Okusne domače jagode Kmetije Škerič tudi na domžalski tržnici

Sezona jagod je na vrhuncu. Lepi rdeči in okusni sadeži se kar topijo v ustih, sploh če so domači. Tako je, domače jagode, ki so zrasle na domači slovenski zemlji. Ponudbe v teh dneh ne manjka, vendar pa je med njimi veliko t.i. industrijskih – vzgojenih v drugih državah, ki jih nato nekateri prodajajo kot domače. Pri teh jagodah hitro ugotoviš izvor, saj dobesedno nimajo okusa.

Da gre za prave domače in povrhu še zelo sočne in okusne jagode, lahko hitro ugotovite, če obiščete Kmetijo Škerič, ki svoje domače jagode na domžalski tržnici ponujajo od torka do sobote. Že sam vonj in lepota jagod vas bo prepričala, da gre za res prave domače jagode, ki so bile vzgojene s trudom in skrbjo. Ko jih boste pa še poskusili, bo pa zadovoljstvo sladkosti na vrhuncu.

S prijatelji smo se pred kratkim odpravili daleč od mestnega vrveža, med ptičje petje, kjer zorijo jagode. Obiskali smo namreč Kmetijo Škerič v Rožnem pri Brestanici, kjer se nahajajo ogromni nasadi sezonskega sadja, med njimi tudi nasad jagod in to kar na hektarju in pol. Koliko jagod …

Jagode vzgajajo v posebnih šotorskih tunelih, kamor nas je že takoj po prihodu zvabil njihov čudoviti vonj. Ko smo vstopili, nas je osupnilo, kamorkoli si namreč pogledal, so se v vrstah bohotile lepe rdeče jagode, ki so jih domači in obiralci že obirali, da so se prihodnje jutro znašle na domžalski tržnici in osrednji tržnici v Ljubljani.

Jagodam iz Kmetije Škerič, sedaj družbo delajo že tudi njihove češnje.

Maja Škerič, ki je skrbno obirala jagode in jih zlagala v posebne posodice, nam je povedala, da letos pri njih vzgajajo tri sorte jagod. Ena izmed glavnih sort je sorta Klari, po kateri je veliko povpraševanja, saj jih imajo stranke zelo rade. Obirajo jih zjutraj in zvečer, ko ni vročine. Na dan pa jih naberejo okrog 400 kilogramov, včasih pa tudi več. Prav tako veliko jagod prodajo tudi za marmelado.

Poleg jagod na Kmetijo Škerič pridelujejo tudi jabolka, hruške, slive, marelice, češnje, maline, višnje … Skratka sezonsko doma vzgojeno in pridelano sadje, ki ga lahko dobite tudi na domžalski tržnici. Izdelujejo pa tudi jabolčni sok in jabolčni kis. Poleg sadja pridelujejo tudi nekaj sezonske zelenjave, kot sta paradižnik in paprika.

Meho in Maja Škerič pri obiranju njihovih domačih jagod.

Jagode bodo na voljo še dobrih štirinajst dni, potem pa bodo svoje mesto prepustile drugim sadežem. So pa že pričeli z obiranjem češenj, ki so tudi že na voljo. V mesecu juliju bodo na voljo že prva jabolka, nato pa različne sorte vse do novembra. Seveda imajo jabolka na voljo vse leto, saj jih hranijo v hladilnicah.

Na lastna oči in ušesa smo se prepričali, da pridelovanje jagod ni majhen zalogaj, sploh če gre za tako velik nasad. To pomeni, da morajo imeti na voljo veliko parov pridnih rok in to ne samo takrat, ko se obirajo, temveč tudi takrat, ko rastejo. Spomladi in jeseni je potrebno rezanje sadik, ko rastejo pa je še marsikakšno opravilo. Skratka, na kmetiji Škerič dela nikoli ne zmanjka. Ob tem je potrebno dodati, da so jagode popolnoma naravne, brez kakršnih koli dodatkov. Vodo pa jim dostavljajo preko ceveh in sicer pod zemljo, tako da voda namoči samo zemljo, kjer se nahajajo sadike.

S sočnimi jagodami se je posladkal tudi legendarni Janez Hafner.

Seveda smo se pri ogledu nasada tudi posladkali z njihovimi sočnimi jagodami, ki so se kar topile v naših ustih. Prijetno opravilo, ko utrgaš lepo rdečo jagodo in se kar na mestu posladkaš z njo. Zadovoljstvo je pa veliko, če je okusna. In bila je!

Če pa se želite še vi prepričati iz prve roke in prijetno presenetiti svoji brbončice, jih le obiščite na domžalski tržnici ali pa na osrednji ljubljanski tržnici. Ne bo vam žal.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miha Ulčar, Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi