Pazimo, kaj nanašamo na otrokovo kožo

Izberimo pravo kremo za zaščito pred soncem

Koža dojenčkov in majhnih otrok je mnogo tanjša od kože odraslih. Mnogo bolj je prepustna, saj se tja do drugega leta starosti njeni naravni zaščitni mehanizmi še vedno razvijajo. Zato se slabše brani pred najrazličnejšimi mikroorganizmi in hitreje podlega okužbam. Izjemno je občutljiva na UV žarke, manj je odporna na mehansko drgnjenje in temperaturne spremembe.

Koža zahteva skrbno nego 

Z nežno in občutljivo otroško kožo je zato treba ravnati pazljivo in odgovorno. Potrebuje posebno skrb, v stik z njo pa naj prihajajo le izdelki, ki so varni. Ker jo čistimo in negujemo bolj pogosto kot kožo odraslih, izbirajmo kozmetične izdelke, ki so blagi, je ne dražijo, a jo dobro zaščitijo. Starši dobro vedo, da skrb za otrokovo kožo ne sme biti prav nič manjša od skrbi za njegovo prehrano.

Ko se odločamo za izdelke, ki jih bomo nanesli na otrokovo kožo, bodimo previdni in natančni. Dobro je vedeti, da med sestavinami, iz katerih so narejeni, nikakor ne sme biti alkoholov, emulgatorjev, konzervansov in drugih aditivov. Zelo pa ji bodo koristile tiste sestavine, ki jo pomirjajo, blažijo in vlažijo. Zato izbirajmo izdelke, ki so narejeni pretežno iz naravnih sestavin, hkrati pa ne pozabimo preveriti, če so bili dermatološko testirani.

Kako izbrati zaščito pred soncem?

Pediatri pravijo, da novorojenčkov do starosti pol leta ne smemo izpostavljati soncu. Ko so večji, jih skrbno zaščitimo z oblačili, nepokrito kožo pa z ustrezno zaščitno kremo z visokim zaščitnim faktorjem.

Pri nakupu krem za sončenje moramo biti pozorni na stopnjo zaščite, ki vsebujejo. Označena je s kratico SPF oz. ZF, na njih pa je navedena tudi vrsta zaščitnih filtrov, ki morajo ščititi pred UVA- in UVB-žarki. Ti filtri so lahko kemični (organski), mineralni (oz. fizikalni ali anorganski) ali kombinacija obojih.

Kemični zaščitni faktorji se v kožo vpijejo in žarke absorbirajo in jih pretvorijo v manj škodljive oblike energije, kot je toplota. Vključujejo določene kemične spojine, kreme z njimi pa moramo nanesti pred odhodom na sonce, saj potrebujejo čas, da se absorbirajo v kožo.

Mineralni oz. fizikalni zaščitni faktorji ostanejo na površju kože in žarke blokirajo oz. odbijajo kot ogledalo. Do kože so prijaznejši, saj se vanjo ne vpijejo in ne povzročajo fototoksičnih ali alergijskih reakcij. Običajni sestavini teh filtrov sta titanov dioksid in cinkov oksid, ki ju naravno najdemo v zemlji. Mineralni filtri ščitijo pred obema v vrstama UV žarkov, manj je nevarnosti, da bodo dražili kožo, delujejo pa takoj po nanosu. Ker ne prodirajo v kožo, ne povzročajo alergij, na soncu so bolj stabilne, obenem pa ne škodujejo organizmom v vodi. Kreme z njimi so gostejše in zato nekoliko težje za nanašanje, na koži pa puščajo belo sled.

Novost v naravni kozmetiki to.to

V Tosami se pri načrtovanju kozmetičnih izdelkov za najmlajše držimo vodila, da je samo najboljše dovolj dobro za otroško kožo. Zadnja novost, ki vam jo z veseljem predstavljamo danes, je otroška krema za zaščito pred soncem. Nastala je v sodelovanju z zeliščnim posestvom Cvetka, kjer gojijo preko 60 vrst zelišč in jih uporabljajo pri izdelavi naravne kozmetike.

Otroška krema za zaščito pred soncem to.to ima zaščitni faktor 50. Vsebuje naravne mineralne filtre, kar pomeni, da ne pronica v kožo, ampak jo zaščiti mehansko in svetlobo odbija kot ogledalo. Do otroške kože je prijazna, saj ne povzroča fototoksičnih ali alergijskih reakcij in je ne draži. Med njenimi sestavinami pa sta tudi mangovo in jojobino olje, ki kožo mehčata, hranita in pospešujeta njeno regeneracijo. Krema je zato zelo primerna tudi za odrasle, ki imajo zelo svetlo polt in jim koža na soncu hitro pordi, pa tudi za občutljivo in aknasto kožo, saj ne maši por.

Naročnik oglasa: Tosama d.o.o.

Tagi