Hišo lahko naredimo tudi iz slamnatih bal

Domžale so bile nekdaj znane po izdelovanju slamnikov in na domžalskem slamo poznamo le kot osnovno surovino za izdelavo slamnikov. A slama je lahko tudi marsikaj več. Ta odgovor smo dobili včeraj zvečer v Slamnikarskem muzeju v Domžalah, kjer je potekalo Srečanje pod slamniki s pogovorom in predstavitvijo gradnje hiš iz slamnatih bal.

Gosta voditeljice Cvete Zalokar-Oražem, sta bila tokrat strokovnjaka iz Prekmurja Kristjan Zver in arhitektka Alja Petrinc, ki gradnjo s slamnatimi balami raziskujeta skozi večletno prakso samogradnje ter raziskovalnih in gradbenih projektih v Sloveniji in tujini.

Pogovar je tekol o novih idejah, ki so alternativa obstoječemu načinu gradnje in hkrati pot do boljše kakovosti bivanja ter o možnostih kako si zmanjšati stroške gradnje s samograditeljstvom in s sodelovanjem naročnika in izvajalca.

Kako poteka gradnja hiše iz slamnatih bal

Pri njihovem načinu gradnje se najprej postavi leseni skelet s streho, ki lahko stoji na betonskih ali lesenih temeljih z betonsko ali leseno ploščo. Med stebre konstrukcije, ki mora biti pravilno zavetrovana s posebno tehniko zložijo pravilno zbalirane bale slame in jih nato omečejo. Znotraj so ometi vedno ilovnati, zunaj pa ilovnato-apneni. Ilovico skopljejo na gradbišču samem ali pa v bližnji okolici in mora biti pred nanosom pravilno pripravljena. Takšne stene imajo 55cm končne debeline in so vrhunsko izolativne. Bale slame uporabljajo tudi za izolacije podov, stropov ali strehe. Z ovojem hiše iz slamnatih bal lahko s pravilno vgradnjo dosežejo toplotne vrednosti, ki so primerljive s “pasivno gradnjo”.

Hitrost gradnje je odvisna od investitorja in od pristopa, ki ga izbere. Brez težav se da takšna hiša zgraditi v obdobju od zgodnje pomladi in do zime, če je le organizacija prava. Lahko pa traja tudi več let ne, da bi bila povzročena kakšna škoda.

S takšno gradnjo onesnažimo okolje tudi do 10x manj kot s konvencionalno gradnjo in z vsemi sistemi kot so zidana peč, rastlinska čistilna naprava in domača elektrarna lahko bivajočim omogočijo tudi neodvisnost.

Več o naravnih materialih, ki se jih lahko uporablja pri gradnji hiš, pa si lahko preberete TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi