Ali je Litecoin dobra naložba? Zakaj se sovražniki morda motijo glede sporne kriptovalute?

Litecoin, ki ga je 13. oktobra 2011 ustanovil Googlov inženir Charlie Lee, je danes deseta največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji.

Kovanec Litecoin je “OG” (prvotna) kriptovaluta. Razen Bitcoina se noben drug kovanec ni dlje časa obdržal med prvimi desetimi. BTC in LTC sta se na lestvici obdržala 410 oziroma 409 tednov (na vrhu sta še XRP s 396 tedni in ETH z 291 tedni).

Nastala je po “forku” izvorne kode blokovne verige Bitcoin Core (fork je, ko se blokovna veriga razdeli na dve ločeni poti in tako nastaneta dva različna kovanca). Litecoin se od Bitcoina najbolj razlikuje po naslednjih značilnostih:

  • Nižje provizije za transakcije
  • Drugačen algoritem razpršenja (hashing)
  • Krajši čas generiranja blokov
  • Večja zgornja meja števila kovancev

Ne pustite se odvrniti! V nadaljevanju se bomo podrobneje posvetili tem razlikam in si ogledali, kako so ti dejavniki prispevali k uspehu Litecoina kot kriptovalute, ki jo je mogoče bolje porabiti. Morda ste že slišali, da je Bitcoin opisan kot “digitalno zlato”, in če sledimo temu razmišljanju, bi lahko Litecoin obravnavali kot “digitalno srebro”. Vendar zgodovina kriptovalute ni tako brezhibna, kot si morda mislite.

V intervjuju za CNBC’s Worldwide Exchange 26. aprila je Lee razpravljal o Litecoinu ter primerjal njegove lastnosti z lastnostmi Bitcoina. Čeprav je Lee v kriptosferi precej polarizirana oseba, je vredno slišati, kaj ima povedati o kriptovaluti, ki jo je izumil. Poglobimo se v to.

CRYPTO-SAVVY je občasna serija revije Inverse, ki pojasnjuje svet kriptovalut in njihovo prihodnost.

Litecoin vs. Bitcoin

Ena od glavnih razlik med kriptovalutama so provizije za transakcije (1). Rudarji kriptovalut potrjujejo transakcije, ki prinašajo največ denarja. Trenutna povprečna provizija na transakcijo za Litecoin je v času pisanja tega članka le 0,04 dolarja. Pri Bitcoinih je ta številka veliko višja, saj povprečna provizija za transakcijo znaša 26,89 dolarja.

“Bitcoinova blokovna veriga je preobremenjena,” pravi Lee. “Vsi tekmujejo, da bi svoje transakcije prenesli v naslednji blok, to pa počnejo tako, da plačujejo višje provizije.”

Druga bistvena razlika med Litecoinom in Bitcoinom so algoritmi rudarjenja (2). Litecoin uporablja algoritem Scrypt, enega prvih algoritmov razpršenja (hashing), ki se je uporabljal v omrežjih blokovnih verig. Razvijalci algoritma Scrypt so želeli izboljšati še starejši algoritem za stiskanje SHA-256 (ki ga uporablja Bitcoin). Lee se je za Scrypt odločil z dobrim razlogom, a da bi razumeli, zakaj, si moramo podrobneje ogledati rudarjenje kriptovalut.

Osnove: rudarjenje se lahko izvaja s centralno procesno enoto (CPU), grafično procesno enoto (GPU) ali preko rudarjev z integriranim vezjem za posebne aplikacije (ASIC). Prednost rudarjev ASIC je, da lahko rešujejo zapletene podatkovne nize, ki so potrebni za rudarjenje (pomislite na “win”)  bloka veliko hitreje – v sekundi ustvari bistveno več hashov (mislimo na “poskuse”) kot procesorji ali grafični procesorji.

Zato je rudarjenje Bitcoinov z uporabo dražjih in težko dostopnih procesorjev ASIC zdaj nekakšna oboroževalna tekma. Družba Core Scientific, največji rudarski bazen v Severni Ameriki, je 28. aprila objavila, da je od proizvajalca ASIC Bitmain kupila 112 800 rudarskih strojev Antminer. Izvršni direktor Core Scientific pravi, da bi lahko z zadnjim nakupom njegovo podjetje povečalo svoj globalni delež v stopnji stiskanja Bitcoinov s 5 % na 12 %. To bi pomenilo, da bi lahko ena organizacija obdelala več kot 1/10 vseh blokov Bitcoina, kar je po mnenju mnogih v nasprotju s filozofijo, ki je v samem jedru kriptovalut: decentralizacijo.

Tu pride na vrsto algoritem razpršenja (hashing) v Litecoinu: Lee je izbral algoritem Scrypt, ker je ta algoritem manj dovzeten za rudarjenje z ASIC. Čeprav so se z leti razširili rudarji Scrypt ASIC, večina rudarjenja v blokovni verigi Litecoin še vedno uporablja centralne in grafične procesorje, zaradi česar je veliko bolj dostopno povprečnemu človeku in manj dovzetno za “nadzor” omenjenih centraliziranih rudarskih bazenov.

