Občina Domžale uspešno gostila 2. srečanje podjetniškega kluba Domžale

V sredo, 28. februarja 2024, je na Občini Domžale potekalo 2. srečanje lokalnih podjetnikov in gospodarstvenikov, ki so med drugim prisluhnili predstavitvi gospodarskih napovedi ter izzivom in priložnostim za razvoj gospodarstva v lokalnem okolju in širše. Predstavljena so bila tudi razvojna območja v občini Domžale, primerna za vzpostavitev poslovnih in drugih con.

Uvodoma je prisotne nagovorila županja Občine Domžale mag. Renata Kosec: »Naša srečanja s podjetniki in gospodarstveniki razvijamo v dveh smereh. Z vsebinskimi srečanji, kot je današnje, želimo lokalni skupnosti približati zanimive, strokovne vsebine. Po drugi strani pa načrtujemo vključevanje lokalnih podjetnikov in gospodarstvenikov kot pomembnih deležnikov v pripravo strategije nadaljnjega gospodarskega razvoja občine Domžale. Vabim vas, da se s svojimi predlogi vključite v pripravo strategije, o kateri bo več govora na našem prihodnjem srečanju, ki bo predvidoma v maju ali juniju letos.«

Glavni gost na 2. srečanju podjetnikov in gospodarstvenikov je bil Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri Analitiki Gospodarske zbornice Slovenije, ki je predstavil gospodarske napovedi ter izzive in priložnosti, tako na lokalni kot na nacionalni ravni in v odnosu do drugih držav Evropske unije ter pomembnih svetovnih gospodarstev: »Slovenija je imela v preteklem letu kot industrijska država v primerjavi z drugimi evropskimi industrijskimi državami nadpovprečno rast. Sicer smo imeli manj uvoza in izvoza kot v letu 2022, smo pa še vedno ustvarili pozitivno razliko med uvozom in izvozom.« Bojan Ivanc je med predstavitvijo omenil trende znotraj posameznih sektorjev, v gradbeništvu, negi in transportu, ter glede zaposlovanja tujcev. Spregovoril je o lestvici največjih podjetij v regiji, med katerimi so uspešna podjetja Helios, MM Količevo, Mass, Tosama, Sam, pa tudi Shine Brown, s sedežem v domžalski občini. Sicer so v lokalnem okolju uspešna podjetja v sektorju trgovine, distribucije, transporta in proizvodnje. Ob tem je poudaril, da ni pomembno le, kakšen je produkt podjetja, temveč predvsem kako ga zna podjetje prodati. Sicer pa je napovedal, da se bo podjetništvo razvijalo še naprej.

V nadaljevanju je direktor Občinske uprave Občine Domžale Janez Ziherl predstavil katalog razvojnih območij v občini, ki je v Sloveniji tretja najbolj razvita občina, s približno 37.000 prebivalci pa sedma po številu prebivalcev. Občina Domžale ima glede na ugodno geografsko lego, visok delež mladega prebivalstva, dobro izobrazbeno  strukturo prebivalstva ter tradicionalno usmerjenostjo v obrtno-industrijsko dejavnost zelo dobra izhodišča za nadaljnji razvoj. »Šestnajst območij, ki so bila prepoznana kot primerna za razvojno območje, je namenjenih tako za gospodarske, poslovne cone kot tudi za izvajanje centralne dejavnosti. V večini primerov je za identificirana območja še potrebna izdelava občinskih podrobnih prostorskih načrtov, izgradnja ali dograditev komunalne infrastrukture ter ureditev dostopa. Območja obsegajo od približno 7.500 do 200.000 m2, največkrat pa gre mešano lastništvo fizičnih in pravnih oseb. Cilj identifikacije razvojnih območij je ponuditi lokalnim podjetnikom priložnost, da svoje dejavnosti preselijo oziroma opravljajo v lokalnih območij, ki omogočajo nadaljnji gospodarski razvoj.« V večini identificiranih razvojnih območij je predvideno opravljanje obrtnih, skladiščnih, poslovnih in proizvodnih dejavnosti. Prisotni so poudarili, da je oblikovanje razvojnih območij za nadaljnji razvoj gospodarstva v občini Domžale zelo pomembna tema. Dve največji razvojni območji sta povezani z državnimi projekti – z izgradnjo avtocestnega priključka AC Študa in izgradnjo povezovalne ceste Želodnik – Vodice. Z realizacijo tega se bo razvoj občine Domžale usmeril proti jugu. Katalog razvojnih območij je objavljen na spletni strani Občine Domžale. Povezavo najdete tukaj.

Občina Domžale razvoj lokalnega podjetništva in gospodarstva med drugim spodbuja tudi s sofinanciranjem aktivnosti Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale. Tako na zbornici že oglašujejo serijo brezplačnih delavnic z naslovom Štartaj Domžale 2024, ki se začnejo 14. maja 2024. Jeseni pa se obeta domžalski karierni sejem, namenjen spodbujanju zaposlovanja v občini Domžale, na katerem bodo lokalna podjetja lahko predstavila svoje možnosti štipendiranja in priložnosti za zaposlovanje.

Domžalska županja mag. Renata Kosec je na koncu srečanja izpostavila: »Podjetništvo je motor za razvoj gospodarstva in naše občine, ustvarja delovna mesta, socialno varnost za občanke in občane ter ponuja priložnosti za razvoj na številnih področjih, kot so izobraževanje, zdravstvo, društvena dejavnost in drugo.«

Avtor: Občina Domžale; Foto: Rok Majhenič

Tagi