Avtoradio – kako izbrati pravega?

Avtoradio je nepogrešljiv del daljših potovanj z vozilom, z njim pa si krajšamo čas tudi, ko se peljemo v službo ali po nakupih. Za najboljšo uporabniško izkušnjo je pametno izbrati kakovosten in zmogljiv avtoradio.

Avtoradio je multimedijska naprava za oddajanje zvoka. Proizvajalci vozil temu segmentu posvečajo vedno več pozornosti, zato so avtoradiji postali izjemno zmogljive naprave z ogromno različnimi funkcijami.

Več kot očitno je, da je kakovost zvoka, glasnost predvajanja in končni zvočni učinek avtoradia v največji meri odvisen od njegove izbire.

Sodoben avtoradio pa vozniku omogoča tudi povezavo s telefonom, Bluetooth za klice in predvajanje glasbe, dostopno točko za deljenje internetnih podatkov ter žično ali brezžično za povezavo z Android Auto ali Carplay.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj pomembnih dejavnikov, na katere morate biti še posebej pozorni pri njegovi izbiri.

Velikost avtoradia

Avtoradio je vgrajen v armaturno ploščo vozila, zato je izbira velikosti odvisna predvsem od razpoložljivega prostora.

V osnovi ločimo tri osnovne vrste avtoradijev:

Avtoradio 1 DIN

Avtoradii 1 DIN predstavljajo osnovni model avtoradijev.

Z dimenzijami 180 x 50 mm so primerni predvsem za vgradnjo v starejše modele vozil, lahko pa jih namestite tudi v novejše modele, vendar se v velikih primerih to ne izplača, ker nastanejo veliki stroški pri vgradnji.

Pri novejših vozilih prav tako izgubite povezavo s Canbus modulom.

Avtoradio 2 DIN

Avtoradiji 2 DIN imajo ponavadi večji zaslon (do 7˝) in jih je mogoče namestiti v starejše modele vozil, ki imajo odprtino za 180 x 100 mm. Z vgradnjo v novejša vozila lahko nastane ista težava kot pri 1 DIN radiih.

Zaradi zaslona na dotik ponujajo bistveno več funkcij kot avtoradii 1 DIN.

Nekateri so že opremljeni s predvajalnikom DVD-jev, USB vhodi, GPS navigacijo, pogosto pa omogočajo tudi povezljivost s telefonom preko Bluetooth-a in Wi-Fi.

Avtoradije 2 DIN boste prepoznali velikem zaslonu na dotik, ki omogoča priročno upravljanje.

Avtoradio tipskih dimenzij

V novejša vozila je najbolje vgraditi avtoradio tipskih dimenzij, ki ustrezajo vaši znamk oz. modelu vozila. Torej, avtoradio mora biti izdelan prav posebej za vaš tip vozila.

Popolnoma se prilagodijo obliki armature in imajo ponavadi priložene vse nosilce in ustrezne kable za priklop.

Pri teh avtoradijih je montaža običajno cenejša, saj ni potrebno dokupiti dodatnega montažnega materiala.

Radii se tudi ustrezno povežejo z omrežjem v vašem vozilu in podpirajo večino originalnih funkcij vozila – prikaz parkirnih senzorjev, prikaz klimatske naprave, najnovejša vozila pa imajo tudi meni za upravljanje določenih funkcij vozila ipd.

Avtoradio tipskih dimenzij imajo praviloma ogromne zaslone na dotik, celo do 10˝.

Večina ima že vse sodobne funkcije, ki jih zasledimo v povsem novih vozilih. Povezava z Android Auto in Carplay, Bluetooth telefonija, povezava na Wi-Fi ali reža za SIM kartico ter priklop za vzvratno kamero.

Sprejem radijskih postaj

Verjetno ste že opazili, da imate pri različnih modelih avtoradijev različne možnosti predvajanja radijskih postaj.

