri čemer ta prihrani prostor, ker prenosni računalnik zavzame malo prostora. Ob tem je prenosni računalnik na uporabo pripravljen nemudoma, saj za zagon potrebuje le nekaj sekund, v pogledu (nadgrajevanja) strojne opreme je enostaven za vzdrževanje, hkrati pa še energijsko učinkovit.

Kakšnega torej izbrati?

Dodatno znanje o računalnikih vsakomur pride še kako prav, saj se tem napravam dandanes ni več mogoče izogniti v nobenem poklicnem področju. Kljub še tako dobremu poznavanju značilnosti in delovanja računalnikov pa izbira nikoli ni prav lahka.

Spletna trgovina Markoshop, v okviru katere se je pred nakupom bodisi prenosnega računalnika bodisi stacionarnega računalnika mogoče posvetovati, navaja, da je bistveno vprašati se o potrebah (v kakšne namene boste računalnik uporabljali, prav tako kje ga boste uporabljali), že znanih tehničnih zahtevah (kakšni so vaši minimumi glede strojne opreme), morebitnih razširitvah le te, in proračunu.

Enako priporočljivo je pred končno izbiro preveriti mnenja, izkušnje in ocene tako s strani strokovnjaka kot uporabnikov, predvsem pa se za nakup stacionarnega ali prenosnega računalnika odločiti pri preverjenem prodajalcu, ki ima v ponudbi uveljavljene znamke (prenosniki Asus, HP, Lenovo itn.) in nudi podporo pri delovanju računalnika, servisne storitve ter, najpomembnejše, garancijo.

Če potrebujete računalnik, ki ga lahko vzamete kamorkoli in vam je pomembna mobilnost, je prenosni računalnik prava izbira. Če pa iščete napravo z večjo zmogljivostjo, nadgradljivostjo in boljšo ergonomijo za delo na enem mestu, je stacionarni računalnik boljša možnost. Pretehtajte svoje potrebe in proračun ter se odločite za tisto, kar vam bo najbolje služilo v vašem vsakdanjem življenju.

Naročnik oglasa: markoshop.si

 

Tagi