“Digitalno zlato” vs “Digitalno srebro”

V intervjuju za CNBC je Lee pojasnil tudi, zakaj Litecoin imenuje “digitalno srebro”, ki sledi “digitalnemu zlatu” Bitcoina. Kot vemo, so v zgodovini kot valuto uporabljali tako zlato kot srebro, in ker je zlato veliko vrednejše od srebra, je primernejše za velike vrednosti. Zlato je najbolj tržna dobrina pri trgovanju z velikimi vrednostmi (npr. nakup avtomobila), srebro pa je najbolj tržna dobrina pri manjših transakcijah (nakupovanje živil).

Verjetno se Lee s to zgodbo o “digitalnem srebru” sklicuje prav na to “možnost porabe”. Zaradi nizkih provizij za transakcije za Litecoin je mogoče kovanec lažje uporabljati. Transakcije v omrežju Litecoin potekajo tudi hitreje (3) kot v omrežju Bitcoin, in sicer v povprečju vsake 2,5 minute v primerjavi z 10 minutami, v omrežju Bitcoin.

S tehničnega vidika pa niso vse novice dobre. Omrežje Litecoin je morda štirikrat hitrejše, vendar je v njem tudi štirikrat več kovancev (4). Po podatkih Coin Market Cap je trenutna ponudba LTC v obtoku 66.752.415 (največja ponudba je 84.000.000). Nasprotno pa je v obtoku 18.694.375 BTC (največja ponudba je 21.000.000).

Za Litecoin bi to lahko veljalo za negativno lastnost, saj je del razloga, zakaj je Bitcoin tako dragocen, njegovo pomanjkanje, zaradi česar se o tej kriptovaluti, ki je po tržni kapitalizaciji na vrhu, pogosto govori kot o najboljši zaščiti pred inflacijo.

Vendar bi bilo lahko še slabše: za Ethereumovo izvorno kriptovaluto Ether ali drugo nedavno priljubljeno kriptovaluto Dogecoin ni omejitve ali zgornje meje ponudbe. Namesto tega se ponudba vsako leto povečuje. Čeprav zagovorniki Ethereja hitro poudarijo, da so v delu predlagane denarne politike, katerih cilj je sčasoma omejiti inflacijo, ne da bi se pri tem zanašali na omejitev ponudbe, se še ni zgodilo nič konkretnega, saj se denarna politika Etherja še vedno spreminja.

Zakaj ljudje sovražijo LTC?

Kot smo na kratko omenili že v uvodu, je k razpoloženju proti Litecoinu prispeval tudi njegov ustanovitelj Lee, ki je decembra 2017, ko se je kovanec približal najvišji vrednosti 310 dolarjev, prodal vsa svoja imetja LTC. Zato ga nekateri obtožujejo, da svoje premoženje črpa in odmetava v svojo osebno korist.

Še en pogled, kot pravi Ilir Gashi v svojem delu “Premagati FUD: Charlie Lee je zaradi navzkrižja interesov prodajal svoj Litecoin (Defeating the FUD: Charlie Lee selling his Litecoin due to Conflict of Interest)”, je, da je Lee “prodal svoje Litecoine zaradi vse večjega zaznavnega navzkrižja interesov”. V članku so navedeni posebni razlogi, ki pomagajo “pojasniti, zakaj je bila prodaja Leeja najboljša stvar za Litecoin, da bi ostal decentraliziran”

Ta razlaga je smiselna. Odstop od projekta, da bi ublažili pomisleke o navzkrižju interesov, je včasih običajen poslovni postopek in zdi se precej legitimen razlog za Leejevo prodajo.

Hitro iskanje v Googlu pokaže Redditovo nit z naslovom “Zakaj ljudje sovražijo LTC? ” Nit pomaga osvetliti, od kod izvirajo nasprotovanja Litecoinu. Po mnenju avtorjev prispevkov, ta pogled izhaja predvsem iz tako imenovanih “Bitcoin maksimalistov”. Zagovornikov BTCja, ki verjamejo, da omrežje Bitcoin zagotavlja vse, kar vlagatelji želijo ali potrebujejo v digitalni valuti. Nekateri med njimi menijo, da je Litecoin le različica kopiraj/prilepi vodilne svetovne kriptovalute.

Morda je na prvi pogled v tem nekaj resnice. Toda v resnici, ko se poglobimo v to področje (in kot mislim, da sem pokazal v tem delu), obstaja več pomembnih razlik, primerov uporabe in aplikacij za oba kovanca. Ne @ se!

CRYPTO-SAVVY je občasna serija podjetja Inverse, ki razlaga svet kriptovalut in njihovo prihodnost.

Naročnik oglasa: Kriptomat

 

Tagi