Način predvajanja je odvisen od sprejemnika v avtoradiu:

  • FM je najbolj razširjena vrsta sprejemnika. Zahvaljujoč tehnologiji RDS se na zaslonu pokažejo osnovne informacije o postaji, imenu izvajalca in naslovu skladbe, ki se trenutno predvaja.
  • DAB/DAB+ je digitalno avdio oddajanje, kar pomeni, da vam nudi kvaliteten sprejem brez hrupa in šumov. Ta vrsta sprejemnika omogoča veliko izbiro postaj tudi v težje dostopnih območjih.

Različne možnosti predvajanja

Naslednja stvar, na katero morate biti pozorni pri izbiri avtoradia je, kaj od njega sploh pričakujete. Če vam je dovolj zgolj poslušanje radijskih postaj, potem se boste zadovoljili tudi z enim od osnovnih modelov avtoradiev.

Glede na to, da je avtoradio danes že prava multimedijska naprava, pa lahko v ponudbi zasledite številne modele, ki vam nudijo tudi druge možnosti predvajanja:

  • Če ima avtoradio CD enoto, potem je ta seveda namenjena predvajanju glasbe ali videov s CD-jev, čeprav je opaziti, da pri novih modelih CD enota počasi izginja.
  • Veliko avtoradiev ima danes USB vhod, kar pomeni, da lahko svojo najljubšo glasbo poslušate preko USB ključkov.
  • Možno je, da poslušate glasbo tudi iz pomnilniških kartic. V tem primeru mora imeti avtoradio režo za pomnilniško kartico.
  • Vsi sodobni avtoradii pa vam danes ponujajo predvajanje glasbe kar iz vašega pametnega telefona. To je primer enega najbolj prodajanih modelov Bluetooth radia.
  • Najbolj napredni avtoradii pa imajo že možnost povezave na internet in lahko glasbo predvajate kar preko aplikacij kot so Youtube, Spotify, internetni radio ipd.

Povezljivost avtoradia

Več kot očitno je, da je avtoradio danes že pravi računalnik v malem. Zato ni nič presenetljivega, da nam omogoča različne možnosti povezovanja z drugimi napravami.

Nikakor ne spreglejte tudi števila in vrste vhodov, ki so vam na voljo.

S tega vidika se lahko odločite za avtoradio, ki ima:

  • USB vhod,
  • Bluetooth povezavo,
  • Wi-Fi brezžično tehnologijo,
  • režo za pomnilniško kartico,
  • video RCA vhod za povezavo kamere za vzvratno vožnjo,
  • avdio RCA izhod za povezavo na ojačevalnik zvoka.

Različne funkcije

Za konec pa naj omenimo še številne funkcije in dodatke, ki jih imajo danes najsodobnejši modeli avtoradijev. Čeprav se zdijo na prvi pogled nekoliko manj pomembni, pa lahko bistveno vplivajo k bolj brezskrbni in udobni vožnji.

Preverite, če ima avtoradio:

  • GPS navigacijo – to je priročna rešitev, saj vam v tem primeru ni potrebno uporabljati ločene GPS navigacije ali navigacije na telefonu.
  • Android Auto/Apple Carplay – to pomeni, da lahko preko radia upravljate določene aplikacije na vašem telefonu
  • Telefonijo – priročna rešitev za klicanje v primeru povezave avtoradia s pametnim telefonom.
  • Izenačevalnik – možnost prilagajanja zvočnih značilnosti glede na žanr glasbe.
  • Internet – povezava preko Wi-Fi-ja ali preko svoje SIM kartice, ki vam omogoča, da lahko prenesete aplikacije kot na telefonu ali tablici.

Sodobni avtoradiji so danes prave multimedijske naprave, ki bistveno pripomorejo k udobju vožnje. Zato je najbolje izbrati takšen model, ki vam ponuja različne funkcije in možnosti predvajanja ter številne vhode.

Naročnik oglasa: Radio Tomba, Tomaž Balanč s.p.

 

Tagi