Kovinski robniki – kako izbrati prave?

Kovinski robniki so nepogrešljivi pri urejanju zunanjega okolja, zato še zdaleč ni vseeno, kakšne boste izbrali. Vzemite si čas in preverite nekaj pomembnih informacij o kovinskih robnikih in njihovi izbiri – ne bo vam žal!

Če ste med sprehajanjem po javnih površinah dovolj pozorni na svojo okolico, boste opazili, da so mestni parki in nasadi okrasnega cvetja običajno zelo premišljeno in lično urejeni. Veliko zaslug imajo pri tem tudi kovinski robniki.

Da pa lahko kovinski robniki dobro opravljajo svojo nalogo, morajo biti ustrezno izbrani. V nadaljevanju boste izvedeli, kako izbrati prave kovinske robnike.

Kovinski robniki so idealna izbira za urbano okolje

Kovinski robniki so ključen element v urejanju zunanjih prostorov in so stalnica v urbanem okolju.

Njihova vsestranskost jih postavlja v ospredje pri oblikovanju vrtov, poti, dvorišč, parkov in mestnih območij, kjer se uporabljajo v različne namene:

  • ustvarijo čisto ločitev med vrtnimi gredami, travo, potmi in dovozi pri čemer porabijo zelo malo prostora in so na pogled skoraj neopazni;
  • preprečujejo mešanje različnih materialov med seboj, kot so na primer kamenje, zemlja ali zastirka;
  • posebej učinkoviti so pri preprečevanju razraščanja trave ali plevelov na sosednje gredice in poti.

Različne vrste kovinskih robnikov

Kovinski robniki so na voljo v različnih oblikah in materialih, med katerimi naj izpostavimo:

  • korten, ki sicer po pol leta razvije značilno in elegantno rjasto patino, vendar se razvija tako počasi, da lahko tovrstni robniki zdržijo tudi približno 40 let;
  • aluminij je močan material, ki ne rjavi in je odporen na korozijo, zato vam bodo ti robniki zdržali zelo dolgo;
  • inox prav tako ne rjavi in je privlačna izbira za vse ljudi, ki prisegajo na kakovost;
  • pocinkana pločevina, ki je izjemno trpežna in ena najugodnejših rešitev razmejitve.

V podjetju Atriva, so vam kovinski robniki na voljo v treh oblikah, in sicer:

  • KR-01 so ravni kovinski robniki, ki omogočajo ravno in krivo montažo. Na voljo v debelini od 3 mm do 5 mm ter standardnih višinah 100, 125, 150, 175 in 200 mm.
  • KR-02 so prav tako ravni kovinski robniki, vendar imajo zgornji del pravokotno zakrivljen, zato jih lahko montirate le v ravnih linijah. Njihova priporočena debelina je med 2 in 3 mm ter so na voljo v standardnih višinah 100, 125, 150, 175 in 200 mm.
  • KR-03 so ravni kovinski robniki, ki imajo zgornji del rahlo zavihan. Tudi te robnike lahko montirate le v ravnih linijah, pri čemer je priporočena debelina med 0,55 in 1,5 mm ter so na voljo v standardnih višinah 100, 125 in 150 mm.

Prednosti kovinskih robnikov

Glavna prednost kovinskih robnikov je v tem, da na zelo enostaven način omogočajo tako estetsko kot tudi funkcionalno izboljšanje okolice.

Še posebej pa jih odlikujejo naslednje prednosti:

  • Stabilnost: Kovinski robniki se odlično upirajo premikanju tal, ki je posledica ekstremni vremenskih razmer, kot je prekomerno deževje in zmrzal. Prav tako pa ostanejo na mestu tudi, če jih pohodite.
  • Trpežnost: Kovinski robniki so odporni tako na vremenske razmere kot tudi na mehanske poškodbe. Odlično se spopadejo z vlago, soncem in vetrom, prav tako pa ne bodo utrpeli škode zaradi uporabe vrtnega orodja.
  • Vsestranska uporaba: Kovinski robniki so uporabni na vrtu, v parku in povsod v urbanem okolju. Z njimi je mogoče pregraditi različne vrste terenov, gredic, materialov, pohodnih in dovoznih poti ter predstavljajo tako funkcionalno kot tudi estetsko rešitev.
  • Različne možnosti oblikovanja: S kovinskimi robniki je mogoče oblikovati različne oblike, tako ravne kot tudi ukrivljene. Njihovi različni načini spajanja in pritrditve vam omogočajo ureditev zunanje okolice popolnoma po vaših željah in potrebah.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri kovinskih robnikov?

Sedaj pa se odpira le še vprašanje, kako izbrati kovinske robnike in na kaj vse morata biti pozorni. Pri izbiri je seveda najprej potrebno pomisliti na to, kakšen vizualni učinek želite z njimi doseči in kakšno funkcijo bodo robniki opravljali.

Pomislite tudi na to, za koliko časa kupujete kovinske robnike in seveda, kolikšen je vaš proračun.

Poleg izbire enega izmed že omenjenih materialov, morate biti pozorni predvsem na:

  • Višino kovinskih robnikov: Pomislite, koliko centimetrov bodo robniki gledali ven iz zemlje. Širši robniki se običajno uporabljajo za izdelavo dvignjenih gredic in tam, kjer ne želite, da pride do mešanja različnih materialov.
  • Način pritrditev: Kovinski robniki imajo različne načine pritrditve. Nekateri se zgolj zabijejo v tla, medtem ko je druge mogoče pritrditi z dodatnimi klini, kar zagotavlja dodatno stabilnost in preprečuje njihovo premikanje.
  • Vrsta spajanja: Kovinske robnike je mogoče namestiti v različnih oblikah in linijah, kar pa je odvisno predvsem od vrste spajanja. Če želite robnike montirati pod koti ali v ukrivljenih linijah, potem morate izbrati ustrezen tip robnikov oziroma vrsto spajanja.

Seveda pa se lahko dimenzije, način pritrditve in ostale karakteristike na vašo željo prilagodijo. Poiskati morate le ustreznega ponudnika – Atriva to zagotovo je!

Naročnik oglasa: ATRIVA

 

Tagi