Ko zadiši po domačih mesninah Kmetije Abram, takrat je na domžalski tržnici pravi praznik

Na domžalski tržnici se v času njenega obratovanja vedno dobi marsikaj dobrega, predvsem pa okusnega. Najbolj okusne in mikavne dobrote so na voljo ob petkih in sobotah, ko tam svojo stojnico postavi Marjan s Kmetije Abram. Takrat so na voljo pristne domače mesnine, ki vam vzamejo sapo že samo, če jih povohate. Da pa o okušanju ne govorimo, takrat bo to pravi praznik za vaš želodček.

Ko smo s prijatelji obiskali Kmetijo Abram, ki se nahaja v Rožnem pri Brestanici, je gospodar Marjan več kot odlično poskrbel za okusno malico. Seveda, ni potrebno posebej predstavljati, s čim smo razvajali naše želodčke …

V času našega obiska nam je Marjanov sin Sebastjan Abram povedal, da se ukvarjajo s predelavo mesa in suhomesnatih izdelkov. Pri delu očetu poskušajo v največji meri pomagati vsi družinski člani. Vse pridelajo doma, imajo namreč predelovalnico, sušilnico, prekajevalnico in hladilnico. Na kmetiji, ki je srednje velika vzgajajo prašiče, imajo pa tudi še nekaj drugih živali. V letošnjem letu so uredili novo hladilnico in prekajevalnico, da jim je sedaj pri delu malo lažje in da lahko delajo tudi v malo večjem obsegu. Po njihovih domačih mesnih dobrotah je namreč veliko povpraševanje.

Pozimi, ko je čas za krvavice, pečenice, pašteto, tlačenko … imajo na voljo nekaj več mesnin, kot v preostalih letnih časih, v katerih imajo na voljo bolj ali manj suhe mesnine; od salam, klobas, reber, svinjske ribice, belega špeha, ocvirkov s kožo do šinka in ostalih suhih mesnih. So pa za kuho v teh letnih časih vedno dobre tudi klobase, rebra, svinjski vrat …

Raznolikih domačih mesnih dobrot pri Abramovih nikoli ne manjka.

Po besedah Sebastjana se z njihovo ponudbo mesnin nahajajo predvsem na tržnicah in na kakšnih prireditvah. Na domžalski tržnici so prisotni predvsem ob petkih in sobotah. Drugače pa enkrat tedensko v Celju, Kopru in Novi Gorici. Radi pa zahajajo tudi na kakšne prireditve, kjer ne manjka tudi ostalih dobrot.

Legendarni Janez Hafner je ob zaključku obiska povedal, da se na takšen način Slovenija bori za spravo, prijateljstvo in ljubezen. Ljubezen do mesenih izdelkov. Povedal je, da je Marjan naš domžalski Kristus, kajti on s kruhom in mesom ter dobro voljo okrepi in nahrani pol Domžal. Zato tudi ni kar tako, da Domžalčani pridemo na obisk tudi k njemu na dom. »Srečanje je ena lepa spodbuda, da bomo še v bodoče lepo sodelovali. Domžalčani smo izredno hvaležni za tvojo dobroto. Čestitke Marjanu«, še pravi Janez.

Legendarni Janez Hafner v družbi Marjana Abrama.

Ob slovesu se je gospodar Marjan Abram zahvalil Janezu za spodbudne besede in povedal, da se bodo še naprej trudili, da bo njihova kvaliteta ostala še naprej dobra. Se bodo pa trudili, da bo še boljša.

Vabljeni na domžalsko tržnico, da njihove mesne dobrote tudi sami poskusite in se prepričate o njihovi kvaliteti. Tam jih običajno najdete ob petkih in sobotah.

Avtor: Miha Ulčar: Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar, Miha Ulčar
Tagi